Гъбички, пожълтели нокти... Какви рискове крият салоните за маникюр?

При избутването на кутикулите кожата може да се инфектира
6 мар 2020 22:26, Иванка Гъркова
10
Гъбички, пожълтели нокти... Какви рискове крият салоните за маникюр?
IStockphoto

Посещението на салона за маникюр е най-бързият начин да се сдобиете с хубави нокти. Имате записан час, отивате, сядате на столчето и се оставяте на професионалистите. Няма да се нервирате с оформянето, лакирането и декорирането у дома. Разбира се, това си има цена, като понякога не говорим само за финанси, а и отражение върху здравето.

Подрязването, отстраняването на кутикулите, почистването на стария гел лак или пиленето на ноктите, трябва да се извърши много внимателно. Затова много жени търсят услугите на маникюриста, но това не им гарантира, че всичко ще е наред на 100%. Понякога едно ходене в салона може да ви зарази с инфекция, която да лекувате дълго време.

Кои са рисковете за здравето от посещението в салона за маникюр?
 
1. Гъбички по ноктите
 
Както всеки вкъщи трябва да си има собствена нокторезачка и да не я споделя с останалите членове от семейството, така и в салона инструментите и ваните за крака, които се ползват, трябва да са много добре почистени.
 
Ако няма добра хигиена, разпространението на инфекция става много лесно. Преди вас някой, който е имал гъбички, е ползвал услугите на маникюриста. Ако той не е взел необходимите мерки и не е дезинфекцирал добре инструментите, то вие също може да се заразите.
 
Онихомикозата или гъбичките, е едно от най-често срещаните заболявания по ноктите. То води до промяна на структурата на нокътната плочка. Тя може да промени цвета си, да се удебели, а след време и да се разруши.
 
2. Наранявания, водещи до по-лесното заразяване с бактерии
 
Когато специалистът реже кожичките ви с нокторезачка или специална ножичка, понякога се получават леки наранявания, в които бактериите попадат и инфекцията е налице. Появяват се и леки пукнатини при избутване и отрязване на кутикулите, най-често поради погрешни движения.
 
Препоръчително е всички инструменти, които маникюристът използва, да се стерилизират за поне 20-30 минути. Друг е въпросът, че е трудно да проверите дали това е направено, след като отидете в салона.
 
За да избегнете инфекция, е необходимо всички инструменти, използвани в салона за нокти, да се стерилизират за около 20-30 минути. Пинсетите, пилите, ножиците и други, трябва да се обработват и със специални препарати.

Още за рисковете, които крият салоните за красота четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не ползвам такива салони точно по тази причина. Забравихте хепатит и други вирусни заболявания. Твърде много рискове за нещо, което може да се избегне. И при зъболекарите има риск, ама няма как, не можеш да си оправиш зъбите вкъщи, за разлика от ноктите. Не били толкова красиви? Двама мои познати бяха заразени с хепатит при кръвопреливане. Щом националния център за кръвни продукти не може да осигури 100 процента чиста кръв, дето я тестват и са специалисти, та салоните ли могат да гарантират
9
1
 
0
 
! Отговори
X ray преди 4 години
Гъбаркате се нещо, UV лъчите убиват гъбичките.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванка Гъркова, маникюрист е отговорна професия. Вие къде ги намирате такива Пишман специалисти..
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен Гъбичковите има и много Негъбичковите изменения.. статията Ви е постна и не струва. левконихия - ноктите са бели с помътняла нокътна пластина псевдолевконихия - ноктите са бели с отделена нокътна пластина от нокътно ложе (хронична травма, псориазис);меланонихия - ноктите стават черни (поднокътен хематом, тумори на ноктите);хромонихия - ноктите придобиват различен цвят, най-често жълт (лекарствени реакции);хиперкератоза - удебеляване на нокътното ложеИ други, добре познати :)
6
0
 
2
 
! Отговори
М преди 4 години
30 до 60 секунди. По-особено е при хора с епилепсия. Стерилизацията е поне час. За това трябват 2 комплекта инструменти :) Хубаво е, че уведомявате хората, но искам да подчертая, че когато се спазват тези условия за да няма риск за здравето на нито един човек. Освен гъбички има още куп заболявания, които професионалното око разпознава.Ако взимате лекарства, разреждащи кръвта или имате диабет е добре да кажете. В такива и други случаи се избягва рязане на кожички
5
0
 
2
 
! Отговори
М преди 4 години
Във всеки салон има вентилация. Не може без. Това е изискване От РЗИ. А за УВ лъчите - вредни са колкото слънчевата светлина. Всеки знае, че те причиняват изгарянията през лятото. Рак на кожата може да се получи при много силно изгаряне 2ра степен. Тогава освен епидермиса изгаря и дермата - 2рия слой на кожата. Кожата става на мехури, но за да получите такова изгаряне от УВ лампа не знам колко часове трябват. Обикновено продуктите които използваме върху нокътя се втвърдяват бързо /30÷60секунди
4
0
 
3
 
! Отговори
М преди 4 години
Вярно е, че съществува вероятност от заразяване. Всеки маникюрист знае това и би трябвало да взима мерки:1. За собствена защита - ползва ръкавици, маска и др.2. Ако в салона влезе човек, който е с гъбички по ноктите и не ни предупреди. Сваляйки гел - лака разбираме, че човека има проблем. Добрият маникюрист ще изпрати клиента да се лекува без да поставя нищо върху ноктите му. Всички неметални инструменти се изхвърлят.Металът се стерилизира на 100%, за това и хирурзите и зъболекарите го ползват
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пропуснах да кажа,че е добре и ноктите да се мажат с йод отвреме на време.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има добро българско лекарство "Нистатин" за гъбички и не е вредно за здравето,взимате го няколко седмици и готово!А инфециите с йодасепт(или чист йод).
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка жена може сама да се грижи за ноктите си. Недоумявам защо посещават салони за такива услуги, като знаят на каква опасност се излагат.Има смисъл да се ползват услугите на педикюрист само в случаите, при които поради някакъв здравословен проблем някой не може да прави това сам.