Кърваво писмо на BlackRock до бизнеса: Станете еко, или сте аут!

Лари Финк предупреждава за промяна на стратегията на фонда му
Обновена: 15 яну 2020 14:03 | 15 яну 2020 14:03, Бойчо Попов
34
Кърваво писмо на BlackRock до бизнеса: Станете еко, или сте аут!
снимка: БГнес

Топмениджъри на големи компании от целия свят получиха през тази седмица поща от най-важния човек във финансовата индустрия.

В писмо от няколко страници, с което разполагат The Wall Street Journal и Handelsblatt, главният изпълнителен директор на BlackRock Лорънс (Лари) Финк влиза в ролята на адвокат в защита на климата и околната среда.

Той призовава изпълнителните директори на най-важните компании в света да преструктурират своите фирми. Пазарите не са склонни да вземат под внимание риска от изменението на климата за икономически растеж и просперитет. „Но осъзнаването се променя бързо и съм убеден, че сме изправени пред фундаментална трансформация на финансовия свят“, пише калифорнийският финансист. 

Това, което казва Лари Финк, тежи. BlackRock управлява инвестиционни фондове за близо 7 трилиона долара - почти два пъти повече от годишното икономическо производство на Германия. Никоя друга фондова компания не управлява повече активи.

Както и в други региони на световната икономика, BlackRock участва в целия корпоративен елит в Германия и често е дори най-големият акционер. Според данни на финансовия регулатор Bafin американският фонд държи 7,62 процента от акциите в групата за недвижими имоти Vonovia, а 6,44 и 6,74 процента – в застрахователите Allianz и Munich Re.

Мениджърът на активи притежава 5,53%-ен дял в доставчика на финансови услуги Wirecard и държи най-големия пакет акции (5,15 процента) в Deutsche Bank и 7,44 процента - в Bayer.

Финк, привърженик на Демократическата партия, пише в писмото си, че предвид рисковете, свързани с климата, капиталът ще бъде преразпределен по-рано, отколкото повечето очакват. 67-годишният мениджър говори за най-голямото свиване на инвестиции за тези 40 години, през които работи във финансовия сектор. През това време той е преживял редица финансови кризи и трудни ситуации. В писмото си изброява скока на инфлацията през 70-те и началото на 80-те, говори за кризата в Азия от 1997 г., Dotcom балона и глобалната финансова криза от 2008 г. Всички те са до голяма степен временни, дори и ако понякога продължават години.

„Различно е с промените в климата. Дори само част от прогнозираните ефекти действително да се реализират, ние се сблъскваме с по-фундаментална, дългосрочна криза“, преценява шефът на Blackrock. Следователно компаниите, инвеститорите и правителствата ще трябва да се „подготвят за съществено преразпределяне на капитала“.

Наскоро самият BlackRock беше подложен на натиск, тъй като според различни разследвания компанията, подобно на своите конкуренти Vanguard и State Street, не е успяла да насърчи трансформацията на индустриалните компании. Според анализ на мозъчния тръст Influence Map от Великобритания постигането на целите, договорени в Парижкото споразумение за климата, изисква по-големи ангажименти.

Споразумението цели да ограничи повишаването на средната глобална температура значително под 2°С спрямо прединдустриалните нива, като се продължат усилията увеличението й да не надвишава 1,5°С. В своето проучване обаче Influence Map твърди, че през 2018 г. BlackRock и Capital Group са гласували в 90% от случаите срещу предложения на акционерите, които биха подкрепили постигането на парижките цели.

В своя годишен доклад самият мениджър на активи отчита, че за дванадесетте месеца до юни 2019 г. при  207 компании са били засегнати климатичните и екологичните проблеми. Въпреки това при общо 36 заявления от акционерите фондът е гласувал само в четири случая за техните предложения, което биха задължи компаниите да преразгледат своите емисии на въглероден диоксид.

Целия материал вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
3-4 трилиона във финансови книжа не се равняват на 3-4 трилиона производство. Може би след като цифрата на производството се раздели на 20 - става.
29
0
 
1
 
! Отговори
яве преди 4 години
Под преразпределение на капиталите се има предвид парите от бедните и от богатите,да се преразпределят към свръхбогатите.
28
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Просто пуска фейк да подготви почвата за замазване на тоталния фалит. Ще има пакети на големи корпорации на борсата. Сега търсят оправдание.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната доза фейк нюз! Какво преразпределяне, какъв адвокат в защита на климата, болни либерастки фантазии! Излиза че въпросния Финк призовава за унищожаване на цели отрасли в икономиката, излиза че вместо да работи в интерес на вложителите си, да им осигури високи дивиденти, той иска да ги изкара на тотална загуба!? Ако това вярно още утре целия инвестиционен фонд Blackrock фалира - тотално безумие!
26
0
 
3
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
"Финк, привърженик на Демократическата партия," - нищо партийно, просто бизнес.. "пише в писмото си, че предвид рисковете, свързани с климата, капиталът ще бъде преразпределен по-рано, отколкото повечето очакват." - дами и господа, представяме ви невидимата ръка на "свободния и "независим" пазар"... :-)))
25
0
 
2
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
Голямото замърсяване на 180000 град е между 60 и 70 годни на миналият век.Всички заводи ,предприят горят въглища,училища и други са на печки с твърдо гориво и тук там се среща някой блок ,училище да има парно но на въглища.Предприятията почти всички си имат автопаркове (трактори,камиони) -всички бълват пушеци включително и влако вете които са парни и горят въглища.Когато премине кола,камион,трактор улицата след тях не се вижда.Какво горят днес 3-6 литра на100км а тогава л к 13-30 л а кам 40-60 л
24
0
 
4
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
Замърсяването м/у 60 и 70 години - селище от над 1500 къщи всичките горят въглища магазини,детски ясла,градина ,училище ,2 стопански двора с прилежащите към тях трактори,камиони и други.5000 овце,2000 крави и волове,400 коня,1000 магарета,20000 *** и 100000 кокошки.Тракторите горяха по 100литра нафта,камионите 40 -60 л бензин на 100 км,леки коли 15 - 30 л бензин на 100км,БТР С ВЕРИГИ ИЛИ КОЛЕСНИ ПО 100 л нафта на час.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В превод: или купувайте нашата технология или сте аут...
22
3
 
5
 
! Отговори
счети до 16 преди 4 години
Ами кой ви чyka по главите да спестявате при отрицателни лихви бре ? Трябва да си ненормален да спестяваш в тези времена. Като са ти излишни парите - дарявай, инвестирай.
21
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Поредният Балон за да оправдаят загуби за трилиони
20
4
 
4
 
! Отговори
до ddd преди 4 години
Всъщност парадоксалното е, че огромното количество кислород идва от океаните, които между впрочем също унищожаваме с чудовищни темпове. А горите милиони години са карали без хора, така че ако по някаква причина успеем да намаилм и спрем емисиите от въглероден диоксид, ти не бери грижа за тях.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърваво писмо на BlackRock до бизнеса----------Бунт!!!Въстание!!!Долу вековния капиталистически тиранин!!!"Нещеме ний богатствонещеме ний паринай-искаме Природасъс чисти планини..."РеволюшЪн, бейби, болшевишки-еко революшън!!!Зелени срещу Традиционалисти!!!Удри, бате, ритай...-)))))
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ ВЕЧЕ НЯМА ДА УПРАВЛЯВА.
17
2
 
9
 
! Отговори
ddd преди 4 години
Ако няма огромни количества въглероден диоксид как ще дишат растенията и ще отдават кислород? За 1 преател питам?
16
2
 
3
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
Говорим за замърсяване на въздуха от печки,коли и други,дори се стигна до там,че как при посещението на професор Рачев в Индия видял как те горят фекалиите от кравите - професоре до 60 те год.по селата се горяха *** от кравите и биволиците ,защото нямаше камиони по селата.Въглища ползваха амбулторията,селсъвета и училището.Имаше в града 2 камина на СОАТ но не можеш да си позволиш да ги наемеш за 50 км.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудил как , освен с инфлацията , ще бъдат ликвидирани милиардите спестявания на хората , а то било чрез еко-трансформация ...
14
6
 
7
 
! Отговори
анонимен - М преди 4 години
Вдигала се температурата, топели се ледовете а замислят ли се някои какво представляват тези волтаици и батерии за топла вода по покривите други места - всички те са вид нагревателен уред,печка,бойлер и др.Попаднало счупеното в гората и я подпали.Когато слънцето грее по прозорците на дома ви то отдава топлина и ви топли стаята.Къде отива топлината от волтаиците?- нагряват въздуха над тях,защото отдолу е черна ламарина а под нея е топло изулационна вата, мертелна примерно.
13
6
 
5
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Всички компании, които свинячат трябва да затварят по един или друг начин. Или предлагате да продължим с ***, че е малко? Ето финансовото човече ви го казва - рискови сте и ще ви спрем парите, още преди да са ви се появили законови проблеми.
12
4
 
27
 
! Отговори
Казвам ти, дъще, сещ преди 4 години
Вкратце коментар на писмото: " Уважаеми ръководители, моля, намерете места от развиващите се страни, където да депозираме токсичните си отпадъци, това да не се раздухва, дайте подкуп където е нужно, щото иначе не сме еко. А щом не замърсяваме нашата си територия, всичко е ок!"
11
3
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Предлагам заплашените компании да изкупят сами делът, държан от тия наглеци, от това ще спечелят разумните акционери.

Спонсорирани публикации