Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Отличието идва малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин ПР
Обновена: 11 дек 2019 17:09 | 11 дек 2019 15:14, Нели Христова
234
Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза“, казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те, Тайм, много си падат по това да тургат фашисти на корицата си. Червената стилистика много им гила.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Нареди се редом до титани на демокрацталин, като Сталин и Хитлер, които също са били хора на годината на това списание. Сталин даже е удостояван два пъти (1939 и 42).
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я! Пак фашист /фашистка/ на корицата на Тайм. Сефте...
127
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай, Грета! Ти си достойна за възхищениеКъсмет и успех
126
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo, Greta! :)
125
0
 
16
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Не, бе, то е ясно, че "човек на годината" се води като културно и социално значение; не е някакъв морален приз. Но и затова - тая е неква марионетка, дето сама по себе си просто не е личност. Нито нещо е постигнала, нито нещо по-различно е казала. Медиите сами си я издигнаха, сами си я поздравиха, сами си я наградиха. Все едно на оскарите да се явят пет мегазвезди... и братчедката на председателя на номиниращата комисия, с домашен видео клип. Сетете се кой ще спечели и защо.
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия не бяха ли обявили Буш и Цукърбърг за хора на годината... ХАХАХАХА
123
2
 
17
 
! Отговори
Историчка преди 4 години
През 1938 г. същото това списание обявява Хитлер за човек на годината. Само след една година същият този човек започва ВСВ! Правете си изводите и за списанието и за хората на годината!
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се окаже после, че имала нафтова печка...
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хан Хум го тресат някакви дълбоки комплекси. Спри Интернета и *** на професионалист, ще ти стане по добре.
120
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива като Грета освен да ни наложат данъци и храненици от Африка да издържаме, друго няма да направят. За да изкупване на някакви вини, да се съсипе Европа, а в това време Индия и Китай да си произвеждат без да спазват някакви норми, да се увеличава тяхното население, за да печелят глобалните корпорации.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Няма нещо като недирижиран протест. Ако вярваш във фантазии като "народна воля" значи си адски невинен и пpocт :) Ама ти си се мисли за много умен де, само не се чуди като ти се смеят.
118
2
 
14
 
! Отговори
До тоя, дето... преди 4 години
... така яростно защитава Грета и говори гн.у.сотии за българите:-Ако си българин, никой не ти е виновен, ти си като всички останали тук. -Ако не си българин, значи нямаш никакво възпитание, а освен това, има нещо, за което много ни завиждаш. И в двата случая си много зле, макар, че вероятно не го осъзнаваш. Колкото до Грета - отдавна търся доказателство, че "Тайм" е ев.рейски пар.цал.Е, вече го имам. Щом и Ал Гор се е появил на сцената. Номинирали те... генетичното чу.довище.
117
6
 
2
 
! Отговори
Хам Хам преди 4 години
САЩ ли имаш предвид щото те изпълняват смъртно наказание,та наш Боко масово екстрадира Българи да бъдат съдени там на 50-100 години затвор присъди близки до смъртна присъда,а Бългерианите си мълчат,що така!?Робска държава!
116
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Хюсеин Обонго води 8 години войни...изби купчини народ ...и му присъдиха нобелова награда за МИР.И тази номинация е от същия бичим..А тук някакъв *** се възхищава на аутистката със собствената PR агенцияНалаганите "нови ценности" вземат жертви (от новоизлюпените ***) и у нас!
115
1
 
4
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
"В Хонконг протестират срещу екстрадициите в държава изпълняваща смъртно наказание"Ай ся събери две и две, и се сети що за хора стоят зад огретенчето, защото пък *те* отказват да кажат лоша дума за тая същата държава. Пък и какво ще стане с вас, другари, като им ходите по свирката. Навсякъде в историята, първите жертви на всяка соц-революция са тези, дето са я наложили.
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болшевиките тотално изтрещяха!! Всипки ли на запад са си ьафубили разума?!? До кога ще продължават да ни пробутват либерастките идиотии. Няма ппдобни нагляри!!
113
1
 
19
 
! Отговори
Г. Сомов преди 4 години
Едно време Хитлер също беше на първата корица на Time. Преди четиридесет години либералите ревяха , че идва нова ледена епоха , сега ползват едно ненормално дете да бълват глобално затоплените пропаганда .
112
3
 
4
 
! Отговори
до Дерибей преди 4 години
В Хонконг протестират срещу екстрадициите в държава изпълняваща смъртно наказание,а не срещу комунизма!А бедните БГ-та не знаят на кой свят са,задушени от крадливи ченгета,политици корумпета и фалшиви журналисти!
111
1
 
12
 
! Отговори
anon преди 4 години
тази не може да спретне две смислени изречения като няма от къде да чете... има й интервюта и конференции където говори в свободен стил. всъщност не говори. гледа объркано и не знае какво да каже. ама не е виновно детето- виновни са тези дето я бутат напред да им спряга програмата и опорните точки...

Спонсорирани публикации