Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса

Те се разпространяват в национален ефир
10 фев 2020 20:00, Нели Христова
89
Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Нямаше как появата на нова смъртоностна епидемия да не предизвика любителите на теориите на конспирациите да създадат нови и нови версии за това, как коронавирусът е плъзнал в Китай. И докато в повечето случаи тези неверни твърдения остават в рамките на онлайн мрежата, в Русия те се разпространяват в праймтайма на националната телевизия.

Теорията на руските конспирации е проста - западните сили, и най-вече САЩ, са отговорни за плъзването на коронавируса.

Една от най-гледаните телевизии "Канал 1" дори направи теориите на конспирацията своя главна тема във вечерното си предаване "Време". Те уж трябваше да бъдат развенчани, но в крайна сметка зрителят бе оставен да вярва, че в тях има доза истина.

Една от най-безумните теории на предаването "Време" бе свързана с присъствието на думата "корона" в коронавирус.

Тя значи едно и също както на латински, така и на руски език. А присъствието й намеквало, че Доналд Тръмп е замесен в пускането на заразата. Навярно се питате защо? Някога Тръмп бе председател на конкурси за красота, а на победителките той раздаваше... корони.

Учените кръщават вируса така, тъй като той има формата на корона, погледнат под микроскоп. Но водещият на "Време" предупреждава теорията за Тръмп да не бъде отхвърляна прекалено бързо. "Навярно ще си кажете, че това са пълни глупоси и аз бих се съгласил с вас, но само ако не бях видял какво пише в доклада на нашия кореспондент", казва той в национален ефир.

Но безумните версии не свършват до тук. На екрана се появява експерт, който е абсолютно категоричен, че китайският коронавирус е създаден в лаборатория, а американските тайни служби и фармацевтични компании стоят зад него. Репортажът също така повтаря старата и невярна теория, че САЩ има лаборатория за биологични оръжия в Грузия, където тества смъртоностните вируси върху хора.

Мнимият експерт след това цитира теория, станала популярна в интернет - че коронавирусът е етническо оръжие, тъй като заразените са само азиатци. Той е категоричен, че има доказателства, които да потвърдят това, но в заключение заявява, че "дори най-добрият учен не може да заяви нещо с абсолютна сигурност".

Теории на конспирацията за коронавируса се появяват и в друго предаване на "Канал 1" - "Времето ще покаже". И там теорията е, че множество американски играчи - тайни агенции, фармацевтични компании или правителството, стоят зад създаването и разпространението на вируса. Ако не това, те със сигурност стоят зад масовата паника, предизвикана от него.

Според предаването целите са две - или фармацевтичните компании да натрупат пари, създавайки ваксината за коронавируса, или САЩ да унищожи икономиката на Китай.

Отвъд теориите на конспирациите по телевизията, коронавирусът наистина притеснява властите в Русия. Всички влакове и полети до Китай бяха спрени, а руснаците, които бяха евакуирани от Ухан, са под карантина в общежития в Сибир. Църквата в Москва дори държа служба за да се моли за спасението от коронавируса.

Страхът стига дори до върха на веригата - според източници в Кремъл, всеки, който има среща с президента Владимир Путин, преминава през преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
15
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
41 лекара от болница в Ухан са заразени, въпреки че след карантината използва биозащитни костюми. Може ли да си представите за какво иде реч - да създадеш лекар ти тряватн 30 години, 20 да стане до студентска възраст и след това да завърши и изкара малко стажеване. Това е Вирус, който ще срине Китай за Векове, ако дойде тука сме до там, а той вече е тук, сигурен съм!
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговска война,опустошителната чума по свинете,безредиците в Хонг Конг,сега и това"чудо",абе много "случайности"взеха да се случват напоследък с Поднебесната!
29
3
 
18
 
! Отговори
Из Библията преди 4 години
В Европа още дори в Съда, се кълнем с ръка на Библията, а там пише:"Не лягай с мъж като с жена; това е гн ус ота"Европа Християнски Континент ли е още?
28
16
 
7
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До Водещите НовиниЕстествено руснаците са виновни!Аз съм имал много контакти с руснаци, защото съм от Варна.Не съм очарован въобще, нито от руснаци, нито от рускини.Въпроса е защо като ги ненавижда сегашното правителство, просто не отреже клона който ги храни/Лукойл, Белене и т.н/ Отговора е, че няма с какво да ги заместим, въпреки приказките на САЩ.
27
27
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Източникът на този нов вирус е както винаги от Кремъл ! Новичокът беше само пробна версия за биологично оръжие. Вече са минали на ефективен начин - пускаш го в Китай - там е опасността за Русия !!! Кремълското джудже никога няма да престане да е от КГБ !!! Цял свят го вижда и знае !!!
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБСОЛЮТНО Е ВЪЗМОЖНО, А ЩОМ Е ВЪЗМОЖНО ЗНАЧИ Е ВЕРОЯТНО.
25
2
 
15
 
! Отговори
Водещите Новини преди 4 години
само днес новите неща покрай вируса:* 97 жертви за ден, най-много умрели за 1 ден до сега, но иначе положението е под контрол* инкубационен период до 24 дена, през което си без симптоми, но заразен, т.е. най-вероятно скоро заразени ще експоадират в милиони* заразяване чрез пипане на предмети - смяташе се за невъзможно, сега се оказа, че вируса се задържа по повърхности и остава жив минимум 5 дена, т.е. пренасянето с Карго от Китай е възможноабе, всичко е 6, конспирация няма...
24
3
 
7
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До СмешкиииииНали!!!Обаче са принудени да пишат колко е велик Винету и как винаги спасява България от бедствие....:):)
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По големи простотии и неграмотни коментари от българските,няма никъде из мрежата!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е източникът на това ? Не е посочен никъде ?
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това от централата на цру ли го пускат?
20
16
 
15
 
! Отговори
Россия=Капут преди 4 години
ПутяИ той ли се разхожда в Кремъл с маска по примера на китайския му колега? Цените на петрола и газа се сринаха, последното нещо което му трябва в момента е да пипне някой вирус. Сигурно се страхува да не последва съдбата на Атила който почти е докосвал покоряването на Рим когато умира внезапно при неизяснени обстоятелства.
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът,че има лаборатории по света работещи по създаването на био-оръжие,трябва да ни говори че не невъзможно да има човешка намеса в създаването на това зло!
18
1
 
22
 
! Отговори
Смешкиииии преди 4 години
То и вашите статии, ако ги прочете чужденец ще си помисли само лоши неща за българите, ама здраве да е :)
17
0
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
А какво има общо статията с "корони"?Аааа, Нелито Христова я е писала, няма нужда заглавието да има общо с текста и някой да проверява за грешки.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заговор или не, не е толкова важно, важно е как реагират властите, а в случая Русия и САЩ се оказват доста по-адекватни от ЕС в подобна ситуация, като прилагат редица мерки и ограничения. Другото е работа на учените и догадки.
15
8
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ей ! Ти просто плачеш да бъдеш изпратен в отвъдното. Аз естествено ще ти помогна безплатно
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В щатите да се готвят за нещо, също такавеличаво и масово.Китай няма да сеостави на извратените кравари.
13
28
 
18
 
! Отговори
Путин шубе преди 4 години
Путин се прави на голям мъж и лъже от сутрин до вечер. Раздава смъртни присъди наляво и надясно. Но когато усети опасност за себе си, става по-плах и от овчица.
12
15
 
20
 
! Отговори
u2 преди 4 години
Аз пък чух, че вирусът е пуснат от руснаците за да могат да обвинят САЩ...

Спонсорирани публикации