Никой не харесва вкусът нито на бирата, нито на кафето. Така ли е?

Предпочитаме ги заради начина, по който ни карат да се чувставаме
11 май 2019 14:45, Нели Христова
51
Никой не харесва вкусът нито на бирата, нито на кафето. Така ли е?
Снимка: Pixabay

Учени разкриха горчивата истина – всъщност, никой не харесва вкуса нито на бирата, нито на кафето, но е убеден, че му допадат заради "психологическа нагласа“.

Всяка сутрин милиарди хора по Земята започват деня си с кафе, също толкова много го приключват с бира, но според последните изследвания, това дали предпочитаме горчиви или сладки напитки не зависи от вкусовите ни гени, а от начина, по който ни карат да се чувстваме. Или по-точно, харесваме вечерната бира не заради хмеления й вкус, а заради това, че ни прави щастливи.

Учените търсили генетични причини за нашите вкусови възприятия. Целта им била да намерят начин да им повлияят, за да помогнат на хората със спазването на диети. Все пак няма по-лесен начин от това да се откажеш от шоколада, от този някак си спреш да го харесваш.

Напитките са важна част от храненето на човека, но те могат да бъдат и опасни. Тези, пълни със захар, водят до затлъстяване, а алкохолът е свързан с над 200 заболявания.

"Всъщност генетиката, която стои зад нашите вкусови преференции е свързана с психоактивните компоненти на напитките“, казва ръководителят на изследването, докторът по превантивна медицина Мерлин Корнелис.

"На хората им харесва начина, по който кафето и алкохола ги кара да се чувстват. И за това ги пият. Не заради вкуса им“, допълва тя. Изследването показва, има важни $награди за държанието“, които определят дали ще пием дадена напитка или не.

Но учените откриват поне един ген, който може да повлиява на избора ни на вкус. Според тях тези, които имат разновидност на гена FTO, същият, който доказано намалява риска от затлъстяване, предпочитат сладките напитки.

“FTO е мистериозен ген, който не знаем как е свързан със затлъстяването. Най-вероятно играе роля в поведението на хората и влияе на килограмите“, обяснява Корнелис.

За да достигнат до заключението си, учените са проследяват навиците и вкусовите предпочитания на 336 хил. човека. Провеждат и няколко генетични теста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кафето без усмивка не върви :)
22
0
 
3
 
! Отговори
Спомении преди 5 години
В Чехия съм пил страхотна бира и преди години в Холандия.Беше един път.Между другото и в Македония им е хубаво Скопското пиво и в съседката Гърция има една най -обикновена нескъпа бира Вергина и тя е ок.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре сега като го обърнахме на американци и наркомани да ви кажа, че в Русия отново има епидемия на зависими от "крокодил", а източниците за това са много много малко. Но русофилите не се интересуват от факти, те знаят само като грамофонна плоча да си повтарят едно и също до безкрай.
20
2
 
14
 
! Отговори
сомелиер преди 5 години
Виното също е отвратително но матрицата ви "казва" да го харесвате!
19
0
 
12
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Само Нес кафе почти не пия.Силно е и е химия.Иначе обожавам кафе,биричка,винце и ракийка по мъничко чат пат умерено със салатката.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой зубър, който в университета нито са го викали на кафе преди лекциите , нито са го канили на по бира след това, е решил, че е време за реванш.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив заради вкуса пия каквато и да е била напитка!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооох кафенцеее
15
1
 
19
 
! Отговори
Поздрав от Смолян преди 5 години
На мен ми харесва вкуса на кафето даже в момента си сварих едно гръцко на джезве.Обичам и еспресо но само 3-4 марки. Бирата на вкус също ми допада особенно с картофки,рибка или пица.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Предполагам че тези псевдо учени са американци. Там нито храната нито напитките струват нещо а наркоманията се разпространява като чума. Явно това е причината да говорят за някакви усещания и тн. Деееа и глупендерите некадърни. Един средностатистически европеец веднага може да направи разлика между различната бира или различните кафета. Това са вкусове, нюанси, плътност и тн. Все неща от които една осакатена нация като американската не разбира нищо.
13
1
 
14
 
! Отговори
Те така те преди 5 години
Пия, но с отвращение
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив мен горчивото, късо, без захар черно еспресо арабика ми харесва като вкус, особено като поизстине. Уникално като вкусови качества особено ако е от висок клас производител.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам на пазара да издрънча 2-3 бирички Стела Артоа. Не защото ми е вкусна, а щото ще ме направи само щастлив- с отврат ще я пия. )))
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-голяма тъпотия на тези учени.Значи аз пия бира, защото ще стана щастлив заради 5%-я й алкохол или заради вкуса й? Муахахахаахахахахххаа......
9
1
 
12
 
! Отговори
Бирко преди 5 години
Нямаме ли си новини, че запълваме страниците с измислени изследвания?Аз пия не само бира, но и други напитки. Не ги пия на "мегдана", че да се чувствам модерен. Пия ги ,защото ми доставят наслада. Същото е и със свинското, което ям и въобще с храните! Не правя секс, че да съм модерен- просто ми харесва да го правя.Кой ви плаща за такива "изследвания" и публикациите на такива *** ?
8
0
 
11
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
Авторът е преписал нещо без да рaзбира от темата.... и пълният член в заглавието е излишен. Журналисти, милорд!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пия бирата точно заради хмеловия вкус. Мразя бири, които са като урина
6
2
 
12
 
! Отговори
Деди преди 5 години
Те откриха топлата вода учените. Най мразя безалколна бира. Или прествяте ли си да се продава гроздова ракия без алкохол или такава водка.....хахахаха
5
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Кафе пия всякакво, бира само ледена, а учените са набутали толкова пари за едно безсмислено изследване
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обожавам джин, тоник и кафе.. така, че тея учени да си ревизират труда..