Венеция под вода: Двама загинали, потънали кораби, "Сан Марко" наводнена...

Вижте кадри от бедствието в италианския град
13 ное 2019 14:22, Нели Христова
35

Снимка: Reuters

За шести път за 1200 години, подът на базиликата "Сан Марко" е покрит с вода. Двама души за загинали на о. Пелестрина – тънката ивица вода, която разделя Венеция от Адриатическо море. Хотелите приготвят гумени ботуши за всичките си гости, но ги съветват да не излизат навън.

Още по темата

Високата вода всяка година залива Венеция, но този път последиците са катастрофални.  Кметът на града Луиджи Бруняро обяви "бедствено положение“ и заяви, че "наводнението ще остави трайни отпечатъци върху Венеция“.

"Молим правителството да ни помогне. Сумата ще е голяма. Всичко това е резултат от глобалното затопляне“, каза Бруняро.

Управителят на региона Венето Лука Дзая описа ситуацията като "апокалиптична", а щетите "невероятни и плашещи".

Площадът пред "Сан Марко" е като гигантска локва, покрит от близо 184 см. вода. Нивото е близо до онова от най-тежкото наводнение на Венеция през 1966 година, когато беше 196 см. В резултат на това, 80% от италианският град е под вода, съобщават от ТАСС.

Водите отнесоха маси и столове от кафенета, наводниха магазини, а продавачите панически се опитваха да спасят стоките си. Три лодки, които играят ролята на автобуси, потънаха.

Туристите въпреки това продължиха да се наслаждават на италианския град.

Днес се очаква нивото на водата да се покачи още, според информация на The Guardian. То може да надмине 1,9 метра.

До сега Акуа Алта се случваше два пъти в годината – през есента и през пролетта. Но с покачването на нивото на световния океан, може да се случи по всяко време. 

Съвсем доскоро се говореше, че Венеция потъва, но сега жителите й категорично заявяват, че тя "потъва по-бавно, отколкото морето се вдига“.

Четири от шестте пъти, в които базиликата Сан Марко е била наводнявана за 12 века са се случили през последните 20 години.

"В момента сме изправени пред изключително висок прилив. Всички са мобилизирани да се справят с извънредната ситуация", написа по-рано кметът на Венеция Луиджи Бруняро в социалната мрежа Twitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13,при такова качество на иронията беше по-добре да замълчи и да не се излага.
13
2
 
5
 
! Отговори
За 1913 преди 4 години
Очевидно човекът пробва ирония, която не бе разбрана тук.
12
5
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Не виждам какъв е проблема. Валял дъжд, наводнило се тук-там ... голяма работа. Да се оправят.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1913Както виждаме, очевидно грешат. Само форумните умници не грешат. Щом казват, че няма климатични промени - значи няма.
10
7
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Да бе, ***, учените грешат. Но твоята кратуна никога. Ти винаги знаеш по-добре, ***. Другите са будали, ти си шмекер. Само не разбирам защо като е така си на дъното на цивилизацивта в най окаяната и *** държава в Европа, че и отвъд?
9
9
 
7
 
! Отговори
1913 преди 4 години
Стига с тези климатични промени, очевидно, че учените грешат и нещата даже се подобряват.
8
3
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Умньо селски, наводнен е площадът, а не базиликита.Така, че както се казва - грешката е вярна.
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, Сан Марко е базилика. На нея е кръстен площада. Че не си си показвал носа от родното село е ясно. Но поне като нямаш възможност да отидеш ползвай интернет за да научиш нещо. То не е само да седиш по потник пред компа, да гледаш Слави и да пиеш ракия.
6
8
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Венеция е...хубава и под вода.Сега съм там.С моя късмет,хвана ме...наводнението,а събирах пари 5 години за екскурзията,като продавах тикви в Кривунделовоно.За да не се мина...разгледах Венеция подробно,като от хотела ми дадоха плавници и шнорхел.Останах доволен,а нямаше и навалица по улиците,тук-там само някоя медуза,или попче ми правеха компания.Сигурно ще дойда пак,при следващото наводнение.
5
6
 
21
 
! Отговори
Ken преди 4 години
За първи път чувам, че остров е ивица вода.През 66-та, пак ли заради глобалното затопляне се е повишила водата ?
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотничке, САН МАРКО е площад, така че няма как да е наводненА.Може да е наводнеН.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За жилищните сгради на Венеция е стандарт приземните етажи да разполагат с малка прегдака (около 40-50 см висока, която да пази от приливната вълна. Магазините от снимките не знам защо не са си слошили ткаива, те са супер елементарни. Тези 184 см е повишаването на нивото спрямо морското равнище, или нивото на водата на самия Сан Марко е 184 см? Ако е второто ситуацията е наистина много сериозна.
2
12
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Всеки знае, че Венеция ще е под вода скоро за постоянно. Тия ся ще ореват света. Да се евакуират и да не ни занимават.Ще е забавно, като всичко потъне, това ще се превърне в подводния Припят. Нещо ново и интересно за разглеждане в Европа. Нямам Търпение
1
10
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Хората сигурно предпочитат да купуват по-скъпо, но да има по-строг контрол над опаковането на хранителните стоки и складовете, разопаковат после опаковат наново, това и за Франция се отнася.

Спонсорирани публикации