Почина бащата на Форд Мустанг – Лий Якока

Той спасява Chrysler от фалит
Обновена: 3 юли 2019 16:23 | 3 юли 2019 16:20, Нели Христова
10
Почина бащата на Форд Мустанг – Лий Якока
Снимки: Reuters

Легендата на автомобилната индустрия и създател на най-известната американска кола - Лий Якока, почина на 94-годишна възраст след усложнения от паркинсон. Освен че е допринесъл за появата на Форд Мустанг, Якока спасява и Chrysler от фалит.

Той е роден в Пенсилвания в семейство на италиански мигранти през 1924 година. Първите си стъпки във Ford прави когато е на 22 години – през 1946 г. Тогава той е инженер, но по-късно открива своята нова страст – продажбите.

Лий имал вроден усет за маркетинга.  В средата на 50-те създава първата си реклама, която толкова впечатлява собствениците на компанията, че той изоставя инженерната си кариера и започва да се занимава с реклама. Но не и преди да създаде най-легендарната кола на Ford – Мустанга.

През 1964 г. първата серия Форд Мустанг вижда бял свят. Продадени са близо 419 хил. коли само през първата година. Машината бързо се превръща в кола, която всеки асоциира с Америка.

Но през 1978 година Якока е уволнен, защото неговите колеги започват да го подозират, че планира да свали Хенри Форд II от лидерската позиция и да заеме мястото му.

"Ако намерите по-добра кола, купете я"

Така Якока рекламира автомобилите на Chrysler, след като през 1979 година поема компанията. Фирмата е на ръба на колапса и са нужни сурови мерки. За това той взима спасителен заем от държавата в размер на 1,5 милиарда долара и налага строго преструктуриране. Той взима заплата от само 1 долар на година докато компанията се възстановява.

Жестоките мерки дават резултат – през 1983 година Якока обявява, че Chrysler е изплатил дълга си към държавата със седем години по-рано. Безоблачните дни обаче са кратки. Компанията поема отново по пътя към банкрута и хиляди работници биват освободени. Още веднъж, Якока успява да я спаси и когато тя вече е стабилна, той напуска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Мемоарите му преди 4 години
Прочетете мемоарите му - наистина е велик. Често се сещам за един момент от книгата; Якока описва как на фирмено парти млад, нахъсан служител влязал в разговор с него, като почнал да описва колко много бил зает - толкова много, че нямал време дори отпуска да си вземе. А Якока си помислил "***! Щом не можеш да намериш време за семейството си, не струваш." (Предавам по памет.) И това го казва един милиардер, кой явно е знаел как да намери баланса в живота.
8
0
 
4
 
! Отговори
няма загадка преди 4 години
За 1 долар е работил, но не е взимал 1 долар - просто компанията му е покривала разходите. Доста над средната месечна заплата..
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ученик през 80-те прочетох, че е поел да спаси Крайслер срещу 1 долар заплата!Мина ми през ума, че как е възможен такъв жест,щом дори ние в соцлагера работехме поне срещу 150 лв на месец?Нали уж капиталистите нямали сърца като нашите?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаме поне за 5-6 човека които претендират че са създателите на Форд Мустанг включително и един японец.... на кой да вярваш
5
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Голям без никакво съмнение! Светла му памет!
4
1
 
4
 
! Отговори
jek преди 4 години
Lido Antony иска от американското правилтество пари с агрумента: Pay now, or pay later. В случай на фалит на Крайслер правителството ще се наложи да плати много висока цена за освободените работници. Те му дават заем и той създава крайслер Войаджър! Изключително успешен модел и в спешен порядък построяват още 3 завода. Изключителен е.
3
0
 
2
 
! Отговори
nestor преди 4 години
До House M.D.САЩ много ясно
2
1
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Легенда! Да почива в мир!От статията не става ясно с коя държава в Америка се асоциира Мустангът.
1
1
 
20
 
! Отговори
antrazit преди 4 години
Велик човек . Който е прочел книгата Мениджърът знае за какво става на въпрос