Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия

В случай на война Атина ще понесе големи загуби, смята Юнал Атабай
30 авг 2020 13:17, Анисия Иванова
416
Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия
Снимка: БГНЕС

„Островите не могат да имат право на континенталния шелф. Следователно няма какво да се обсъжда за Източното Средиземноморие. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите ѝ, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й”.

Това заяви пенсионираният полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай.

Остава неясно в каква посока ще се развие напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, допълва турският в. Star gazette.

Докато Европейският съюз и Съединените щати предприемат инициативи за намаляване на напрежението, Гърция прави провокации една след друга.

Още по темата

По-специално, като стартира четиристранни военни учения в региона, заедно с Франция, Италия и Кипър, Гърция затръшва вратите на дипломацията една след друга.

Според пенсионирания полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай, който коментира събитията в интервю за „Йени Шафак”, Турция и Гърция нямат какво да обсъждат в Източното Средиземноморие.

Гърция няма права в региона

Обръщайки внимание на факта, че Гърция се опитва да получи континентален шелф чрез островите, Атабай отбеляза: „Гърция няма права в Източното Средиземноморие. В този регион тя няма морска юрисдикция, континентален шелф. Според конвенцията за морското право островите нямат право на континентален шелф. Те твърдят, че островите Крит, Карпатос, Родос имат континентален шелф. Но тъй като това не е така, няма предмет за преговори с Турция. ”

Гърция иска да се възползва от напрежението

Експертът припомни, че за да разреши проблема в Източното Средиземноморие, Турция призовава крайбрежните страни на Средиземноморието да преговарят: „Турция предложи да седне на масата за преговори за справедливо обсъждане на проблемите. Но това е отделен въпрос. Гърция прилага агресивна доктрина. Постоянно създавайки напрежение, те го натрупват и след това правят крачка назад или го довеждат до точката, в която могат да се водят преговори. Кажете, мога ли да се възползвам от международната обстановка, за да грабна парче оттук?

Ако Атина ще воюва, те ще претърпят тежки загуби

Гърция се опитва да спечели предимства чрез ескалация на напрежението, но в случай на война Атина ще понесе големи загуби, отбеляза Атабай, цитиран от БГНЕС.

"След придобиването на независимост през 1832 година Гърция не е завладяла нито една от своите придобити територии чрез война. Всичките ги е получила на масата на преговорите и след като вече свикна с това не иска да се откаже от този навик. Ако Гърция обаче създаде фактическа ситуация, която нарушава правата на Турция, Анкара ще бъде готова да започне война.

Турция е привърженик на обсъждането на проблеми чрез преговори, но Гърция иска да говори само за изключителната икономическа зона и континенталния шелф. Междувременно проблемите между Турция и Гърция не се изчерпват само с това.

Във време, когато островите трябва да останат демилитаризирани, Гърция ги въоръжи. Заплашителните опити за разширяване на териториалните води от 6 на 12 мили продължават. Гърция все още използва 10 мили въздушно пространство, когато то трябва да бъде 6 мили. Турция призовава за обсъждане на всички проблеми без предварителни условия, но тук Гърция не прави компромиси. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й.”, коментира експертът по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
5
 
10
 
! Отговори
до 281 от славянин преди 3 години
''От кой бе, шве(п)с. Не се газирай толкова за да не изригнеш. Да не си пил нафта сабале?''От всичките и ''приятели'', с които е заобиколена, нали твоето тюркие е заобиколено само от ''приятели''!? Ще ти направя и списък на ''приятелите'' на турция около нея - Гърция, България, Русия, Иран, Ирак, Сирия, Израел, Египет, Европа като цяло, още искаш ли!?
253
2
 
2
 
! Отговори
4040 преди 3 години
И ще умрат хора заради болните амбиции на неноемалници, като IWW, IIWW и така докрай
252
14
 
15
 
! Отговори
3800 преди 3 години
Пълно с фенове на ердоган. Заминавайте на югоизток, сладури, там ви чакат с отворени обятия :-)
251
5
 
20
 
! Отговори
Наздраве, дружина! преди 3 години
Той и Никофор така наглееше по въпросите за териториалното разширение пък после....чаша.
250
13
 
30
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
Турският военен може и да е прав...
249
12
 
27
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Гърците навремето от алчност и наглост дадоха Константинопол на турците. Сега понеже са свръхтъпи ще дадат и Егейските острови и Атина.
248
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Турция я виждам скоро окупирана и разпарчетосана, а Ердоган обесен надолу с главата пред Света София"От кой бе, шве(п)с. Не се газирай толкова за да не изригнеш. Да не си пил нафта сабале?
247
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ее дано да стане война много ще се изкефя защото мразя турците
246
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за нов кръстоносен поход, хихухаху по еврейско-атлантически подход - или по-точно казано икономическо робтство за Турция. Нека са горди после.
245
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така, САЩ ни назначиха посланик с кюрдски произход. Преди месец въпросната дама се изниза от резиденцията на ул. Велико Търново в крепостта в южния парк. Това не е случайно. Знае, че скоро няма да е безопасно по улиците на София. Между другото, тя и турския посланик проведоха поне 10 срещи в последните 6 месеца. Явно всичко което ще се случи е вече планирано.
244
4
 
27
 
! Отговори
До 262 преди 3 години
И аз искам да си върнем Беломорска Тракия,която ни е взета от гърците и всички българи са били прогонени навремето. Пра-прадядо ми е трябвало да остави голяма къща и търговията си и да бяга,защото някаква групичка кърджалии ( разбойници) щели да го убият. Само че нямаме армия след Втората Световна война,войската ни е намалена. Нито имаме ресурси,нито войници. Ако стане война,по-скоро Путин ще се намеси и завземе още територии.
243
5
 
25
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ето че турците са сметнали във въздуха вече какво могат да завладеят при евентуална война, Завоевателя все още е жив в тях! Келяво племе алчно!
242
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.-ами имали сме 5!!(отделно от цялака ескарда от 300 изтребителя)айдее и тоя партиен секретар се изхвърли - 300 годни изтребителя нямат и руснаците бе!
241
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде! Да става война и да се разджурка статуквото! Аз нямам какво да губя, имам само заеми. Турция, Гърция, България, всички да се подпукат, да настане тотален глад и хаос!
240
3
 
13
 
! Отговори
Йово преди 3 години
Още бившият премиер Довутоглу в своята книга "Стратегическа дълбочина" от 2001 г. пише за претенциите на Турция към съседни страни включително България. Турската армия за закуска ще се справи с Гърция и българските 80 танка и 8 самолета на хартия. Но за Сирия и Ирак ще видят зор, тези страни имат обучена във войни войници а и зад тях стоят страни като Русия и Иран. Претенциите им към Армения в момента са неизпълними защото Армения е в ОДКС и там няма да им се получат нещата.
239
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяли гърците да загубят островите си и Тракия, дрън-дрън. Фесляците още смятат, че сме в 16 век. Не ги разпарчатосаха окончателно преди век, позволиха им да живеят на командно дишане от стратегически съображения срещу Източна Европа. Сега ще трябва всичките им бивши съюзници да се занимаят с чaлнaтите чaлми, няма как. Ердо и сгaнта му ако не внимават в картинката, те ще загубят, и то всичко. Само че те са толкова изтрeщели, та едва ли ще внимават. Ще станат зле нещата, за съжаление.
238
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Подкатавино за жалост Ердоган на последните избори имаше най-масово и много гласували за него именно от чужбина
237
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най голямата заплаха за националната сигурност за България са хипернеоколонизаторите от ЕС и НАТО
236
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоганьо си го търси, така както Кадафи и Садам много крякаха, в един момент млъкнаха ЗАВИНАГИ! ЕС трябва да внимава, защото султана тества докъде може да наглее без да има последици. Затова трябва да има последици и то сурови за ръководството на Турция, в противен случай ще продължат да си разиграват коня както си искат.
235
6
 
32
 
! Отговори
Свои преди 3 години
Значи за това купиха С400, да се защитават от гръцките самолети. Знаят че няма да имат съюзници в тази война. Могат да изгубят в Кипър, кюрдските райони и членството си в НАТО.

Спонсорирани публикации