Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се побратимяват ли с Димитровград?
200
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Построили си големи къщи" . В нашия град имаше квартал " Веселите вдовици". Нямаше строителен материал. По цели нощи се чакаше за тухли и керемиди. Ти лично строил ли си къща при соца. Ходене по мъките е меко казано.
199
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нима днес българина не живее много по-зле отколкото преди 1989га година?
198
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниско заплащане, претоварване... Над 1 млн. българи в капана на депресията.
197
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което построиха преди 1989та днешните демократи не могат да го боядисат.
196
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете бойко борисов и потърсете в новините за него материали да речем в периода 2004-2005 година. Да видите как се създава фалшив герой. По Гьобелс. Аз чета и си умирам от смях.
195
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Корея е страна световен фактор с който дори САЩ уважават и се съобразяват. България е васална страна от третия свят която САЩ презрително подритват като изривалка, а милиони българи слугуват и мият улиците на Запад.
194
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влязох през Гугъл ърт - няма голяма разлика между северна и южна Корея. В два града в северна средно къщите са десет на 17 метра а в южна по 11 на 11. В южна пътищата са молко по-широки но и в северна няма дупки по асвалта
193
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е оригинално. В Бг от кога построиха по същия почин напълно излишния Димитровград.
192
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нима бригадирското движение в България не е било насилствен труд. Хаинбуас, Димитровград и так дальше. "Хей, другари, ти какво решил си с чукa, с този трясък и искри..." Стихотворение, което се изучавало в училище.
191
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капиталистическата пропаганда изцяло ползва методите на Гьобелс и си служи с лъжи и дезинформации. Пример - удариха телевизията в Белгарад защото им разобличаваше лъжите. Ей така се борят за свобода на словото. Затова и по свобода на словото при комунизма сме били по-напред от сега, тогава на 65 място в света а сега на 111 о. Ето това е истината за свободата при капитализма. Подигравка със свободата е.
190
4
 
10
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
До GGВ нашия квартал няма къщо под два етажа на етаж с поне 80 квадрата. Хората на различните места гледам че са строили горе долу еднакви къщи, за да има солидарност. Сега алчните гледат да изтипосат мега имение от обирите на народа за да блеснат като въш ка на чело.
189
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родния капиталистически пропагандист се е загрижил че вода няма в Корея, а в Перник докара хората при водопровод да нямат вода...
188
8
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
При комунизма хората които не ги мързеше си построиха "грамадни къщи"-60кв. до два етажа или 120кв. двуфамилни и с кредит от ДСК. Толкова разрешаваше НРБ на работливите.
187
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бях дете слушах свободна европа и дойче веле. Говореха лъжи за България и едно дете даже ги разбираше. Никой не им вярваше на лъжите. Единствената истина бе че има тоталитарен режим тук. То пък сега се вижда колко им е за демокрацията като днешните са същия тоталитарен режим с фалшиви избори. и без реална базплотна изборна кампания.
186
5
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Перфектен град, перфектна държава ... Перфектен Слънцеогрян Вожд, оградил с бодлива тел цялата си държава и избил всичките си роднини, за да не подкопават едноличната му власт. Чудесно се живее в концентрационен лагер, без MTV, Фейсбук и Гугъл ... Без погрешни интерпретации на повелите на Вожда ... Вървете и Вие там другари и товарищи, Грухчо ще Ви приеме с разтворени обятия ... и май ще сте единствените, които ще имат щастието да се радват на гостоприемството му ... !!!
185
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има една програма гугъл ърт. С нея можете да разгледате всички страни по света от сто метра височина- това което се пише за северна корея са само пропагандни лоши лъжи. При комунизма българите които не ги мързеше си построиха грамадни къщи. Отгледаха си прекрасни деца. Имаше култура и образование никой не е ровил по кофите. България беше превзета и разграбина след това, още с идването на продажното създание Горбачов. Нарочно той срина икономикатасега престъпност злоба нарко проституцияалчност
184
3
 
9
 
! Отговори
z преди 4 години
До bolbovхахаха, да много е подредено и приятно, особено, когато си в някой трудов лагер - хайде стига с тази комунистическа пропаганда
183
12
 
9
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
Имат хората перфектен град,а и другите населени места не са лоши.Аз съм бил в тази страна и в сравнение с нашите кочини всичко ми се видя подредено и чисто.По нищо не отстъпват на най подредените европейски градове.
182
6
 
3
 
! Отговори
Dodo преди 4 години
западналата пропаганда на ападналит разбойници и колонизатори вече не работи!!!

Спонсорирани публикации