Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж
8 дек 2019 17:00, Анисия Иванова
255
Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде
Снимка: БТА

От понеделник руснаците, които публикуват връзки към чуждо медийно съдържание, могат да бъдат наречени "чужди агенти" и систематично и законно да бъдат тормозени от страховитата бюрокрация и правната система в страната, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията“, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.

Още по темата

Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в „политически дейности“ (като мониторинг на изборите), те бяха подложени на задълбочени правителствени одити, а също така и принудени при всичките си външни комуникации унизително да разкриват своята „чуждестранност“. Десетки жалби по повод закона са подадени до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но той тепърва ще се произнася по тях.

Малък брой медийни организации – тези, които са финансирани от Конгреса на САЩ като "Гласът на Америка" и "Радио Свобода" – също бяха определени като чуждестранни агенти.

Новият закон дава възможност да се слага етикет за чуждестранни агенти на физически лица, по-специално на тези, които разпространяват съдържание от медии или други институции, определени като чуждестранни агенти, както и на лица, които получават всякакъв вид финансиране от чуждестранен източник.

Служител на група за правата на човека или просто получател на съобщение от свои роднини в чужбина, трябва само да публикува във Facebook линк към новина на Радио Свобода, за да бъде приложен законът. Тогава този човек ще се озове в специален списък от "агенти“ и ще бъде задължен да се регистрира като компания, така че финансирането му да бъде прозрачно за държавата. Руски журналист, работещ за "Гласът на Америка", също попадна в списъка на чуждите агенти.

Руското министерство на правосъдието трябва само да реши, че други чужди медийни организации са агенти за голям брой руснаци, които работят за тях, или просто да споделят техните новини, за да бъдат официално заподозрени – и определени като такива за данъчната бюрокрация, полицията и агенцията за цензура в Интернет, която има право да блокира сайтове.

Неуспелите да се регистрират, да отворят фирма или неотбелязали дадени публикации като идващи от чужд агент, ще се наказват с глоба стойността, на която все още не е определена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На късия комплексар му леят куршум всяка вечер преди лягане.
146
15
 
11
 
! Отговори
Дончо преди 4 години
Когато става дума за агенти, Путин има опит, той е професионалист и аз лично му вярвам, че върши правилните за Русия неща!Другите да веят на огъня!
145
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаци 11човека, август, На Варна на див плаж с борова гора палеха голям огън за барбекю на 1 метър от ГОРАТА...
144
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са грубияни, диваци и плагиатиНа Варна на див плаж с гора палеха голям огън за барбекю на 1 метър от хората и ме гледаха нагло 11 човека бяха а аз сам... Трябваше на полицията да се обадя, не се сетих бях изморен от гмуркането в морето, а като излизам тумба руснаци и окупирали плажа... Турски поток ли мам.ицата им
143
16
 
11
 
! Отговори
Филм преди 4 години
Гледайте филма Белият Тигър, за Втората Световна война как немски танк разказва играта на рашките...
142
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късия освен агенти.....да е виждал вечерницата през нощесКа?
141
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 163Не се вълнувай,късно е,отпусни се...омммм..Вдишай-издишай,утре си на работа,чорбаджията те чака,да му правиш пачки,омммм..
140
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, в така наречената "редакция" сте голям майтап - погледнете какво пишете всеки ден: "руски шпиони в Германия, Англия, България", "ГРУ в Кипър, Франция, Норвегия", "пуски подводници в Швеция, финландия и даже в Австрия (нищо че няма море)". А сега обърнахте палачинката! Ами никой не иска НПО да му се меси, никой! Иначе и САЩ щяха да имат НПОта!
139
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Путин.Владимир Путин.
138
2
 
6
 
! Отговори
Четящ щатската преса преди 4 години
Бай дончо има планове за огромен тръмп тауър с огромна прогнозна печалба от 300 милиона в москва и ще ги направи ако е жив още или не го преизберат от тези планове почна всичко за руска намеса ..завидяха му много
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индира Ганди бе убита от собствената си охрана, нали така?
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При някой култури западния тип демокрация не работи тва са го писали мастити изследователи на иконо микса и ние сме една от тях опитваме се ама манталитета ни е злобен и завислив
135
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха Руски имперски амбиции, ако Русия имаше имперски амбиции би ли дала независимост на цяла източна европа и повечето от съветските републики. А сега любимото ви не имперско разбира се НАТО да се настани тук и насочи ракетите си срещу Русия. Преди да кажете нещо то се иска мозък за мислене а не само омраза и платено зелено. А колко народ проля кръв в Украйна заради вашите цветни революции. От сатанисти какво да очакваш.
134
13
 
8
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
След като половин България са руски шпиони , за какво му е на кремълското джудже да се пази от нас ? И без това руските шпиони са навсякъде, няма нужда от закони , които и без това не важат в Русия - там джуджето е закона !
133
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 146Никой не може да забрани на Източноевропейските страни да търсят защита от руските имперски амбиции!Прибалтика от десетилетие е в НАТО не съм чул някой от там да напада Санкт Петербург,примерно!
132
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА какво търсят цивилизованите общества и НАТО на границите на Русия след като Русия не им трябвала. А да разполагат техните цивилизовани бомбички майче.
131
9
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
България обича Путин !!!
130
10
 
8
 
! Отговори
блокира интернет преди 4 години
сега обвинява 'външния враг', идва реда на вътрешния враг, ГУЛАЦИ-те и останалото както си му бе реда в СССР.нищо ново под слънцето, руската върхушка винаги е третирала населението като роби, нарича ги крепостни, пролетарии, и ги краде до дупка. Русия има най-висок процент на убийства, наркомания и детска проституция в целия свят. Скоро тази статистика и тя ще бъде укрита с 'вярата в утрешния ден', въпреки че руснаците са с ниска продължителост на живота, Путин ги усмирява като дотира водката.
129
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цивилизованите общества едва ли се интересуват какво става в държава със средновековни порядки,НАТОвските държави се развиват доста добре и без руските територии ,а Путинова Русия само може да мечтае за стандарта на западняците.
128
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха майче гн тиквочев вижда руски агенти навсякъде въпреки че той самият е американска ***

Спонсорирани публикации