Рецептата Dnes: Пай с череши

За лежените летни следобеди
29 юни 2020 17:37, Иванка Гъркова
1
Рецептата Dnes: Пай с череши
IStockphoto

„Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао... Защото снощи правих кекс, кекс, кекс...“. Това гласи текстът на популярната песен на Папи Ханс, която много домакини си припяват, приготвяйки поредния сладкиш. Кекс, кекс и пак кекс! Може би често си го похапвате у дома, но не ви ли се иска да разнообразите с нещо различно?

 
Ако отворите социалните мрежи и разгледате последните новини, ще ви направи впечатление, че публикациите с череши са навсякъде. Тук кекс, там сладко или рецепта конфитюр. И има защо! Наред с ягодите, сладките червени плодове са най-търсените за прясна консумация и приготвянето на буркани.
 
Черешите не са чак толкова нискокалорични като ягодите, но могат да се консумират с мярка в някои режими. Все пак те са богати на ценни хранителни вещества и в момента е сезонът им. В 100 грама от плода има 63 калории; 0,2 грама мазнини; 1,06 грама протеини, около 16 грама въглехидрати, много фибри и естествени захари.
 
А като говорим за полезни витамини и минерали, в тях има калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, мед, както и витамини като А, С, К и лутеин.
 
И като ги харесваме толкова много, защо да не спретнем един пай с череши. За целта ви предлагаме една класическа рецепта.

Ето какво ви е необходимо:
 
За блата:
– 150 г масло;
– 250 г брашно;
– 1 ч. л. сол;
– 5 с. л. студена вода.
 
За плънката:
– около 800-900 г череши;
– 30 г брашно;
– 70 г захар;
– 1 супена лъжица и половина пресен лимонов сок;
– 30 г масло.
 
Колко лесно може да приготвите пай с череши прочетете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой има излишни пари за череши бе