В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!

Името на прадядо му е станало нарицателно за "предател"
18 авг 2019 21:10, Елка Василева
95
В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън - "предателят" Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън с неговите "истанбулски корени" да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Борис Джонсън и историята на турския му прадядо

Според Дюндар основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън - Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно - в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани "Али Кемал".

Още по темата

Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като "празник на турците". Но е твърде късно - след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като "петно върху републиката", други виждат в него просто "предупредителен сигнал за потенциалните предатели".

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка - именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската следа. И една мумия

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на "Люцернер Цайтунг", който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън - макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като прапрапрапрапрапрабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за "Ди Цайт" Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: "Али Кемал е бъркал". А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: "Той е турчин, но не е един от нас".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: ТурцияБорис Джонсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
тъп преди 4 години
...не, ве, те имало едно време ги обОждали братовчедите от Анадола, ама то не е в Турция и и не е истина.
42
7
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Британския министър председател от турско потелко и с българско име е предател най-обикновен както пра-дядо си, но за разлика от него, няма да бъде линчуван защото британците са кротки агънца.
41
5
 
19
 
! Отговори
Ghost преди 4 години
Ама и турците ли се обиждат на "турчин"!??
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя куку на снимката едва ли ще се задържи повече от 6 месеца, затова и да го мразят и да го обичат файда йок.
39
9
 
17
 
! Отговори
Last Rebel Gun преди 4 години
турция е изкуствено създадена държава от миналия век.. Преди това са били някакъв си халифат, като ислямска държава днес....
38
4
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Тюрките мразят повече Турците, отколкото българите, вече е Играно.Ако не се харесвате, поне не се мразете.!?!?"...Manowar ....Warriors"...
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото има американски етнос, толкова и турски! Сбироч!
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анадолският елемент взе превес в Турция напоследък и с радост ще гледаме 2-ра серия на филма "Агонията на Анадолската кинакалерия". Сценарист и продуцент първия братовчед на Сталин, Редж Ердонашвили. Яко - всички сцени без дубльори и без вазелин за турската масовка. А ти си вземи!
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле лелеКакъв турчин е тоя бе? Майко мила.Объркан свят! Тая Американска " демокрация" Е едно средство.Да загубиш своята всъщност И да приемеш нещо чуждо.Като традиция и близко до корените ти! Умни са били тия комунисти! Строй който не позволяваше.Да се шляе на територията ни чуждоезично и чуждо на традициите ни семе! Ще загубим единтичноста си по този начинДа ви пи ка я на на" капитализма" Аз!
34
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само от Балканите 2,5 млн. славяни-мюсюлмани се изселват в Турция след разпада на Османската империя. Какъв ти турски етнос. Къванч Тътлъту - класически турски тип! Ахъъ! Иначе в Анадола са си черни, късокраки и дебелогъзи - баш тюрк.
33
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните турци, не са тюрки,а са една смес от приели исляма хора от Мала Азия и Балканите българи, гърци, сърби, албанци, арменци, бошняци, кюрди, грузинци и др. До Първата световна война понятието турчин не е съществувало, защото е нямало държава Турция, а Отоманска империя.Отоманската империя не е турска държава, а държава на всички мюсюлмани, без разлика от етноса- дьонме, български,албански или сръбски мюсюлманин.Чак после решават,че тези ТРЯБВА да се самоопределят като турци,задължително!
32
8
 
5
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 4 години
Научният свят е разделен на две и въпреки бурните дебати, конферанции и конгреси, нито една страна от дебата не може да вземе превес - загадката, българите по естествен път ли се раждат такива оллигофренични тъппи ***, или ползват някаква свръхсекретна ултрасупердуперхипер развита извънземна технология за изкуствено затъпяване продължава да гложди мозъците на световната академия.
31
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма турски етнос, а хора приемащи се за турци поради прнадлежност към исляма. Прадядото на Джонсън е мюсюлманин със славянски корени- доказано. Ердоган е лаз, грузинци приели исляма през 18-19-ти век. 30% от турските граждани са кюрди, майчиният им език е от групата на иранските езици. Турският етнос е химера, но в конституцията на Турция пише -"Всеки свързан с турската държава чрез гражданство е турчин." Точка. И тази държава искаше да влиза в Европейския Съюз. Never!
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те повечето такива турци са завършили западни университети по онези времена, за да може по-ефективно да ни трепят докато сме били роби.
29
2
 
1
 
! Отговори
... преди 4 години
.ха ха, У БГ ме вякакви..Кой поби опашкаката на коня, кой го се хвърли в Боя?Защо?
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците също са от тюpкcки произход както и прабългарите. Волжка България са били мюсюлмани. Така че определено някои българи са братя с турците по произход. Българите със славянски и тракийски корени нямат нищо общо с турците.
27
2
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
След Македонците и Турците пишат ..Нова ИсторияВива Борис, ха
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днешните българи са микс от тюpки (пpaбългapи), славяни и траки.
25
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
И Джонсън не е случаен, а поставено лице.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14 "Сравнете го със Султан Ердоган"Султана е свършил. Ни може да пие ни да го вдига, едвам ходи вече.Виж стари снимми и клипове с Ердоган и се вгледай внимателно в лицето и походката му сега. Жив мъртвец.

Спонсорирани публикации