Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия

В случай на война Атина ще понесе големи загуби, смята Юнал Атабай
30 авг 2020 13:17, Анисия Иванова
416
Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия
Снимка: БГНЕС

„Островите не могат да имат право на континенталния шелф. Следователно няма какво да се обсъжда за Източното Средиземноморие. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите ѝ, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й”.

Това заяви пенсионираният полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай.

Остава неясно в каква посока ще се развие напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, допълва турският в. Star gazette.

Докато Европейският съюз и Съединените щати предприемат инициативи за намаляване на напрежението, Гърция прави провокации една след друга.

Още по темата

По-специално, като стартира четиристранни военни учения в региона, заедно с Франция, Италия и Кипър, Гърция затръшва вратите на дипломацията една след друга.

Според пенсионирания полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай, който коментира събитията в интервю за „Йени Шафак”, Турция и Гърция нямат какво да обсъждат в Източното Средиземноморие.

Гърция няма права в региона

Обръщайки внимание на факта, че Гърция се опитва да получи континентален шелф чрез островите, Атабай отбеляза: „Гърция няма права в Източното Средиземноморие. В този регион тя няма морска юрисдикция, континентален шелф. Според конвенцията за морското право островите нямат право на континентален шелф. Те твърдят, че островите Крит, Карпатос, Родос имат континентален шелф. Но тъй като това не е така, няма предмет за преговори с Турция. ”

Гърция иска да се възползва от напрежението

Експертът припомни, че за да разреши проблема в Източното Средиземноморие, Турция призовава крайбрежните страни на Средиземноморието да преговарят: „Турция предложи да седне на масата за преговори за справедливо обсъждане на проблемите. Но това е отделен въпрос. Гърция прилага агресивна доктрина. Постоянно създавайки напрежение, те го натрупват и след това правят крачка назад или го довеждат до точката, в която могат да се водят преговори. Кажете, мога ли да се възползвам от международната обстановка, за да грабна парче оттук?

Ако Атина ще воюва, те ще претърпят тежки загуби

Гърция се опитва да спечели предимства чрез ескалация на напрежението, но в случай на война Атина ще понесе големи загуби, отбеляза Атабай, цитиран от БГНЕС.

"След придобиването на независимост през 1832 година Гърция не е завладяла нито една от своите придобити територии чрез война. Всичките ги е получила на масата на преговорите и след като вече свикна с това не иска да се откаже от този навик. Ако Гърция обаче създаде фактическа ситуация, която нарушава правата на Турция, Анкара ще бъде готова да започне война.

Турция е привърженик на обсъждането на проблеми чрез преговори, но Гърция иска да говори само за изключителната икономическа зона и континенталния шелф. Междувременно проблемите между Турция и Гърция не се изчерпват само с това.

Във време, когато островите трябва да останат демилитаризирани, Гърция ги въоръжи. Заплашителните опити за разширяване на териториалните води от 6 на 12 мили продължават. Гърция все още използва 10 мили въздушно пространство, когато то трябва да бъде 6 мили. Турция призовава за обсъждане на всички проблеми без предварителни условия, но тук Гърция не прави компромиси. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й.”, коментира експертът по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
16
 
47
 
! Отговори
Подкатави преди 3 години
И как ще води след като Турция е в абсолютен икономически колапс. Познавам много турци живеещи в Холандия ,тъй като живях там 4 години. Винаги ми казваха едно също нещо - турците искат да живеят навсякъде другаде, но не и в Турция. Също така не срещнах нито един турчин, който да подкряпа исламизатора Ердоган, единствените му поддръжници са най-бедната прослойка турци живели цял живот в планинската азиатска част на страната
233
21
 
26
 
! Отговори
Do 248 преди 3 години
Те и ушанките на са наследници на цялата източна Европа, но я държаха половин век в робство, а нашият нещастен народ- повече от век и половина.******************************************Не знам кои са тия ***, но аз лично никога не съм бил под робство или окупация. Да сега САЩ е вкарал войски в Бг но аз лично не живея на територията, така че окупацията им не ме засяга. Да Руснаците ни развалиха хубавото турско (османско) присъствие, Прав си
232
14
 
18
 
! Отговори
Отвирковци преди 3 години
И турците и гърците ама сметка без кръчмаря не става. Ние македонците ако се намесим а това ще стане ако вдигат шум от 14 до 16 часа ще има да плачат. Отново ще сме на 5 океана и с 5 вътрешни морета
231
2
 
29
 
! Отговори
....... преди 3 години
преди д се правите на много умни по форумите....НАУЧЕТЕ СЕ БЕ ХОРА,КОГА СЕ ПИШЕ(със,с,във,в)НЕ МОЖЕТЕ ДА ПИШЕТЕ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ЕЗИК,ТРЪГНАЛИ СТЕ ДА ОПРАВЯТЕ СВЕТОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ
230
9
 
16
 
! Отговори
Хахаха верно да преди 3 години
До застарелияКомуняга Верно СССР беше зад нас, при това толко плътно зад нас, че беше ни влязъл до гърлото
229
3
 
14
 
! Отговори
Верно е преди 3 години
АналАтабай е прав че гърция ще изгуби ако има война. Европа от 20 години е кастирана, обрязана и ислямизирана и няма да се намеси. Друг е въпросът дали плановете на всички ни няма да се променят есента поради кови19 и да няма кой да воюва.
228
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
покрай Турция ние дали ще можем да си върнем част от заграбените ни от Гърция земи ? Ха дано Бойко да уреди такова нещо и ще го преизбираме до гроб
227
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Златино - има чувството -че само Аз и Ти си пишем -айде отивай да гледаш тенджерата -че загоря!!
226
6
 
18
 
! Отговори
Стар комунист преди 3 години
До Ф.С.Б.Какво сме имали я пак?Едно време пак бехме голтаци ,но знаехме ,че СССР е зад нас е това е верно!
225
9
 
3
 
! Отговори
! преди 3 години
До Един от ЮгКакво достойнство имат крепостните___________________________________Същото което при теб липсва, внук на *** живели 500 години в близки отношения с турците. Османско присъствие нали тъй?
224
10
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Сега като ни ги докарат Ф16 Блок 70 Кобра Вайпър Апач-накъде към 2025г - ще обявим война на Македония -щото срещу другите няма смисъл!!
223
1
 
7
 
! Отговори
Българска армия преди 3 години
32 000 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ,ЧИ МАЛКО ЛИ И Е?
222
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разполагаме с американски само да ни ги докарат..
221
13
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
-ами имали сме 5!!(отделно от цялака ескарда от 300 изтребителя) Сега колко имаме ?? хахах Сега имаме самолети за 'син камък" Като белгийските фрегати за 2 милиарда -НЯМАТ НИЩО! ПАСАЖЕРСКИ КОРАБЧЕТА- ДОРИ САТЕЛИТНИТЕ (КУПОЛИ)ВРЪЗКИ БИЛИ ОТРЯЗАНИ КЪМ САТЕЛИТИТЕ НА НАТО ))
220
9
 
11
 
! Отговори
Плювналиев преди 3 години
Аз като Главен Автомото Клъстър- ви казвам че Фолксваген ще отвори завод в България!
219
7
 
13
 
! Отговори
До Ф.С.В. преди 3 години
Мога да те осветля за съдбата на МиГ25 у нас Бяха получени 5 самолета.Един го запалихме поради нерегламентиран опит за старт на двигателите.Един катастрофира и потъна в Черно море.Другите ги върнахме.
218
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ти е постижението да разливаш мозък по форумите ли?Мен не ме мисли моето сЕло е 150 хил.души население а за бомбаш за пръв път от тебе чувам комшийте ми карат джипове не колелета аз също съм със сносен автомобил тъй ,че бегай на село да броиш дивите зайци!!
217
14
 
11
 
! Отговори
бойко е на ход!!! преди 3 години
Бойко не бива да чака а да удари гърция от север и да вземе половината територия, така ще остане в историята като велик генерал и водач!
216
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравете турската икономика! Тя е на доизживяване! Няма нормален инвеститор, който да инвестира от тук-нататък в турция! Инвеститорите искат само време, да могат да изтеглят инвестициите си с минимални загуби!Турция е осъдена! Ердоган им е присъдата!
215
2
 
9
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До XaXa 232Какво достойнство имат крепостните като винаги са били роби бе ***? Хайде стига с тези митове и легенди!

Спонсорирани публикации