Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмТи не можеш да разбереш, че ако баща ти е работил в Либия и "си е пазарувал в Корекома" 90 плюс процента от населението не са защото са им забранявали да ходят където и да било извън България да работят и не са могли да си купуват резервни части даже и за скапаните трошки. Това ясно ли ти е?
240
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз познавам хора, които бяха герои на социалистическия труд и при фалшивата ни демокрация бяха третирани от мутрите като роби. Една шепа комунисти бяха облагодетелствани, а останалите хвърлени на зверовете.
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмКакви гуми Мишелин бре, колега? Гумите в българия бяха "видинчанки". Ти в коя точно България си живял?
238
1
 
1
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Баща ми е работил 2 г в Либия и са му плащали в долари и като се е върнал си ги е харчил в Кореком за резервни части !Защо се правите на умрели лисици Както днес някои пазаруват в Мола така едно време някои са пазарували в КорекомКакво не можете да разберете.
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмЩото са заети да изкарват пари и да си гледат живота. Между другото, спадането на гласуващите е световен феномен, не е само в България. Доверието в политиците пада.
236
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмАз питам защото ми е ясно каквото ти е дереджето. Повечето дето милеете по Комунизма тук сте такива. Жал ми е за вас, но от това че имате проблеми не следва че Комунизмът беше "хубав". Вместо да се плачеш тук вземисе преквалифицирай и си намери работа. Има глад за работна ръка!
235
3
 
1
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Медалите едно време вървяха с премия така, че подигравайте се колкото си искате.Днес като е толкова хубав живота защо 80 % не ходят да гласуват за диктатора!
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмМоето момче, нека сега ти обясня нещо, щото явно не си наясно. В Кореком се пазаруваше с ДОЛАРИ. В България на човек се полагаха по 120 долара заедно с международния паспорт, така че и да имало резервни части там, хората нямаха долари за да купуват от там. Масово хората не са работили в Либия и да са кътали долари за резервни части. Сега, можеш ли да ми обясниш защо за нормалната ти кола резервните части са се продавали в магазин където нормалните хора не могат да пазаруват?
233
1
 
0
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
От 2 г нищо не работя защото минах 40те и не ме искат предпочитат младиНе ми правете сметка на парите като милиционерите които ме питаха откъде имам пари като ме обраха от маалата представяйки се за майстори на покриви и изолация.
232
2
 
0
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Колата се подържаше перфектно до 1988 беше с гуми Мишелин след това купуваше гуми от завод Георги Димитров.
231
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмМа няма проблеми, ще ти пусна ей сега един медал на 3Д принтера, щом за медали работиш. Между другото, какво работиш, че ти казват "да се махаш"? Като знам колко глад за кадърни кадри има ....
230
1
 
1
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Може и да нямаше резервни части в края на СОЦА защото студената война беше към края си и тога изпразниха магазините, но като я Купи колата в Кореком имаше всичко за нея и ми е казвал, че и купувал части от там в продължение на 10 г.
229
2
 
1
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Аз бях СДСар едно време преди да разбера, че полза от това имат само тия които са по трибуните на площадаСъжалявам, че спорих с баща ми за политикаЗащото той е работил за малко пари и слава давали са му медалиА ДНЕС работим само за малко пари и като роптаеш ти казват да се махаш чакат други за твоето място ето ви и пример с болничните за сметка на работника
228
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмСледващия път питай баща ти като му се е налагало да търси резервни части на "евтината" ви кола оттогава как е била ситуацията. Питай го и какви гуми е имало на пазара. Питай го и защо половината шофьори си киснеха под колите в почивните дни.
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 226А, аз нищо не казах за това, защото на другаря ще вземе да му избива пяна на устата колко питателни са оризовите спагети с масло .... или нещо още по-екзотично.
226
1
 
0
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Техническия преглед се минаваше в КАТ не в сервизи и съм ходил не веднъж с баща ми да я минаваме на преглед от тогава съм запомнил тия 5 лв. такса
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмКаква кола си имал ти на 15 години, че помниш колко е струвал техническия преглед, малкия (аз съм има няма 2 десетилетия над теб)? Или пак си чел записките на някой премрежен *** и се изказваш тук?Знаеш ли че хората и чистачките си сваляха да не им ги крадат, че нямаше резервни в магазина да си купиш? *** такива.
224
3
 
2
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Баща ми беше партиен член и имаше ордени и медали за положен трудУчаствал е в построяването на НДК с което днес се фръцкат демократитеКолата му беше с долари от Кореком защото беше ходил в ЛибияДнес как е откъде имат пари хората които са богати и не са краднали!
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До двоен мутростандартЗначи и кола сте имали....ясно баща ти е бил партиен секретар. Защото хората чакаха по едно поколение за вече морално остаряла трошка. Те точно ей такива мързеливи връзкарчета бленуват за комунделите,защото тогава колкото и умен да си, пак получаваш колкото чистач на фекалии, освен ако не си намазан партиен деец. А сега щом ядеш сухо мляко си ми ясен.
222
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как помните след толкова години кое колко е струвало. Ще рече човек, че при соца по цял ден стотинки сте брояли

Спонсорирани публикации