Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Отличието идва малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин ПР
Обновена: 11 дек 2019 17:09 | 11 дек 2019 15:14, Нели Христова
234
Грета Тунберг е Личност на годината, сп. Time я определи като икона

Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза“, казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
4
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Хамстер, да си забелязал, че в Хонг Конг протестират *против* комунизма? Против Китайската компартия? Против такива, дето на Запад Грета я ползват като марионетка, а на Изток хвърлят *** у реката?А тука протестират като са подранили за мача, и трябва да убият час-два на площада. И то предимно през лятото, че зимата явно благородието им се смръзва.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепяме Грета и токът ни става 1 стотинка на 70 стотинки за киловатчас... мaлoумници сър!
108
4
 
2
 
! Отговори
Хам Хум преди 4 години
Май наистина не разбирате в какво положение се намирате и колко сте зле,за справка протестите Хонконг! ))) Да ви обяснявам защо те протестират,а вие не!?ужас
107
0
 
7
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Хамчо, милион души излизат на протест като им свърши сериала и нямат какво да правят. Дали извинението ще е Грета Тунберг или огретен с трици, нема разлика.
106
21
 
4
 
! Отговори
Хам Хум преди 4 години
Тази малката изкарва по 5 милиона души на протест,а вие какво правите,въобще разбирате ли колко сте жалки и нищожни в тази умираща държава!?
105
0
 
14
 
! Отговори
Среднист преди 4 години
Зелените са новите комунисти.
104
14
 
3
 
! Отговори
Black Sea преди 4 години
Не че нещо ново ама повечето коментиращи са си типичен за БГ матриал. Те единствено могат да излязат на протест ако вдигнат цената на цигарите и им ограничат количеството ракия което могат да си варят. А язовирът на Перник пак няма да се напълни. Ама Грета била туй, Грета била онуй. Я първо си проверете вашите деца дали ходят на училище, а ако ходят дали учат въобще нещо преди да оплювате международно. Апропо списание TIME не е на Пеевски ако сте забелязали.
103
18
 
4
 
! Отговори
Еколог преди 4 години
Вас сигурно ви е страх, че момичето ще промени света, а вие ще трябва да признаете, че е права някой ден. Ако трябва и насила ще се наложат ограничения, да може човечеството да си плати за издевателствата над природата.
102
1
 
18
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Има много тинейджъри които говорят различни и умни неща,но имат ли всички трибуна ? Или такива като това болно дете са маша в ръцете на добре финансирани организации?!?!
101
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** народ остана в България.Справка коментарите тук.
100
24
 
4
 
! Отговори
Грета е най най най преди 4 години
Мнооого си е добре. Даже си е ОК. Симпатична е, какво не ви харесва момичето!?
99
4
 
22
 
! Отговори
Адженда 2030 преди 4 години
Гретето иска да ви затвори в 10кв м, да обезлюди земята и да насели там кривоглавите си еко господари.
98
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дете без опит в живота и образование, манипулирани речи написани от 120те лешояда около нея летящи първа класа със замърсяващи самолета с цел облагодетелстване ,това е Грета....всичко си е кой стои зад теб, и аз мога да седна пред парламента с лозунг в ръка и там ще си остана обаче, няма ли силна организация зад мен..., а всички и се възхищават сякаш всичко сама е направила, една пионка просто
97
1
 
19
 
! Отговори
това предлага преди 4 години
До CopocoидШвеция си гори *** в Латвия. Сега събери 2 и 2 и си представи в БГ, какво ще се гори.
96
2
 
22
 
! Отговори
еко джендър талибан преди 4 години
Тоя *** е непълнолетен, значи няма личност.
95
2
 
29
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Нека първо това, което предлага Грета (ако изобщо предлага нещо) да бъде въведено незабавно в Швеция. Другите ще гледат и ще преценят дали избора е удачен. А през това време това момиче може да се върне в училище да завърви поне средно образование.
94
7
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
Суеци, Хитлер не е бил просто човек на годината, а човек на века!
93
1
 
18
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Ми нормално е като финансираш дадено начинание, да го лансираш на всички възможни нива.
92
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това гретино анцугче от естествени или изкуствени материали е направено? Щото ако са изкуствени, това е проблем - замърсява природата! А ако са естествени, пак проблем - нарушени са правата на добичетата в следствие насилствена експлоатация от страна на лоши капиталистически производители...
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Твоята кауза каква е и как се бориш за постигането и.."Не по-скромно от Грета се боря - видиш ли, тя нищо не прави, и аз нищо не правя. Па и ти нищо не правиш. Просто няма кой да ти даде яхта за това.

Спонсорирани публикации