Венеция под вода: Туристите газят с гумени ботуши

Много кафенета и улици са наводнени
12 ное 2019 18:47, Петя Славова
9

Снимка: БТА

Площад "Сан Марко" във Венеция е под 70 см вода, като сезонното наводнение засяга и много други части от града, съобщава БТА.

Нивото на традиционната висока вода във Венеция е вече 1,27 м. Очаква се то да се повиши още през нощта заради прогнозата за дъжд. За критично се смята покачването на водата с над 1,30 м.

Много кафенета и улици са наводнени. Като предпазна мярка властите затвориха детските градини. Някои хотели предоставят на туристите високи гумени ботуши. Те са задължителни за гардероба на жителите на града.

Високата вода е характерна за Венеция. Градът е разположен на няколко острова в лагуна в Адриатическо море. Равнището на морето се повишава обикновено през есента и пролетта, като зависи от лунните цикли и приливи. Силните дъждове могат да влошат положението.

Изгражданата сложна система от бариери против наводнения "Мойсей" още не е въведена изцяло в експлоатация. Дори тя обаче няма да може да спре наводненията на площад "Сан Марко". Високата вода може да навреди на архитектурно-историческото наследство на града, притесняват се експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ВенецияСан Марко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях там на море и абсолютно нищо не ме впечатли! Пиците като подметки,кафето нищо особено, някакви стари корабчета дундуркат.А морето на Лидо ди Йезоло....пълна скука. Нашето черноморие е много по-интересно и весело! Там е скучна снобарщина. В България е животът.
4
8
 
21
 
! Отговори
ined преди 4 години
Не знам за какво толкова се натискат да ходят в това вмирисано блато.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от 30 години не разбраха ли че досега трябваше да са направили диги които да спират водата като в случая. Нямаше ли кой да им каже че нивата на моретата и океаните се покачват или са се надявали на чудо. Както спите така ще се издавите бе тарикатите.
2
10
 
9
 
! Отговори
Анатема преди 4 години
Среврюкова е предсказала , че който не се прибере до 2025 Г. , После няма да може. Просто Европа ще е под вода , но Балканите са малко по-високо.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново за Венеция