"Без будилник": Големи и малки пирати – Coding Pirates

Или как да запалим децата си за технологиите
Обновена: 20 окт 2016 16:54 | 20 окт 2016 15:00, Анисия Иванова
1

Снимка: Coding Pirates

Тази седмица в "Без будилник"  ще ви разкажем за проекта Coding Pirates. Българският му вариант е в София от февруари. Оригиналът е роден в Дания от Мартин Екснер, а заслугата да се появи у нас е на Пламена Тодорова.

Идеята е децата да се запалят по технологиите, да се събуди креативността им и всичко се случва на принципа на играта. На практика децата учат, докато се забавляват. "Ние не сме курс, не сме училище, няма лекции, няма писане, няма тетрадки. С децата правим уъркшопове всяка неделя за по 2 часа", разказва Пламена. Целта й е да се създадат 30 клуба в 10 български града до края на 2018-та година.

Coding Pirates е изградена на принципите на датското образование - идеите за толерантността, работата в екип, децата се учат да опитват, да използват въображението си, да експериментират, да разберат, че ако се провалят, не е фатално, важното е да се изправят и да продължат.

На всеки четири седмици те опитват различна технология. В началото на занятията им се показва какво може да се прави с програмата и след това с тях се работи на принципа на менторството. "При нас всичко е вярно. Не критикуваме, няма коментари от рода "това е глупаво", всяко дете работи по своите собствени идеи за разработване на компютърна игра", обяснява Пламена пред Dnes.bg.

Има и възрастова граница – приемат се деца между 7 и 14 години и нагоре. Когато дойде време за нов цикъл от 4 седмици, се предлагат 2-3 програми - графични, за програмиране или инженерно направление. Този учебен срок ще се предложи и професионално редактиране на видеа.

"Започнахме с един клуб през миналия учебен срок в София, а до края на този срок искаме да имаме три в София. Вече отворихме клуб във Варна, интерес има и в Пловдив и Русе", разказва Пламена.

Миналият срок децата се събират всяка неделя в Офис Центъра Полиграфия в жк. "Яворов", от тази уебна година вторият е в жк. "Дружба", до метростанцията, третият - в в жк. "Изток". При група от 10 деца заниманията започват, а максимумът е 30 деца.

Таксата е 90 лв. за целия учебен срок – 16 идвания по 2 часа занимания. Coding Pirates функционира като фондация – с 85% от таксата, която родителите плащат, се купуват материали. Останалите 15% са за административни разходи. IT компании предоставят безплатно офисите си за работилниците, затова и цената е такава символична, обяснява Пламена.

С малчуганите работят доброволци - на всеки 4-5 деца се пада по един човек. Доброволците са изключително отдадени хора, които обичат технологиите и искат да предадат тази любов на децата. Работим по различен начин и въвеждаме нов модел, който е различен от нашата българска култура, категорична е Пламена.

Намирането на доброволците става по няколко канала – част от тях са служители на самите компании. Другият е чрез организацията Timeheroes, която насърчава доброволчеството у нас. И от уста на уста, се привличат нови хора.

А причината, че стартира проекта у нас, е, че Пламена иска да види страната ни променена.

"Много искам това, което видях и взех от Дания, свързано с най-доброто от тяхното образование и култура, да го видя в България", разказва младата жена. Тя е убедена, че промяната в обществото ни вече е факт, промяната в мисленето – и при родителите, и в бизнеса. Според нея следващата стъпка е обединението, личностното осъзнаване, затова социалните каузи и образованието са толкова важни.

"Непрекъснато ме питат защо в чужбина имат, а ние нямаме. След 8 години в 8 различни държави научих, че хората са еднакви навсякъде – с добрите и лошите им страни. И там има завист, и там има корупция, но решението на проблема е, че там хората са се научили да преглъщат индивидуалните интереси и да се обединяват в името на общата цел. Затова имат повече от нас. Там имат самодисциплината и могат да работят заедно, да се съберат – ще строим нова държава или ще променяме обществения ред, това са правилата и всеки ги спазва. Това го виждам като следваща логична стъпка за България", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Пирати-мирати. Спестете си парите и заведете децата си на Defcon for kids ако искате да им отворите очите. Другого си е занималня...