Горбачов: Най-голяма опасност в света - пренебрегването на правото

Бившият съветски лидер: Споровете да се решават с преговори
18 окт 2019 18:00, Елка Василева
156
Горбачов: Най-голяма опасност в света - пренебрегването на правото
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Най-голяма опасност на планетата представляват в днешно време пренебрегването на международното право и милитаризацията на световната политика. Това заявява в интервю за в. "Известия" бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, предаде ТАСС.

Споровете и конфликтите между държавите трябва да се решават по мирен път на масата за преговори, посочва той.

"А какво става всъщност? Ултиматуми, намеса, военни интервенции. Всичко това - заобикаляйки ООН. Рушат се споразумения, международни механизми. Особено изпъкват тук САЩ, със своето "лидерство" дават лош пример на другите", заявява бившият съветски ръководител.

Това поведение даде нов живот на култа към силата и заплахите, казва той.

"Естествено опитът от миналото ни подсказва, че не бива да пренебрегваме отбраната, тя трябва да се поддържа на нужното равнище", но за днешните проблеми, пред които е изправен светът, "военната сила, езикът на заплахите са най-неподходящи", отбелязва бившият президент.

Горбачов дава за пример Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. "У нас обичаха да го критикуват на различни нива, но ето че президентът на САЩ заяви, че те напускат договора, и изведнъж се разбра, че този договор е твърде важна опора на стратегическата стабилност. Трябват преговори, за да не предизвика разрушаването му засилване на заплахата от война", казва той.

Бившият съветски лидер напомня, че руският президент Владимир Путин е въвел мораториум върху разполагането на такива ракети и по думите му това би могло да стане първа стъпка. "Но, повтарям, трябват преговори - и на първо място между Русия и САЩ", изтъква Горбачов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Михаил Горбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този на снимката не е лидер, а едно от най-голямите петна.
51
7
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
щом се оправям в България без да е нужно да ме уреждат на работа и се оправям сам без да ме бута партията и съм по добре от колкото по комунизма значи съм от горната половина. То тая сметка много лесно става. По добре ли си отколкото по комунизма, значи си от горната половина
50
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57Прочети Историята на руския Гулаг !Две трети от съществуването му е водене на войни и то грабителски, а една трета - подготовка за война, докато за Щатите най-голямото териториално разширение е ЗАКУПУВАНЕТО на Аляска,...от руския Гулаг.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТодо простия, коя държава е водила все отбранителни -отечествени воини против фашизма и въпреки това рериторията и е нарастнала двойно? Жокер за бавните - Сталин, пакта Мoлотов, подялбата на Полша, воината с Финландия - от която откъсват солидни територии и мн. др.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя и на сто години да стане,все същиято'лигофрен ще си остане! Какво право,какви спорове,какви преговори, какви догови! Истината е една Силният винаги има Право!
47
8
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен50НЯМА "Империя на Доброто",драги!!!!!!!!!ВСИЧКИ империи са ПОДТИСНИЧЕСКИ институции!!!!!!..Простотията ВИ идва от това,че нарочвате за "Империя на Злото" Русия....Може и да не е "много стока" тая държава,но все пак ще си позволя да попитам:-КОЯ "държава" Е ВОДИЛА 200 ВОЙНИ,при това ВСИЧКИ НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ през последния век и половина?..Коя?...Не са ли прословутите "Соединети Амерички Държави"?..ако не знаеш,просто провери ..
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тачър и Рейгън го купиха, Елцин беше пионка на САЩ и 2000-та дойде Путин.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47САЩ не са империя, както и ГерманияИмперия е руския Гулаг, защото в състава му влизат над сто поробени държави и народности, нищо че си е лепнал определението "федирация".
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Ами виж кои са лешоядите в Сирия и сам прецени !
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Ами виж кои са лешоядите в Сирия и сам прецени !
42
4
 
8
 
! Отговори
7 преди 4 години
Изкуфял старец той пропиля всичко и ссср
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно заграби СССР? Аз доколкото си спомням Бъгария беше управлявана от български комунисти, Полша от полски, Унгария от унгарски, Германия от германски... На практика СССР ФИНАНСИРАШЕ за своя сметка всички тези режими, а не ги изсмукваше, както се случва сега с България. Мисля, време е да си преосмислиш ценностите или да спреш наркотиците, че те държат далече от реалността...
40
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен45О!!!!!..Значи за това Империята на Злото-"САЩ" води ПЕРМАНЕНТНИ войни по целия свят?
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горби, Мирът е най-голямата заплаха за всяка империя !Съветската империя се разпадна именно затова, защото си мислеше, че ще просъществува вечно с заграбеното !Путин го знае това много добре и затова води две войни едновременно за да държи мужика в напрежение за да не се усети, че и той а човек като другите, а не пушечно месо.
38
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китай никога няма да станат водеща раса. там просто ще си остане изнесено всичкото мръсно производство. такава мизерия е в китай и не никой не му пука, че измират като пилци и самите работници които са 99% тънат в мизерия.
37
7
 
5
 
! Отговори
ДО БРЕМЕНИЯТ НОМЕР Х преди 4 години
КИТАЙ НЕ Е КОМУНИЗЪМЕДНА ПАРТИЯ / БЕЗ ПРАВО ДА ИМА ДРУГИ ПАРТИИ/ ПЛЮС МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ТОЕСТ ПЛЮС ЧАСТНИ ФАБРИКИ Е ФАШИЗЪМ ,А НЕ СОЦИАЛИЗЪМ ГОСПОДИНЧО 16ОГРАМОТЯВАНЕ ТИ Е НУЖНО-АКО ЦЕЛИЯТ СОЦ ЛАГЕР БЕШЕ ТРЪГНАЛ ПО ПЪТЯ НА КИТАЙ ,ТО СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ФИНАНСОВО И НАД ГЕРМАНИЯ И НАД САЩ
36
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и защо изтри реакцията на простотиите ти,кукло "тонката",пишеща от ника на "ПроСоТо"?Не можеш да имаш СОБСТВЕНО "лице" тук,аз те разбирам,но..не паразитирай върху чуждите никове!..Това само те принизява !!!!..А,и прави реклама на другите..
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично не виждам Русия като изнудвач. Не те премахват от българската образователна система произведения като Балканджи Йово, История Славянобългарска, Под Игити и т.н. Не те диктуват въвеждане на сексуално образование(разбирай *** пропаганда) в детските градини и началните класове. И много други нещица, които погребват България...
34
4
 
4
 
! Отговори
Султан Ердоган I преди 4 години
С локум всичко се разрешава.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не разбрахте ли, че тука няма журналисти. Има оператори на информационни единици. Хора, на които по конвейера им се подават статии и те имат за задача да ги подават в необходимия вид и необходимия момент нататък по веригата...

Спонсорирани публикации