В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!

Името на прадядо му е станало нарицателно за "предател"
18 авг 2019 21:10, Елка Василева
95
В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън - "предателят" Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън с неговите "истанбулски корени" да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Борис Джонсън и историята на турския му прадядо

Според Дюндар основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън - Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно - в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани "Али Кемал".

Още по темата

Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като "празник на турците". Но е твърде късно - след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като "петно върху републиката", други виждат в него просто "предупредителен сигнал за потенциалните предатели".

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка - именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската следа. И една мумия

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на "Люцернер Цайтунг", който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън - макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като прапрапрапрапрапрабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за "Ди Цайт" Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: "Али Кемал е бъркал". А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: "Той е турчин, но не е един от нас".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: ТурцияБорис Джонсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите имат тюркски корени. Някои невежи го свързват с религията, но това е ДНК. Нищо лошо да си турк, нищо лошо и да си бял европеец. Раждането в една или друга държава не е заслуга, нито присъда. Всичко е до личните постижения на индивида, труда. Ако се бори за нещо повече, за страната си, тогава е патриот. Има общо с Турция колкото аз с кралицата. Която не се знае колко е и кралица. Не веднъж през вековете е намиран потентен баща след това заличаван, понякога са отвличани и готови бебета
22
16
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
До нн, а българско животно има ли,след 200години гръцко присъствие и 500години османско присъствие,дали е останало българско животно.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е човек да е националист, ама тези са побъркани маняци. Пра-калеко му бил турчин. Една интресна история : В щаба на Гьоринг имало един генерал, който му бил добър приятел.Обаче, човека имал завистници, които ламтели за мястото му и изровили от някъде, че прабаба му била еврейка и пуснали донос. Гьоринг казал " В моя щаб, аз решавам кой е евреин и кой не е"Та и тук така
20
4
 
17
 
! Отговори
Предател преди 4 години
С камъни ще го гонят този британците като се усетят как ги е изиграл с брекзит без сделка !
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил турчин ,ама с българско име !Глупости на търкалета,типичен британски човек е .Вижте му вида .
18
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Борисов! Само САЩ! истински щастливци сме че нашият лидер е проАмерика!
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, бил турчин, ама половината на половината на половината, т.е има-няма 12.5%. Пак повече, отколкото на турските султани, последният около 3% турчин. А името му не е руско, а чисто българско, макар и кръстен на някскъв руснак, приятел на семейството.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само на мен ли ми беше трудно да проследя хронологията
15
8
 
32
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Турски народ няма както няма македонски. Турците са смесица от кюрдски шиити, сунити, византийци и балканци повечето които българи. Затова в Турция можеш да срещеш от тъмно кафяви до светло руси и дори много рижави. Ако държавата беше хритиянска имаше абсолютната възможност да е център на света. ПРекрасно местоположение със страхотен климат, но запада не би го позволил нали затова оставиха Византия-центъра на християнството да бъде прегазен от мюсюлманите, днес можеше и света да изглежда по различен начин с Византия ама на...интереси европейски.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кметът на Лондон е потомствен пакистанец що не турчин за премиер?
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избраха си председател турчин , за да спрат имигрантите :D
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис прилича повече на пиян руснак. Сравнете го със Султан Ердоган и ще видите легитимния турчин.
11
13
 
24
 
! Отговори
нн преди 4 години
Ало, няма такова животно турци. Има племе, селжукски турци в рамките на персите. Всичко идва от изтока, всички са наследници на свирепи племена от изтока с център Иран. Цивилизацията на света преди хиляда години е била в Константинопол и тия диви племена и народи са се преселили при по-културните. *** времена, *** нрави и последици.
10
2
 
13
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Турски журналист го беше попитал чувства ли се турчин а Джонсън отговори че обича Турция но е повече англичанин. После в социалните мрежи едни го псуваха като човек отказал се от произхода си други пък пишеха в стил "чакайте сега с този е премиер на Великобритания какво очаквате да каже".
9
12
 
29
 
! Отговори
Су 34 преди 4 години
То проблемът е че такава нация като "турци" няма.
8
28
 
21
 
! Отговори
Йосиффф преди 4 години
Общото между Турция и Русия е, че не са в Европа и никой не иска да чува за тях. Факт. ЧАО.........
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типична параноя на младо формирани нации. Все пак турци, като основен национален елемент в ново формираната държава, с името Турция, се появяват 1923г.А елити са преминавали от Римско Византийския период, до края на Отоманската империя. Клонове от тези елити са плъзнали по цяла Европа. И до острова се се добрали. Просто 16в. някой реши да рестартира историята, забравяйки свързаността на западно Европейските елити с Източната Римска империя.
6
10
 
26
 
! Отговори
нн преди 4 години
Великобритания ще се разцепи като Югославия. Това я чака. Ще стане. Ще излязат от ЕС и това ще им бъде краят.
5
6
 
55
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Те и във Великобритания след време ще го наричат предател, защото от Великобритания ще стане само Англия!
4
9
 
44
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Този е толкова турчин, колко е турчин Мехмед Соколович! Ако човек с 67% британска и 13% турска кръв е турчин, значи 95% от "турците" са българи, ромеи, албанци или сърби!

Спонсорирани публикации