Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия

В случай на война Атина ще понесе големи загуби, смята Юнал Атабай
30 авг 2020 13:17, Анисия Иванова
416
Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия
Снимка: БГНЕС

„Островите не могат да имат право на континенталния шелф. Следователно няма какво да се обсъжда за Източното Средиземноморие. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите ѝ, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й”.

Това заяви пенсионираният полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай.

Остава неясно в каква посока ще се развие напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, допълва турският в. Star gazette.

Докато Европейският съюз и Съединените щати предприемат инициативи за намаляване на напрежението, Гърция прави провокации една след друга.

Още по темата

По-специално, като стартира четиристранни военни учения в региона, заедно с Франция, Италия и Кипър, Гърция затръшва вратите на дипломацията една след друга.

Според пенсионирания полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай, който коментира събитията в интервю за „Йени Шафак”, Турция и Гърция нямат какво да обсъждат в Източното Средиземноморие.

Гърция няма права в региона

Обръщайки внимание на факта, че Гърция се опитва да получи континентален шелф чрез островите, Атабай отбеляза: „Гърция няма права в Източното Средиземноморие. В този регион тя няма морска юрисдикция, континентален шелф. Според конвенцията за морското право островите нямат право на континентален шелф. Те твърдят, че островите Крит, Карпатос, Родос имат континентален шелф. Но тъй като това не е така, няма предмет за преговори с Турция. ”

Гърция иска да се възползва от напрежението

Експертът припомни, че за да разреши проблема в Източното Средиземноморие, Турция призовава крайбрежните страни на Средиземноморието да преговарят: „Турция предложи да седне на масата за преговори за справедливо обсъждане на проблемите. Но това е отделен въпрос. Гърция прилага агресивна доктрина. Постоянно създавайки напрежение, те го натрупват и след това правят крачка назад или го довеждат до точката, в която могат да се водят преговори. Кажете, мога ли да се възползвам от международната обстановка, за да грабна парче оттук?

Ако Атина ще воюва, те ще претърпят тежки загуби

Гърция се опитва да спечели предимства чрез ескалация на напрежението, но в случай на война Атина ще понесе големи загуби, отбеляза Атабай, цитиран от БГНЕС.

"След придобиването на независимост през 1832 година Гърция не е завладяла нито една от своите придобити територии чрез война. Всичките ги е получила на масата на преговорите и след като вече свикна с това не иска да се откаже от този навик. Ако Гърция обаче създаде фактическа ситуация, която нарушава правата на Турция, Анкара ще бъде готова да започне война.

Турция е привърженик на обсъждането на проблеми чрез преговори, но Гърция иска да говори само за изключителната икономическа зона и континенталния шелф. Междувременно проблемите между Турция и Гърция не се изчерпват само с това.

Във време, когато островите трябва да останат демилитаризирани, Гърция ги въоръжи. Заплашителните опити за разширяване на териториалните води от 6 на 12 мили продължават. Гърция все още използва 10 мили въздушно пространство, когато то трябва да бъде 6 мили. Турция призовава за обсъждане на всички проблеми без предварителни условия, но тук Гърция не прави компромиси. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й.”, коментира експертът по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците пак се опитват да ловят риба в мътни води.
213
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 238--аз каквото съм видял и постигнал -си е за мене си -А Ти освен да завиждаш - понеже на село няма нищо ново- освен че на съседа колелото му го "лепнали " и бурканите в мазето станали "бомбаш" за друго не ставаш- Ти си родин "дребен" и с малък мироглед и ще си останеш такъв- Винаги съм Казвал -ГЛЕДАЙТЕ В ХОРИЗОНТА!! А НЕ В КРАКАТА СИ ДОЛУ!
212
10
 
6
 
! Отговори
XaXa преди 3 години
Французите дадоха на Гърция 18 самолета рафал, последна технология______________________________________________________________Пак не разбрахте нищо, руските С400 не са интелигентни достатъчно да оценят последните френски технологии... просто ще ги гръмнат на 400 км от границата сите 18 рафаела...
211
2
 
4
 
! Отговори
До 237 ! преди 3 години
Тъй ли и кои са византийци тогава само не ми казвай агаряните.
210
5
 
6
 
! Отговори
Някакъв пише за преди 3 години
гръцките острови край Турция,че не били добре стопанисвани.Вярно е,следкато умишлено се карат десетки хиляди мигранти да нахлуват и върлуваттам.Но това си е работа на гърците,те са си техни.Абе кубилай иликакъвто там лай си-ти като видиш на съседа в двора че е разтурено иискаш да му го вземеш?Не се ли сещаш,че това е грабеж?Островитеса били разпределени преди сто години на база кой живее там.Това енеоспоримо.Инвазия е текла десетилетия,нахлули са много турци,но товане променя нещата.
209
4
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Дали ще е война Турция Гърция -дали ще е война Косово Сърбия -всичко Това ще ни навреди МНОГО! Има ли война наблизо -Нищо хубаво не ни чака -нашата армия е от социални неудачници и жени държащи автомати и 5-6 танка и 2-3 джипа -Кво имаме ние ?? след 16 години в НАТО -нямаме нищо! А Имахме дори МИГ 25 -в ТОП 5 на най бързите самолети! Явно НАТО са ни оставили като буферна зона -Пушечно Месо!
208
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
западна тракия си е българска, но с такива политици след 1944 няма да си я върнем
207
2
 
2
 
! Отговори
До Ф.С.Б. преди 3 години
1 ви личи си ,че си стар като света щом Сиде писал на тази нелепа група.2 милиона командир няма да прави нищо има си върховни главнокомандващи,който се информират във всеки един момент за ситуацията!!!3ти не си корабен механик а самозванец!
206
4
 
14
 
! Отговори
! преди 3 години
Цялата Турция е изконна гръцка земя++++++++++++++++++++++++Цяла Турция е на земите на Византия - това е истина. Гърците не са наследници на Византия / Римската империя. Те са просто един от победените народи от Римската империя.
205
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французите дадоха на Гърция 18 самолета рафал, последна технология и 2 суперфрегати, самостоятелни бойни единици, с възможност за водене на пълноценни военни действия, от разтояние 500 км.Гръцките подводници турците ги търцят вече 3 месеца и не могат да ги открият!5 турски подводници се предадоха на гърците, след като екипажите им се напишкаха!Гръцките самолети, се разходат до Кипър, без да могат да бъдат засечени от турците, вече 5-ти ден!
204
4
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Вижте ся, жугалът не се занимава с друго, освен да се въди здраво и на Турция и требе жизнено пространство и ресурси, докато ние с гърците и другите балкански народи се топим. Усещате ли се? Анадаол-манадол, все пустиня, не е кът наште планини, пълни с дървесина като ресусрс, пасбища, води и какво ли още не, та и равнините. Имаме ли шанс? Никакъв! Иначе, да се държите за полата на Бойко, а той да ***-смуче цалама на Ердоган е само врееменно решение, България да оцее под формата на "санджак";)))
203
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ако стане война -Ще пострадаме всички в Регионът! На никой не му трябва Война -Това са заплахи-но има вероятност някой командир на боен кораб да направи нещо нелепо -После ще има няколко потънали кораба и няколко десетки самолета паднали -докато почнат наново с преговорите! Прекалено много Флот има събран на "едно място" и подводници има -Гръцка подводница е спряла възможноста на турският сондажен кораб да използва апаратурата си за точното място за сондаж- като е прерязла кабелите и устроис
202
5
 
3
 
! Отговори
Хабер тв преди 3 години
Цялата Турция е изконна гръцка земя и пак ке биде предадоха турските медии...
201
11
 
6
 
! Отговори
XaXa преди 3 години
Трябва незабавно да бъдат изритани от НАТО++++++++++++++++++++++++++++++Това е добра идея, ама надали световния полицай САЩ би се съгласил. Русия е проблема за САЩ, защото руснаците не са готови да бъдат роби. Руснаците не са като така наречените Булгари, имат достойнство.
200
2
 
11
 
! Отговори
Каква ще е намесата преди 3 години
на Великите сили?Някой се изсмя,но да помислим.Икономическа мерки разбира се.Турската икономика работи на ишлеме,тя разчита на западно ноу-хау и напазари за евтините си лицензийни стоки.Ще наложат на Турция мита,които щенаправят стоките и непродаваеми.Ще изтеглят специалистите си от дъщерните заводи,като принудят със санкции фирмите-майки да го направят.Ще наложатмерки върху туризма.Ще спрат изкупуването на селскостопанска продукция.Тогава жителите на фалирала Турция сами ще затворят фюрера.
199
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 222 кубилаиойккл...нещо си Виж ся османска държава няма има само останки засега от нея днешен Кюрдистан.
198
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На турция и е достатъчна само Гърция в момента, за да я смаже!Не са и необходими никакви велики сили!Гърците осъзнаха момента и действат!
197
2
 
8
 
! Отговори
Ако Франция преди 3 години
С военната си мощ подкрепи Гърция по море и по въздух ,да се завладее въздуха и водата ,то нека таборите тръгнат без въздушна подкрепа да завладяват Тракия ,а като се приберат в къщи до жените си ще намерят по 3-- *** въоръжени кюрдски бойци да ги пазят !
196
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са напълно недопустими териториални претенции на империя Турция. Трябва незабавно да бъдат изритани от НАТО
195
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинопол хубав гръцки град

Спонсорирани публикации