Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж
8 дек 2019 17:00, Анисия Иванова
255
Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде
Снимка: БТА

От понеделник руснаците, които публикуват връзки към чуждо медийно съдържание, могат да бъдат наречени "чужди агенти" и систематично и законно да бъдат тормозени от страховитата бюрокрация и правната система в страната, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията“, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.

Още по темата

Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в „политически дейности“ (като мониторинг на изборите), те бяха подложени на задълбочени правителствени одити, а също така и принудени при всичките си външни комуникации унизително да разкриват своята „чуждестранност“. Десетки жалби по повод закона са подадени до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но той тепърва ще се произнася по тях.

Малък брой медийни организации – тези, които са финансирани от Конгреса на САЩ като "Гласът на Америка" и "Радио Свобода" – също бяха определени като чуждестранни агенти.

Новият закон дава възможност да се слага етикет за чуждестранни агенти на физически лица, по-специално на тези, които разпространяват съдържание от медии или други институции, определени като чуждестранни агенти, както и на лица, които получават всякакъв вид финансиране от чуждестранен източник.

Служител на група за правата на човека или просто получател на съобщение от свои роднини в чужбина, трябва само да публикува във Facebook линк към новина на Радио Свобода, за да бъде приложен законът. Тогава този човек ще се озове в специален списък от "агенти“ и ще бъде задължен да се регистрира като компания, така че финансирането му да бъде прозрачно за държавата. Руски журналист, работещ за "Гласът на Америка", също попадна в списъка на чуждите агенти.

Руското министерство на правосъдието трябва само да реши, че други чужди медийни организации са агенти за голям брой руснаци, които работят за тях, или просто да споделят техните новини, за да бъдат официално заподозрени – и определени като такива за данъчната бюрокрация, полицията и агенцията за цензура в Интернет, която има право да блокира сайтове.

Неуспелите да се регистрират, да отворят фирма или неотбелязали дадени публикации като идващи от чужд агент, ще се наказват с глоба стойността, на която все още не е определена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми и ние толкова агенти имаме в управлението- Иван, Николай, Виктор, Буда и пр. пр. пр.
126
4
 
11
 
! Отговори
haha преди 4 години
<html><body><!--StartFragment-->Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.-------------------------А защо не ревете срещу САЩ??? Те са измислили тоя закон!<!
125
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да остави агентурите,и да обърне внимание на собствения си народ! Днес в Ютуб гледах как двама руснаци с въже дърпат ковчег върху дървена плоскост по заснежен път! Величие руско,ти да видиш...
124
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е китайски агент.
123
7
 
18
 
! Отговори
Ето преди 4 години
Това е фалшива новина. Тъкмо обратното, целия западен свят е изпаднал в страхова психоза заради твърдението им, че навсякъде имало шпиони. Обхванати са от параноя. Не искат да видят обаче как са оплели целия свят с техни агенти.
122
0
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 4 години
За себе си ли говориш?
121
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не знам ,ама историята е категорична :Който дразни и напада руската мечка ,после горчиво съжалява
120
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само агент Малинов се оказа чисто руски, роден наш!Каквито е раждала, ражда и ще ражда и в бъдеще българска соцпартия юнашка!
119
3
 
20
 
! Отговори
Мевляна Руми преди 4 години
Агент урната мрежа на ФАЩ е оплела света като паяжина, ЦРУ, Мосад, М6 и всичките им посолства. Но рееът като бити *** на хранилка при световна мошеник Сорос.А сега пак трийте вие СВОБОДНАТА МЕДИЯ.
118
12
 
12
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Малкия *** вече е ненавиждан и във Русия,дет се вика,една България му остана ама и от там получи първите шамари.
117
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният психопат масов убиец във москалииската история . Колко хора изтрови КГБ само последната година и колко шпиони бяха разкрите . Комунистите много обичат да обвиняват другите за собствените си престъпления . У ЧЪРЧЕЛ 1945 .год . Виждате ли някаква промяна
116
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин кара критическата...усеща края !
115
12
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Путин въвежда диктатура. Само думите от неговата уста са универсалната и единствена истина.
114
14
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
На път е да въведе Гулаг, трибуналите и психушките!
113
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
А нима да ги няма? Ако не ги виждаше трябваше да е сляп и ***. Ама не е! "Те" Меркел подслушват - какво остава за Путин, много им се иска ама май не се получава.
112
14
 
11
 
! Отговори
до идиот №124 преди 4 години
СДС беше създадено от КГБ офицера Андрей Луканов със съдействието на БКП. ДС агентурата заедно с 1,200,000 доносници скачаха като маймунки на площадите и крещяха "ЮЕсЕй" и размахваха американски знаменца, вестник Демокрация беше скупщина на ДС агентура и милиционери като руското *** Волен Сидеров.Вероятно и Сорос които са давали парите, защото Сорос започна масово да пере комунистически пари след 1980 и продължава.Сорос и Путин са две лица на една и съща монета, крадливата червена мафия.
111
7
 
15
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Интересно на кой му се привидяха бази и групи на ГРУ в Алпите ? На Путин ли ???
110
12
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-финско-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиня
109
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 106 Путин и Станишев - Ей, плямпало пак си се нашмъркал с "бяло" и получаваш халюцинации от пренадрусване. Къде и кога Путин е обучаван в чужбина? По-добре ми кажи с какви пари беше основан вестник "Демокрация", с какви пари беше основана ГЕРБ и колко милиона дадоха французите на синдиката "Подкрепа". И колко милиона фондация "Ханс Зайдел" на сега управляващите. Ние помним като слонове. Получаваш ли пари от чужбина, ти си ясен
108
16
 
16
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Ето какво мисля аз Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата.Джон Маккейн

Спонсорирани публикации