Скандал в Холандия: Стана ли една стара коледната традиция расистка?

Тази година ще има нововъведение около Черния Пит
16 ное 2019 12:46, Елка Василева
114
Скандал в Холандия: Стана ли една стара коледната традиция расистка?
Снимка: архив, Reuters

Това е стара традиция в Нидерландия. Дядо Коледа обикаля с Черният Пит из страната, за да раздава на децата лакомства. Тази година обаче "Черния Пит" няма да е изцяло черен. Скандалът тече с пълна сила.

Когато холандският Дядо Коледа (Sinterklaas) дойде при децата тази събота (в някои страни на Северна Европа той идва в средата на ноември), на много места в страната със сигурност ще има протести, пише Дойче веле. Но не заради самата християнска традиция, нито пък заради благия старец с бялата брада, а заради неговите слуги, които в Нидерландия се наричат „Zwarte Piet" - Черния Пит. Тази роля се изпълнява от хора, които си боядисват лицата в черно или кафяво и следват Дядо Коледа с начервени усти, къдрави перуки, пъстри шапки, широки панталони и големи златни обеци на ушите. Именно тъмното оцветяване на кожата е това, което нажежава страстите сега.

Едни виждат в това расизъм спрямо тъмнокожите хора и настояват да се промени фигурата на „Черния Пит“, други искат тя съвсем да изчезне, а трети се борят за това всичко да си остане, както си е било. Темата е заредена с много емоции. Традицията с Черния пит е много стара и за холандците е по-важна, отколкото самата Коледа. Според легендата любимецът на децата пристига с кораб от Испания и до 5 декември обикаля из цяла Нидерландия, раздавайки им лакомства.

Но тази година ще има нововъведение: за първи път в предаванията по телевизията Черният Пит ще бъде придружаван от слуги, чиито лица няма да са изцяло тъмни – вместо това ще имат само отделни тъмни петна от саждите на комина, през който помощниците на добрия старец спускат подаръците на децата. Няколко града експериментират с тази нова версия на традицията, но на традиционалистите това им идва малко в повече.

Тази мода излиза в САЩ през 19 век

Не е изяснено дали изобразяването на Черния Пит води началото си от робството в някогашните холандски колонии. То обаче е пример за т. нар. Blackfacing.

С този термин се означава почернянето на лицето със сажди или грим, когато бели хора имитират тъмнокожи, обслужвайки по този начин определени стереотипи. Blackfacing идва на мода през 19 век в САЩ. В различни забавни шоу програми белокожи актьори тогава изпълняват ролята на тъмнокожите роби, показвайки ги по особено клиширан и унизителен начин: като глуповато-наивни същества, които нерядко са злобни и отмъстителни.

Тъмнокожите често стават обект на дискриминация – заради цвета на кожата си. А Blackfacing се смята за расистка традиция, защото „разглежда идентичността на тъмнокожите хора като маска или костюм, които белите хора могат да навличат или събличат в зависимост от настроенията си“, казва езиковедът Анатол Стефанович.

А това, че Черният Пит вече няма да бъде изцяло черен, а на петна, не решава проблема, защото другите белези - облеклото, перуката и поведението на героя - се запазват. „По своята същност историята си остава непроменена“, казва за Дойче веле Тахир Дела от организацията ISD – „Инициатива за тъмнокожите хора в Германия".

Blackfacing обаче далеч не е проблем само за Нидерландия: всяка година на карнавалните шествия в Германия могат да се видят „африканските варвари" с поли от трева и затъкнати в косите кости. В белгийския град Ат пък на „Празника на великаните“ се появява и традиционната фигура на „дивака“ – боядисан в черно мъж с дебела обеца на носа и корона от птичи пера на главата, който плаши децата. Критици виждат в това символ, че се омаловажава бруталното колониално минало на Белгия.

В какво общество искаме да живеем?

Канадският премиер Джъстин Трюдо едва не загуби поста си, след като се появиха снимки от младежките му години, на които се вижда, че си е боядисвал лицето в черно за различни прояви. Трюдо се извини с уточнението, че тогава той изобщо не знаел, че това може да бъде изтълкувано като расистка проява.

Дискусията обаче съвсем не се изчерпва само с Blackfacing. Също толкова проблематично е имитирането на хора от Южна Америка, Близкия изток или Индия (Brownfacing), на азиатци (Yellowfacing) или на представители на индианското коренно население в Северна Америка (Redfacing). Ако хората се чувстват засегнати от определени костюми, маскировка или поведение, трябва да се съобразим с техните възражения, казват противниците на подобни маскаради. „Трябва да се запитаме дали бихме искали да живеем в общество, което допуска хора да се чувстват дискриминирани и унизени, само защото мнозинството не вижда в това никакъв проблем“, казва Тахир Дела от инициативата ISD.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 до13Ето един *** веднага се появи да *** и да се плюнчи срещу истината. Макрон като им каза истината са пресушили ракията и зелето в магазините.
60
14
 
4
 
! Отговори
31 до13 преди 4 години
Цитирам: "... Холандия предпочита да взима африканци от колониите в Африка,". Холандия никога НЕ е имала колонии в Африка, демек - "***" с IQ като твоето наистина НЕ са ѝ нужни. Прочие - и на България!
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ниско трябва да паднеш, за да приемеш за нормално да ти забранят да почиташ вековна традиция? Жалки хора, мишки позволяващи чуждоземци и ненормалници да ги мачкат, овце без чест и достойство.
58
1
 
6
 
! Отговори
До един анонимен преди 4 години
Цъ, мечтаем да НЕ ходим под строй на парада на спирачка, газ и съединител;-), както някога трябваше да ходим на ленински съботници!!!
57
19
 
1
 
! Отговори
13 преди 4 години
Така трябва, традицията ще се измени. Холандия предпочита да взима африканци от колониите в Африка, отколкто българи от Ганьовистана. Българите ги е яд за това, но Холандия има своите основания и е права да промени традицията към по-толерантна.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще забранят белите хора, защото да си бял е дискриминация спрямо черния! Очаквам и хетеро секса да бъде обяван за лош, и съответно преследван от закона. Не е лошо да се забранят и мъжете, за да не се ядосват феминистките.
55
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 64:БИ БИЛО ЧУДЕСНО САМО БУДИСТИТЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВАМЕ И ТРЯБВА ДА СИ ВДИГНЕМ ПОПУЛАЦИЯТА ПОНЕЖЕ СМЕ САМО 500 МИЛИОНА.... ХРИСТИЯНИТЕ СА 3 МИЛИАРДА А МЮСЮЛМАНИТЕ СА 2,6 МИЛИАРДА..... ТВЪРДЕ МНОГО................
54
1
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 46:И КОЯ Е ТАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ДЕТО ЗАЩИТАВАЛА ПРАВАТА НА БУДИСТИТЕ? ДО КОЛКОТО ЗНАМ ОРГАНИЗАЦИЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПОЧИТАТ МЮСЮЛМАНИТЕ ПРЕД НАС(БУДИСТИТЕ)
53
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наречете ме расист, няма проблем: Когато в Европа имаше развита цивилизация, черноокожите все още седяха по палмите. Когато европейците колонизираха света - чернокожите все още седяха на дърветата и ядяха банани. Никой не им е виновен, че еволюцията им е закъсняла и то много. Най-лесно сега е да се търси извинение с робство, подтисничество и онеправдание, за това, че не ставаш за чeп за зеле. Изопачихме си традициите и културата, за да не обидим разни африканци, чието място дори не е в Европа.
52
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 48:ГЕНА САМО ДА ТЕ ВМЕТНА ЧЕ ИЗТОЧНОАЗИАТСКИТЕ ДЪРЖАВИ ИМАТ НАЙ-ВИСОКО АЙКЮ И СА ДОСТА ПО ТРУДНО ЗА МАНИПУЛИРАНЕ ОТ СПОМЕНАТИТЕ ОТ ТЕБ!! ТОВА ЧЕ НЕ СА СИ ПОКАЗАЛИ РОГАТА НЕЗНАЧИ ЧЕ СА ЛЕСНИ..........
51
0
 
28
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
Който, каквото и да говори истината е само една: Черните са най-големите расисти + когато те се проявяват като расисти започват оправданията как са били тъпкани години наред и как искат повече права и от на белите !!!
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми расистко е и времената се променят. Примерно ние нали сме съгласни, че вече не е хубаво да тричаме кучета.----------------------------------Както казваш е. НО НЕ Е ТОВА ПРОБЛЕМА - "Черния Пит". Нито на Холандия, нито на ЕС. Още по-малко пък "тричането". Докато се избиват милиони в Близкия Изток и Африка под прикритие на "демократизация". Докато се извършва хибриден геноцид над българите в България... Докато се ислямизира Европа под прикритие на "толерантност към бежанците"...
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговска морска нация с разкрепостен морал когато са на суша. Цепят стотинката на две, а езикът им е някакво гъгнене и грухтене.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят дядо Коледа травестит и зелен, така толерастите ще са доволни. Между другото във великата демокрация е налице обратен расизъм, толерастите се правят че не разбират.
47
13
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
Еми расистко е и времената се променят. Примерно ние нали сме съгласни, че вече не е хубаво да тричаме кучета.
46
1
 
8
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
Даже и този сайт го доказва: Заличавате една съвсем нормална за България дума. Защото ние в България не сме били робовладелци и няма от какво да се срамуваме. Спомнете си "Малката креолка" и с кой искаше да се в пусне в танц, а към онзи момент, при Чичо Сам, те още са били една безправна маса!
45
2
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
А карнавалите на джендърите с дъгата всяка година не е ли дискриминация спрямо нормалните хора? Защо първо не решат този приблем и после всички останали?!! Нормалните хора вече са малцинство с прищевките на всякакви засегнали се п*тки! Досега нямаше проблем , сега изведнъж всички трябва да сме толерантни! Съжалявам , аз на черното не мога да кажа бяло, и на ***.аста не мога да кажа, че е нормален човек, като е болен!
44
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страна с по-промити мозъци от Холандия. Хипер прагматизъм, примесен с либерално мислене.------Точно затова съм фен Холандия. Вие не знам как си карате колелата и може би мечтаете да ви закрепостят и да ходите задължително на ленински съботници и манифестации.
43
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
показвайки ги по особено клиширан и унизителен начин: като глуповато-наивни същества, които нерядко са злобни и отмъстителни------- Те са били точно такива, осбено на фона на тогавашните цивилизовани и вярващи християни.
42
2
 
9
 
! Отговори
Мастърейс преди 4 години
Защо не си живеят в африка и остров тамбукту а трябва да се мешат по бели държави а на всичкото отгоре да имат и претенции?

Спонсорирани публикации