Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки

Новоизбраният президент смята, че отговорността не бива да се размива
Обновена: 1 дек 2016 19:10 | 28 ное 2016 19:19, Веселина Йорданова
263
Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Новоизбраният президент Румен Радев няма да участва утре в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от държавния глава Росен Плевнелиев.

Още по темата

Темата на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", посочва Радев в официалната си страница във Facebook.

По думите му днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция.

"Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори", заявява още Радев.

Според него тази отговорност не бива да се размива.

"Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", подчертава новоизбраният президент.

Радев призовава участниците в КСНС "да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България".

"Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ", уверява той.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарно представените партии, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка на Министерския съвет.

Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство, като започне с най-голямата партия в НС - ГЕРБ.

До момента заявките и от ГЕРБ, и от следващата по големина партия - БСП, са, че ще го върнат. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 98Разликата между генерал Борисов и генерал Радев е, че генерал Борисов НЕ Е генерал, а пожарникар, докато Генерал Радев е истински Генерал. И докато първия е играл мачлета, другият е учил и чел книги.
132
8
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ преди 7 години
НИКОГА----НЕ КАЗВАЙ "НИКОГА"!Нещата ---все някога се връщат ...ха,ха,хааааааааааа...а , тогава , яко ти ду.***...
131
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералът вярно разчете к**-капана на ГЕРБ, първият политик от доста време насам, който мисли
130
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ген.Радев.Така постъпват истинските мъже.Герберастите вият от мъка,че тяхното магаре не беше избрано.Но този път народа ги изненада като взе правилното решение.Ако злобата ви пречи да уважавате новия президент,поне уважавайте избора на народа.Защото същия народ ще ви покаже неуважението си на изборите.
129
8
 
17
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 7 години
Бойко краде милиардите заеми - Радев да ги връща.Бойко пусна бежанците - Радев да ги укротява.Герберуги, не сте ли много нагли ?!
128
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да ходи, след като знае какво ще решават там, а него никой няма да го пита, само ще носи чужда отговорност. Ще решават как да останат на власт, с чий мандат и да представят нещата така, че новоизбраният президент също участва в сценария. Затова не ще да ходи там.
127
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето, това е тежестта и достойнството на Президента! Не могат да го привикват като дневален. Ако беше Цечка, как щеше да откаже да се яви, когато началникът и е разпоредил да се яви на съвета? А те обичат да привикват. Госпожа Бокова също бе привикана на заседание на МС ден преди да я захвърлят в храстите и номинират Кресталина.
126
1
 
8
 
! Отговори
Пука му на Радев... преди 7 години
...нали от утре ше идват на власт ПАТРИОТИТЕ ..ХА,ХА,ХАААААААА...!КАТО НИЩО ШЕ КАРАТ ОЩЕ 2-г.....а , Радев , до тогава може и отпуска да си вземе, -----нали ПФ гласуваха за него!?? За кво му е ..на баир ,лозе...!!???
125
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски номер 2. ***. След няколко месеца *** ще си обършат задниците и с него. Не твърдя, че мозъка му е нещо повече от тоалетна хартия но.........
124
4
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Кръга Килари, има своя слугинаж в кръга Малки *** Кратунки, а Боко е дружка с ЕС, в който се борят за надмощие И Килари и Тръмп.Боко на няколко пъти бе инструктиран да подлее вода на кратунките, като най отявления случай бе, с Черноморската флотилия. Прецедента (настоящия) няма да ходи ( може некоя представителна службичка) в ЕС. По скоро в НАТО, и то благодарение на войствената номенклатура, от която, плащащия сметките САЩ, ще се оттегли. И въпреки загубата на Килари, шорош пържи през медиите
123
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
до 126Но Карадаиъ каза, че има отстъпление от евроатл. ценности.
122
16
 
13
 
! Отговори
грешка преди 7 години
това е грешка на Радев. И то втора. той бе поканен там за да чуе мнението на политическите сили, с които така или иначе ще работи след 22 януари и пред депутатите на които ще се закълне на същия този 22 януари. Ясно че не е встъпил в длъжност. но присъствието му там щеше да остави добро чувство у хората за приемственост и спокойствие. а първата му грешка беше че отиде на пленумът на бсп.
121
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега Будапеща е като " Мала Москва " - казва бивш унгарски министър .Инструктори от Русия у4аствуват в тренировъ4ни лагери на крайно -дясна националисти4еска организация . Толкова руски шпиони в Будапеща никога не е имало .
120
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 89 Един имигрантЕ, как да не изповядват така прослувутите евроатлантически ценности в българия?. Ти идвал ли си си скоро в БГ ?. Специално в софия ?. Ела да видиш какви евроатлантици са ценностни софийските демократи и техните наркозависими писачи по форумите. Пълно е с евроценности и в парламента, правителство, президентство най вече. По селата вилнеят безнаказано *** банди изповядващи евроатлантическите ценности и можа да ти изреждам така до утре.
119
1
 
6
 
! Отговори
До № 116 преди 7 години
Евала много точно го каза на Странджата. Стискам ти ръката. Странджа намери си майстора. Чудя ти се как не си си посегнал до сега.
118
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Реално погледнато няма и нужда Радев да се намесва в кашата забъркана от Борисов,още повече,че няма никакви пълномощия.Всъщност,ако Банкянския нарцис се беше държал нормално,то просто щеше да си има правителство на ГЕРБ и президент независим от тях.Това фатално ли е?Та президентът по конституция не може да се бърка в дейността на едно стабилно правителство!А народът просто гласува за различен президент,нищо повече!Ако обаче Б.Б. я кара така-ще гласува и за различен парламент!
117
4
 
16
 
! Отговори
PD преди 7 години
Какъвто и да е Радев, го приемам за законно избран. И силно се надявам бързо да се ориентира, за оцеляването на България. Героите не се раждат такива. Просто времето в което попадат, им дава шанс, да се проявят по един или друг начин. Моментната му проява е пълен минус. Но дори и само един + в нужния момент, може да реши съдбата на държавата. Ще поживеем, ще видим. Не можем да избягаме от съдбата си, като народ. Можем обаче, да се учим от грешките си.
116
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разберете най после, български патоци! Ако в САЩ за президент бе поставена баба Килъри Клинтън, то тук при вас в секундата когато приключи балотажа, щяха да ви обявят, че президент е госпожа Тьотка Цачева и който иска, да върви да чете бюлетините. Процента щеше да е 52,35, срещу 47,03 %. Останалите 0,62 $ - не подкрепям и недействителни.
115
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да участва, защото не са му спуснали опорните точки още, да не вземе милият да изпусне нещо, което жена му и нинава не са му написали.Уж много ербап беше, а когато от добро възпитание и в името но доброто на България го канят, просто да присъства, би отбой. Чакайте позиция и мисъл от тоя ***, да ви е честит.
114
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено.Да си дробят попарите и да си ги сърбат,а като му дойде времето,ген.Радев ще си поеме неговите отговорности.

Спонсорирани публикации