Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса

Те се разпространяват в национален ефир
10 фев 2020 20:00, Нели Христова
89
Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Нямаше как появата на нова смъртоностна епидемия да не предизвика любителите на теориите на конспирациите да създадат нови и нови версии за това, как коронавирусът е плъзнал в Китай. И докато в повечето случаи тези неверни твърдения остават в рамките на онлайн мрежата, в Русия те се разпространяват в праймтайма на националната телевизия.

Теорията на руските конспирации е проста - западните сили, и най-вече САЩ, са отговорни за плъзването на коронавируса.

Една от най-гледаните телевизии "Канал 1" дори направи теориите на конспирацията своя главна тема във вечерното си предаване "Време". Те уж трябваше да бъдат развенчани, но в крайна сметка зрителят бе оставен да вярва, че в тях има доза истина.

Една от най-безумните теории на предаването "Време" бе свързана с присъствието на думата "корона" в коронавирус.

Тя значи едно и също както на латински, така и на руски език. А присъствието й намеквало, че Доналд Тръмп е замесен в пускането на заразата. Навярно се питате защо? Някога Тръмп бе председател на конкурси за красота, а на победителките той раздаваше... корони.

Учените кръщават вируса така, тъй като той има формата на корона, погледнат под микроскоп. Но водещият на "Време" предупреждава теорията за Тръмп да не бъде отхвърляна прекалено бързо. "Навярно ще си кажете, че това са пълни глупоси и аз бих се съгласил с вас, но само ако не бях видял какво пише в доклада на нашия кореспондент", казва той в национален ефир.

Но безумните версии не свършват до тук. На екрана се появява експерт, който е абсолютно категоричен, че китайският коронавирус е създаден в лаборатория, а американските тайни служби и фармацевтични компании стоят зад него. Репортажът също така повтаря старата и невярна теория, че САЩ има лаборатория за биологични оръжия в Грузия, където тества смъртоностните вируси върху хора.

Мнимият експерт след това цитира теория, станала популярна в интернет - че коронавирусът е етническо оръжие, тъй като заразените са само азиатци. Той е категоричен, че има доказателства, които да потвърдят това, но в заключение заявява, че "дори най-добрият учен не може да заяви нещо с абсолютна сигурност".

Теории на конспирацията за коронавируса се появяват и в друго предаване на "Канал 1" - "Времето ще покаже". И там теорията е, че множество американски играчи - тайни агенции, фармацевтични компании или правителството, стоят зад създаването и разпространението на вируса. Ако не това, те със сигурност стоят зад масовата паника, предизвикана от него.

Според предаването целите са две - или фармацевтичните компании да натрупат пари, създавайки ваксината за коронавируса, или САЩ да унищожи икономиката на Китай.

Отвъд теориите на конспирациите по телевизията, коронавирусът наистина притеснява властите в Русия. Всички влакове и полети до Китай бяха спрени, а руснаците, които бяха евакуирани от Ухан, са под карантина в общежития в Сибир. Църквата в Москва дори държа служба за да се моли за спасението от коронавируса.

Страхът стига дори до върха на веригата - според източници в Кремъл, всеки, който има среща с президента Владимир Путин, преминава през преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
23
 
! Отговори
1981 Бестселър преди 4 години
През 1981 Номер 1 БестСелър на Ню Йорк Таймс е книгата на Дийн Кунц - "Очите на Мрака", в която четем как ИзПускат Китайски СуперВирус наречен "Ухан-400" разработен в Лабораторията в Ухан като Биологично Оръжие и се казва така, защото е 400 щам от серията. Всъщност, в книгата Китайски Учен предател го дава на САЩ, които успяват да го клонират и пуснат. Интересно, как близо 40 години всичко в този роман е реалност или просто автора е знаел за вируса...Интересно, почти 40 години по-късно
50
1
 
2
 
! Отговори
Костов_Пърн преди 4 години
Основната цел е противопоставянето един на друг. Ескалацията на новините, които работят ако са все по "силнни" води до тяхното обезсилване. Разбира се ще остане една за съжалеие не-малка прослойка от пострадали хора, смазани, отчаяни и обезверени, те са истинските губещи от хибридните атаки.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако щат да вярват.Фактите са красноречиви.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50"Срамно е, че страна като UK, дала на света толкова велики химици, не можа да разкрие формулата на новичока!"Хей про стак, формулата отдавна е известна....
47
14
 
9
 
! Отговори
До Доктор преди 4 години
Ти сигурно си доктор по копрология! Цял вониш на скатол!Да ти питам, сине майчин, това с новичока още ли е на мода? Нещо не чувам новости, освен от такива вонливци като теб! И онзи отровения го крият, не знаем жив ли е или са се отървали от него! И за дъщеря му - нищо! Срамно е, че страна като UK, дала на света толкова велики химици, не можа да разкрие формулата на новичока! Пък и тази страна имала голямо разузнаване! Смях!Хкрементче, ако руснак реши да те очисти, няма спасение!
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е създаден вирусът? Във форт Детрик или другаде? След тази статия си зададох въпроса, преди това ми се струваше наистина пропаганда!От глобални престъпници можеш да очакваш всичко!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
46Кои дисиденти следиш бе.......още ли се вживяваш в като агент?
44
17
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Тази пропагандна партенка е в стил гузен негонен бяга!Пак Русия ви е винавна краварски ***!Аз редовно следя запдни и американски дисиденти и независими медии и там хора ,които са бивши разработчици на биологични оружия американци твурдят ,че това е изкуствено създаден вирус също ,както ХИВ!Таа че поред епичен фейл за американската хибридна война срещу истината!
43
0
 
8
 
! Отговори
НФСБ преди 4 години
Това със случая на болен лекар от Англия е верен, лекаря е пипнал заразата от друг англичанин връщащ се от Сингапур и преди да се прибере в Англия далекоизточния пътешественик минал и през френски ски курорт в Алпите. Там развил болестта и един от лекарите дошли от Англия да си приберат чумавите, бил въпросния Марко Тотев.Абе мани, мани. Дано Господ ни запази и дано тоя проклет вирус не мутира ( което за съжаление) е малко вероятно и не се превърне в сезонна зараза, че тогава рано или късно ще
42
17
 
11
 
! Отговори
НФСБ преди 4 години
Днес. БГ направи на пух и прах смешните и не за нормални люде руски пропагандни измишльотини! Браво на този Български сайт! "Етническо" оръжие ами като е етническо защо руснаците са затворили и шосеен и жп. трафик с Китай? Да приемат с отворени врати братята китайци и да ги лекуват
41
0
 
14
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
Заразени вече и в Болница в Пекин, която е само на 3км от Централата на Китайската Комунистическа Партия. В някой от големите градове в Китай, налагат дневни квоти на колко и какво може да купиш от магазина, поради дефицит на основни стоки. Днес е първият работен ден в Китай след Китайската нова година - милиони отказват да отидат на работа. Ситуацията е Апокалипсис....
40
1
 
14
 
! Отговори
айде преди 4 години
ново 20, кораба потъва - лекар във Великобритания болен с Корона, целият медицински център в който работи в изолация и под Карантина, Вируса е в Европа и набира скорост. Явно е, че трябва да почваме да мислим, как ще оцеляваме...
39
5
 
12
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
този идиотизъм ,който прочетох създаде човек на няколко дози марихуана? Руснаци твърдят че корона вирус свързан с конкурси на красота , където в жюри е бил Тръмп???????Идиотидъм ,както и вселена е безкраен, но за вселена не съм сигурна
38
3
 
31
 
! Отговори
баш конспиратор преди 4 години
До Анонимен 19Още вчера беше съобщено,че индийски учени в доклад до правителството твърдят,че вируса има изкуствен произход!Цял свят вече го знае!Само в "свободна и демократична България" цари мъртва тишина!
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли пострадали хора от елита? Има ли деца?Има "уж" деца,но без нито една снимка..Ако е от естествен произход-няма да избира,нали? Но когато прави селекция-значи има програма.И на кораба ги държат изолирани в каюти,без контакт,защо тогава броя на заразените расте? Казват,че чрез вентилация ги настига..А нали уж при контакт е опасен..Много въпроси.Без отговор.Може би,правят само проба сега,тренировки с биооръжие...
36
1
 
15
 
! Отговори
българин преди 4 години
Чакайте малко. Какво общо имат тук руснаците? Това Американците,да ги вписват във всичко което се случва.Ми прилича на олигофрения вече! -:) Ама по добре да са им в устите.От колкото в краката! -:) Не спят добре. Ясно е! -:)
35
7
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
за съжаление, не съм Юдеи, но бих искал, щото тогава щях да имам власт и пари и ти да си ми роб.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 30Господ прокле вашето племе да се скита без дом и без храм
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЙ НЕ СА ФАЛШИВИ
32
16
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
това е, защото Господ прокле Си Дзинпин в момента, който промени конституцията и се направи император до живот!

Спонсорирани публикации