Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки

Новоизбраният президент смята, че отговорността не бива да се размива
Обновена: 1 дек 2016 19:10 | 28 ное 2016 19:19, Веселина Йорданова
263
Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Новоизбраният президент Румен Радев няма да участва утре в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от държавния глава Росен Плевнелиев.

Още по темата

Темата на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", посочва Радев в официалната си страница във Facebook.

По думите му днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция.

"Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори", заявява още Радев.

Според него тази отговорност не бива да се размива.

"Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", подчертава новоизбраният президент.

Радев призовава участниците в КСНС "да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България".

"Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ", уверява той.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарно представените партии, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка на Министерския съвет.

Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство, като започне с най-голямата партия в НС - ГЕРБ.

До момента заявките и от ГЕРБ, и от следващата по големина партия - БСП, са, че ще го върнат. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
Фиона преди 7 години
Поправка до 227
212
0
 
0
 
! Отговори
Фиона преди 7 години
До 223 МариПреди да пишеш коментар прочети конституцията. Докато не положи клетва в НС , Радев е никойКъде води каката не е наша работа . Българите ще го преценаваме и критикуваме след като встъпи в длъжностЗаради такива като теб ,занимаващи се с жълтини, а не с проблемите и да мислим по време на избори сме на този хал.
211
0
 
3
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Той не участва в чужди сделки- участва само в руски!
210
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na gen radev generslite nsmst mesto pri pojarnikari gimnastizi fudbolisti i prebojadisani komuneta kato tia ot gerb ot sloba schte se prasnete be milioneri stanahte ot zarvuli
209
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo ns gen radev umen maj s posizia harakter obrasovanie 3 4ujdi esika ne s gimnastika i pojarnikarstvo haresva mi ne se strahuva bb zz i dr komunjsgi ot gerb predi bkp prebojadisaha se gerber4etata mili hora dalaveri s stroitelni mutri i dr mutri milioneri koito pravat darenie kraja e ok
208
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Selski POOH-LYO.
207
2
 
8
 
! Отговори
МАРИ преди 7 години
Тоя като че ли няма представа за какво става въпрос.Жалко, много жалко г-н генерал след като смятате че такива сериозни неща за вас са като политическа сделка. И вместо да посетите лагера в Харманли,да вземете отношение за такива важни неща, се разхождате по някакви си пленуми, водите дългокраката кака на опера. Ужас........
206
0
 
0
 
! Отговори
до 220 преди 7 години
Дай боже !
205
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На генерала му е чуждо всички, което става в България, поежее руски лакей и руските интереси са му по-мили.
204
7
 
5
 
! Отговори
nina преди 7 години
ПРАВИЛНО!!!
203
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този заврян зет не бих му дал 2 лв. на заем. Роската поне беше милионер преди да стане президент, а този е с празни джобове.
202
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сараДа аз като човек гледал Ал Бънди, напълно те разбирам за какво говориш!Иначе ми е странно отношението му към събитията случващи се в страната, звучи ми като "АЗ НЕ СЪМ НА РАБОТА И НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ"
201
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саро, тея ги разправяй на дедо си!
200
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безтрашният генерал се оказа страхопъзльо.
199
13
 
9
 
! Отговори
сара преди 7 години
Аз пък го намирам за чаровен и с тънко чувство за хумор. Само с поглед изразява много без да трябва да говори. Иначе тука предлагам да се събира змийската отрова за медицински цели.
198
15
 
14
 
! Отговори
котарак преди 7 години
Избрахме го Радев с кеф . Сега съскайте, плюйте - няма как да промените факта. А кои сте - ясно - отборът на победените пепелянки и усойници.
197
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На съвета някой може да ущипе генералчето. Страх го е.
196
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всичкото отгоре и е баят грозен, човекът...
195
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев го е страх да поеме отговорност. Страхлив Президент си избрахме.
194
10
 
9
 
! Отговори
криста преди 7 години
Хвърчат плюнки във всички посоки . Така и не разбрахте ли, че в момента президентът е Плевнелиев. Точка .

Спонсорирани публикации