Саудитският принц си купи тикви за $5 милиона

Предишните собственици обаче не знаят, че инсталацията е продадена
28 окт 2019 19:20, Нели Христова
14
Саудитският принц си купи тикви за $5 милиона
Снимка: Yayoi Kusama

Твърди се, че шедьовърът на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", който се превърна в най-скъпата картина, продавана някога в света, е в ръцете на принца на Саудитска Арабия  - Мохамад Бин Салман ал Сауд. Очевидно неговият вкус към изкуството е изключително разнообразен, тъй като той си е позволил нова скъпа творба.

Инсталацията на известната японска художничка Яой Кусама "Цялата безкрайна любов която имам към тиквите" в момента се намира в музея за съвременно изкуство на Маями. Но кой притежава жълтите тикви на черни точки е спорно.

Собствениците на галерията казват, че инсталацията е взета под наем от частна саудитска колекция, ала немска арт фирма Fine Art Partners твърди, че те притежават тиквите на Кусама. Те купуват творбата през 2017 година за малко над 3 милиона долара и прехвърлят правата й за продажба на аукционната къща Philbrick.

Истината е, че малко след това немската фирма препродава творбата на саудитският принц за 5 милиона долара. Но очевидно Fine Art Partners не знае за тази сделка. Немската фирма сега съди аукционната къща и иска да си върне тиквите, както и още няколко творби на стойност 14 милиона долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.