Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет

Записите от черната кутия ще бъдат пратени за разшифроване във Франция
11 яну 2020 15:30, Елка Василева
76
Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет
Снимка: БГНЕС

Иранските власти са решили да обявят, че украинският самолет е свален погрешка от ПВО на страната снощи, след като станало ясно, че досегашните отричания на каквато и да е вина не издържат, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Фарс.

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души, намиращи се на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. На него било решено още тази сутрин, т.е днес, да бъде съобщена истината. Това направи генералният щаб на въоръжените сили на Иран в специално изявление още преди разсъмване.

Междувременно агенция ИРНА съобщи, че записите от черната кутия на самолета ще бъдат изпратени за разшифроване във Франция. Това е съобщил шефът на отдела за разследвания на произшествия при Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар. Според местната телевизия ИРИБ, обаче, която цитира осведомен източник в организацията, окончателно решение за изпращане на черната кутия зад граница още не е взето.

Още по темата

Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди днес разследването на катастрофата на самолета да бъде ускорено, се казва на официалния сайт на съда. "Органите на Върховния съд на Иран трябва в най-кратки срокове да съберат съответните документи от генералния щаб, Корпуса на гвардейците на иранската революция и Организацията за гражданска авиация, както и да получат разяснения от официални лица", посочи Раиси.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС днес, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета край Техеран, а именно - работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

"Ние разглеждахме човешкия фактор като основна причина за авиокатастрофата - работата на ЗРК именно в ръчен, а не в автоматичен режим, както отначало казваха някои експерти", каза шефът на СБУ Иван Баканов, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на заседание на специалната работна група на СБУ "експертите, имайки необходимите данни, се спряха на две версии - поразяване на самолета с ракета или терористичен акт". "Съобщението на иранските власти, че военните погрешка са свалили самолета, потвърди първата версия на нашето разследване, към която клоняхме и ние в СБУ", отбеляза Баканов.

В първите два дни след трагедията Иран отричаше всякаква вина и наричаше все по-настойчивите предположения за сваляне на самолета по погрешка с иранска ракета "психологическа война" срещу страната. Много иранци, цитирани от Ройтерс, се възмущаваха в социалните мрежи, че властите в тяхната страна отделят повече време за отхвърляне на критиките, отколкото за съчувствие към жертвите на семействата.

"Защо бе допуснато граждански самолети да излитат от летището на Техеран в тези условия?", писа в Тwitter Шива Балаги. А бившият вицепрезидент Шахийндохт Мораверди, също в Тwitter, подчерта: "Ние се надяваме, че поне един високопоставен човек ще подаде оставка, за да успокои разгневените хора, които смятат, че са били унизени".

А външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отбеляза в Тwitter: "Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран) сочат: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа". Зариф поднесе съболезнования и извинения на иранския народ, а също и на семействата на жертвите на трагедията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранците са тръгнали да признават, да кажаът и дали операторът на противовъздушната система, натиснал спусъка, не е русский человек?
36
3
 
17
 
! Отговори
РускаПодлога преди 4 години
Добре имало е ракета, но Боинга се е ударил в ракетата а не обратното. Понимаеш?
35
2
 
8
 
! Отговори
МУАААААА преди 4 години
Техеран...... След сваления самолет казаха ,,Не сме свалили ние самолета" и след видео доказателствата си признаха.
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвецките безаналогови С - (ХХХ) се разписаха пак.
33
6
 
11
 
! Отговори
РускаПодлога преди 4 години
Да бе да господа иранци, без малко да ви повярваме. А къде са ви доказателствата че именно вие сте свалили самолета? Засега чухме само признанията на някакъв ирански офицер който виждате ли " поел вината" и техния министър на транспорта. Докога ще ни баламосвате с хайли-лайкли? Нямате конкретни доказатества.
32
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз даже помня как тука един русофил обясняваше колко т.ъпи били американците, нямали идея как се обогатява уран, Иран и Русия били много по-напред от САЩ с материала :) Е.... мисля че всички видяхме кой какво може.Резултата е 3:0 за янките. Русофилите да дерзаят!
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова за великата военна руска техника. С-300, 400, 500 не знам си какво.Ама нищо, да купуват Иран и Турция :)
30
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана бе, русофили? Нямало логика да свалят самолет с техните на борда викате. Ами няма, ама е ясно че беше грешка от тяхна страна.И като се ос*аха мега яка, веднага приключиха войната. Истинска комедия....
29
7
 
10
 
! Отговори
панчо преди 4 години
след въведените нови американски санкции до 2 год.ефектът в иран ще се усети като цунамиглавния дестабилизатор на мирът в региона ще види кон боб яде ли
28
7
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
отричаха отричаха и ....също както руснаците постоянно правят,отричат до дупкада де ама западняка и американеца ти праскат доказателстват в челото черно на бяло и ти ставаш абсурдно смешен с отричането си
27
7
 
17
 
! Отговори
Бай Дончо преди 4 години
Аятоласите тръгнаха да избиват Американци но избиха Иранци , Украинци , Канадци ...... Всичко друго но не и Американци Муахахахахахаха
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То дори не е много ясно дали са били иранци. Често за ПВО на съюзниците на Русия помагат руски военни.Колко добре помагат, вече е друга тема.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, нищо и половина - веднага позволиха на бургерите да ги огледат и да си запишат там каквото им трябва.
24
12
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
България си е виновна ,че послуша САЩ и спря южен поток.Щото ни е толкова акъла .САЩ не са виновни с нищо .Те си гледат интересите .Много ясно ?! Кво се случи с Турция като купиха С400 от Путин .НИЩО И ПОЛОВИНА !!! Като имаме толкова прости политици всички ще ни заповядват !!!
23
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите можеха да откажат да купуват Ф-16. Тогава просто окупационноте американски наемници в България щяха да влязат в Парламента и Министерския съвет, да арестуват всички, да разстрелят някои и да назначат ново правителство. И България пак щеше да купи Ф-16, но сигурно на за 2 ами за 6 милиарда.
22
16
 
7
 
! Отговори
тя преди 4 години
Вината е взаимна на Иран и САЩ ! Американците да не се измъкват като пра--и !
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран си призна и пое отговорността за инцидента. Но да не забравяме, че до тази трагедия се стигна именно като последица от терористичния акт и убийството което САЩ извършиха на летището в Багдад.
20
11
 
3
 
! Отговори
НАРОДНИЯТ СЪД преди 4 години
бе строг, но справедлив. Време е за нова сесия...
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не са виновни че българите сами се навеждат със смъкнати ***. САЩ е страна хищник и живее от плячкосване, такава е природа на хищника. А България е плячка. Колкото повече се наведе плячката със смъкнати *** - толкова по добре за САЩ.
18
8
 
8
 
! Отговори
Да бе ДА, преди 4 години
ЮЖЕН ПОТОК го спряха 3-*** американски сенатори начело с покойния каубой Мак Не знам кой си, за който ПУТИН каза, "башка поехала" от гледането на небето през решетката в ямата дето виетнамците го държали след като му свалили самолета. Естествено с какво са заплашили Орешарски само той си знае. Обаче вчера 3-я носач на чантата на външния министър на САЩ каза същото и за ТУРСКИ ПОТОК 2, наречен от посрамената ТИКВА Балкански/ БАНКЯНСКИ

Спонсорирани публикации