Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
1
 
! Отговори
имало е мислещи преди 4 години
*****14:03, 16 авг 06Покрай такива тъмни субекти като Борисов, Сидеров и Доган, които си слагат портрети на Ботев и Левски по стените почнах да не харесвам Ботев и Левски. Тъжно.....
220
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъма може и да е бил робство и мизерия но в сравнение с либерастията си е земен рай. Даже турското робство и черната чума са за предпочитане от либерастията.
219
6
 
4
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Да не говорим за евтиния Градски Транспорт само 6 ст. баницата и кифлите бяха от 6 до 12 ст. !Кофичка кисело мляко ама истинско не сухо мляко беше 23 ст. а хляба 40 ст. белия и 30 ст. добруджа!Какво знам Аз пише някакъв пик.льо тука за едно време!Да имаш кола тогава ти струваше 5 лв. данъка и 5 лв. прегледа нямаше Гражданска 300 лв. като сега Живота беше песен за масата а Днес е за малцина тарикати
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече ядохте два пъти за един ден.____________________________________То пък една качествена храна ...
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До двоен мутростандартАлооу. Вече ядохте два пъти за един ден. Това е храната на средния севернокореец за цял месец.
216
3
 
3
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
Отпътуваме рано сутринта след закуска за град Нампо, за да посетим Морския бараж, Фермата Чонгсан и завода за мотоциклети Кангсо. Ще обядваме в местен ресторант и ще продължим за град Уонсън, където се намира мавзолея на Крал Тонг Мьонг, основателя на династия Когурио, ще се насладим на прекрасните водопади Улим и на новопостроения ски курорт Масикрьонг. Вечеря и нощувка.
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмЗнаем че си на 44г.: по небивалиците които дрънкаш за това как е било преди.
214
4
 
6
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Блока в които живея миналото година навърши 50 г. Днес на нищо не прилича а помня като дете какъв хубав беше!В Асансьора имаше касичка ако не пуснеш не тръгваЩом стана демокрация откраднаха дори дръжките на вратите да не говорим за радиаторите по стълбите!Кражбата Днес не е престъпление а поминък за цял етнос
213
3
 
3
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
ДЕН 05 ( 24.07.2019): ПХЕНЯН ( закуска, обяд, вечеря) Закуска и следва посещение на метрото, най-дълбокото и отнемащо дъха със своята архитектура. След което ще посетим извисяващата се на 60м височина Триумфална арка ( с 11м по-висока от тази в Париж), както и Федералния военен музей, където има останки, материали и заловени оръдия в оригиналния им вид. Тук ще видите и американския шпионски кораб Пуебло заловен от корейската армия през 1968г. Ще посетим и родния дом на президента Ким Ир Сен Национална къща Мангюнгдае. След като обядваме ще продължим към посещението на внушителната си
212
1
 
6
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Да ви кажа ако не си мързелив и преди и сега ще си добре!Тогава обаче имаше ред и чистота София беше прекраснаБлоковете бяха нови и имаше отопление и по стълбитеДнес да те е страх да влезеш в някои вход мизерия и студ
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей пропагандисти, там е толкова лошо че хората ходят на екскурзии и от БългарияОТКРИЙТЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ12 дни / 10 нощувкиекскурзия - самолетЦена 2660 ? / 5202.51 лв.виждате ли как на лъжата краката са къси, ха бягайте сега
210
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви лъжи, какви слуги. Животът при соца беше жесток. А и нямаше къде да избягаш. Стоиш закотвен на едно място и венцехвалиш партията родна. Страшното е, че тези, които ни управляваха при соца решиха да строят капитализма. А при тях грешно няма. Всичко е аут. ***.
209
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво още чакат българските другари ами не отиват там ... целокупното позитано да се изнася веднага ....ама ще кажат те, че не искат да ядат трева ... няма значение - щом са комунисти трябва да се жертват в името на идеята !
208
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
МЕЧТАТА НА КОМУНИСТИТЕ Е ДА ПРЕВЪРНАТ ОТ ОЛОВОТО ЗЛАТО. ПОЖЕЛАВАМ ИМ УСПЕХ
207
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 210Има разлика, другарю, има. Аз понеже съм бил в Южна Корея и до границата (докъдето може да се стигне) да ти кажа, че от едната страна на границата свети през нощта а от дргугата е тъмница освен точно по границата, където великия вожд е наредил да има малко светлини да не изглежда напълно зле. Обаче, другарю, тъй като и друг път съм чел такива приказки от подобните ви, що не отидеш на една отрезвителна екскурзийка. МНОГО ДОБРЕ ще ви дойде.
206
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Комунизма да не е бил само 80-те ?
205
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тикво гербава *** в димитровград да видиш жилища строени преди 70 годинидето няма изронена мазилка даже
204
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Севернокорейския Правец...
203
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай иване стига сте лъгали децатая си направи справката от кога в българия има 5 дневна работна седмицавъв всеки случай не е от 89 годинакрай нямат лъжите ви - слуги на краваршингтон
202
8
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Някои хора имат много розова представа за мизерния социализъм в България. Може би трябва да има върнат 6 дневната работна седмица та да им дойде акъла .

Спонсорирани публикации