Борисов с едно наум: Крим може да се случи и в България!

От 27 години все се говори, че не е хубаво да има етнически партии
415
Борисов с едно наум: Крим може да се случи и в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов случилото се в Крим, може да се стане и в България. В интервю пред Агенция "Франс прес" той коментира, че намесата на Турция в подкрепа на партия ДОСТ на Лютви Местан е неуместна. 

"Президентът Румен Радев го каза най-точно, че е недопустима тази намеса, но в същото време трябва да се продължи с дипломация, с действия, които отчитат, че това е наш съсед. Тук съм съгласен с него", казва Борисов.

Още по темата

"В същото време, ако се върнем 27 години назад, колко години сме говорили, че не е хубаво да има партии на етнически принцип. Това не е от вчера, ДОСТ е отпреди 5-6 месеца, но откога в българската политика и обществото се говори, че българските мюсюлмани, роми и всички останали етноси трябва да са във всички партии, независимо дали в ГЕРБ, БСП и т.н. Вижте така наречените смесени райони там кметовете са само от ГЕРБ и ДПС, други партии няма. Вижте резултатите в тези райони – БСП е четвърта политическа сила почти навсякъде. Битката навсякъде е между ГЕРБ и ДПС", поясни той.

Бившият премиер смята, че в момента ситуацията само в България от Балканите е стабилна.

"След 26 март остава само и България да бъде дестабилизирана. Гърция няма накъде повече да се дестабилизира. Не само с мигрантите, а и с финансовата и икономическа криза. Международните агенции даваха кредитен рейтинг "боклук". На Турция международните агенции даваха кредитен рейтинг "боклук". Македония години наред вече не може да направи правителство. Сърбия с пускането на влак до Косово надали ще направи отношенията там по-малко взривоопасни. Това, което се случи в Крим, може да се случи и в България", каза още Борисов.

"В Румъния продължават протестите всяка вечер месеци наред и то един месец след избори. Не може да се каже, че и там е най-спокойното място. Това, което се случва в Македония, в Босна и Херцеговина е голям проблем", допълни Борисов.

Той е категоричен, че след изборите в неделя, ако спечели вота, ГЕРБ няма да прави коалиция с ДОСТ и ДПС.

"Винаги сме били искрени към ДПС, на президентските избори казахме, че не желаем подкрепата нито на ДПС, нито на ДОСТ. ДПС открито и ясно гласуваха за президента Радев. В същото време считам, че всички български партии трябва да се уважават и действително да сме опоненти, а не врагове. Когато ДПС са ни помагали за нещо аз съм излизал на трибуната в парламента или в интервю, за да благодаря за помощта за даден закон", припомни Борисов.

А кои биха били потенциалните партньори на ГЕРБ във властта, експремиерът не се ангажира, защото още не е ясно кои политически сили ще минат бариерата от 4% за влизане в парламента.

"В края на краищата в общи линии ние имаме опит с Патриотите, с Реформаторския блок. Към този момент това, което е сигурно с кои не правим – ДОСТ и ДПС", каза още той.

Под думите му при следващ управленски мандат от ГЕРБ ще надградят борбата с корупцията, борбата с бюрокрацията, борбата с контрабандата.

"Другото – хората знаят, че го можем. Образованието го изведохме като приоритет, защото това ще доведе до по-добри учители. Когато учителите са заплатени по-добре, ще се мултиплицира след това в по-добри журналисти, по-добри полицаи и по-добри военни, т.е. ще даде резултат след години", коментира Борисов.

"Вярвам в инстинкта на хората, затова и дадохме оставка, за да направим нещо по-стабилно и да има повече вяра", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обвини социалистите, че лъжат, когато казват, че настояват за отмяна на санкциите срещу Русия, защото реално не го правят.

"Най-малкото, ако е така, както твърдят, можеше да се поиска в Европейския съвет да се изслуша мнението на България и да кажем, че искаме вето. Много пъти сме обсъждали санкциите, всички търпим загуби от тези санкции. Гърция, Италия, Кипър, много държави настояваха да се премахнат санкциите. Но това е голямото европейско семейство, накрая когато трябва да се гласува всички сме гласували "За" санкциите. Можеш да се изкажеш "Против", но важното е какво си гласувал", обясни Борисов.

"Само преди няколко дни, на ниво посланици, такава е технологията, се каза: ще удължим санкциите до 15 септември срещу руски фирми и руски граждани. Всеки посланик, който е в Брюксел получава команда от своето правителство, а в случая правителството е служебно и за него отговаря президента Радев и БСП. И как да гласува? Нашият представител е казал да. Другото е лъжа и манипулация на обществото", поясни той.

На въпрос какъв е верният том спрямо Русия, Борисов коментира, че страната ни много пъти е влизала в конфликти с Москва, отстоявайки европейската политика: "За ГЕРБ оста ЕС и НАТО е неотклонна, това е в темела на партията".

"Един от главните ни проблемите ни с Русия, за който се скарахме – "Южен поток", като слагам скоба, че за него имаше наказателна процедура от Брюксел, тъй като предишното правителство беше направило търгове, за които всички знаем какво представляваха. Тук успяхме да отрегулираме въпроса", припомни лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
0
 
! Отговори
Васил Ничев преди 7 години
Абе човека искал да каже Северен Кипър, но историята и географията не са писани във "Винету"!
299
3
 
6
 
! Отговори
България преди 7 години
Немога да ги разбера тия крадоха крадоха защо не помислят малко за народа.На нас Южен поток ни трябва защото ще ни осигури работни места и малко самостоятелност.Какво ни интересува мнението на Европа ние гледаме за нас и нашите деца кое е наи добро и така да решаваме а не да бягаме до Американците и да питаме кво да правим как да кажем и.........Трябва хора които мислят за Народа не хора които го съсипват.Краино време да си гледаме нашия интерес не да се крием както мишки.
298
3
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Бойко, като изпече банкякски хитрец умело смесва истината с лъжата: Сценарият Кипър ни заплашва, не Крим.За служебното правителство отговаряли "президента Радев и БСП". Да, президента Радев отговаря за служебното правителство, той го е назначил. Но откъде накъде БСП ще отговаря за него и за това кой как е гласувал. Няма нито един министър, назначен по искане на БСП.За "Южен поток": Според Бойко: "Тук успяхме да отрегулираме въпроса: Да, така го отрегулирахте, че го ликвидирахте изобщо.
297
13
 
2
 
! Отговори
месара преди 7 години
бе много предизборно активни станахте стотинкарите плюващи Борисов ! душата си продавате за по 20-30 лв. ! вие сте едни стари и млади комплексарчета , дето в къщи пред жените си или гаджетата си стоите мирно и послушно , но тук сте " големи мъже " - никой не ви вижда , никой не знае кои сте , но тъй като сте дребни душици като се приберете отново сте си вие - недоволни , страхливи , пълни със стотинки джобове , но без мозък в главите ви !
296
3
 
10
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Видях този селски *** в генералска униформа и се сетих че е про.ст пожарникар ,комуто Гоце сложи генералски лампази по предложение на Доган. Срамно е този професионален предател и слуга отново да се домогва до властта и да протяга крадливите си ръце.
295
3
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Това ли договори този КРИМИНАЛЕН ПРОДАЖНИК до като целуваше подивелият "султан" Ердоган???
294
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя лъѝжец да го питам кой беше на власт когато се създаде ДОСТ? Какви мерки взе когато Местан се кри в чуждото посолство? Пред кого превиваше гръб под турското знаме, без знамето на България? С кого си пи кафето? За КТБ не питам, че там пък си е направо за ...
293
4
 
14
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Важното е да ги няма долните, алчни и прости герберисти и техните *** от РБ!
292
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да и за това час по скоро да махнем тиквата от власт, преди да ни е продал и душите на неговите господари. По времето на гроб много хора се самоубиха от безпаричие и мизерия.
291
4
 
24
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Почина Рокфелер.Почина и костенурката , която нагълта 5 кг монети. Само дебелия мечок продължава да си пълни гушата с нашите пари ,но ... Идва Видовден ,тиквари алчни!
290
4
 
23
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Дълги години Боко да ви пощи. Халал да ви е :)***.
289
5
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Българско куче си търси стопанин,за предпочитане от американското посолство,а най-добре самия посланик.Лае само когато му разрешат,и то в правилната посока.
288
3
 
12
 
! Отговори
naTpuoT преди 7 години
Дами и господа, хора и животни, малки и големи... проблемът не е локален, проблемът е г-л-о-б-а-л-е-н.
287
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още му се краде.Нямат насита.
286
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе тоя какво само се пъне по чуждите вестницине стига че са оляли целия ефир ами и навъ ни излагат
285
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това мазно банкянско циг.ане окончателно си призна че е антибългаринфренския кандидат от републиканците с най-голям шанс за президент вчера каза че случая крим не се различава от косово-за орбан от унгария да не говорим - мъже с топкичехи и поляци не искат еврото щото им е ясно че ЕС се разпадасамо в българия соропитеците надуват вувузелите и най отпред са гербавата кочинаи само дупета никакви топки
284
4
 
2
 
! Отговори
STRUIA OT SHLANGA MI преди 7 години
UCHETE SE OT SARBITE>>>LEPA BRENA>>>ALA PUGACHOVA>>>>KOSTA SIRTAKIS>>>NALI SME PRAVOSLAVNI...OGLEDALEN SVIAT SI E OGLEDALEN...NE E REALEN A MUSULMANSKI
283
8
 
26
 
! Отговори
ТОЙ СИ ЗНАЕ КВО МУ Е преди 7 години
КАТО НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ, ПОНЕ ДА МЪЛЧИ. КАКЪВ КРИМ, КАКЪВ ДОНБАС МОЖЕ БИ, ИЛИ КИПЪР, НЕ ДАЙ БОЖЕ. АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ХВАНЕ ЛОГИКАТА НА БОЛНИЯ МОЗЪК, АЗ ПРИЗНАВАМ СИ НЕ МОГА ДА СЕ НАГЪРБЯ С ПОДОБНО МЪЧЕНИЕ. КАК ЛИ СЕ ЧУВСТВА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ В ТАЗИ КОМПАНИЯ - ИСКРЕНО ГО СЪЖАЛЯВАМ. "ЧОВЕК САМО КОГАТО ЗНАЕ КВО МУ Е, САМО АЗ СИ ЗНАМ КВО МИ Е". ДОРИ ВАЛЕРКАТА БОЖИНОВ Е ПО-СМИСЛЕН. ВЪОБЩЕ - ПРАЗНИ МИСЛИ, НА ЕДИМ ПРАЗЕН ЧОВЕК.
282
4
 
20
 
! Отговори
Bg преди 7 години
E toq mnogo prost ohranitel.......Ujen potok e dobar za Balgariq kwo te interisuva dali e dobar za evropa...Gledai sobstveniq si narod a posle drugite...........za towa poweche nqma da oprawlqwate
281
14
 
6
 
! Отговори
голема простотия преди 7 години
Значе Българеещи се и Турчеещи се Роми офицялно ги Легализираха а всички останали станаха изведнъж Етнически граждани на РБ , по голема простотия не е имало никога в Историята на България от Византия насам

Спонсорирани публикации