Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът

Още не е ясно какви ще са последствията за Русия
Обновена: 3 сеп 2020 22:16 | 3 сеп 2020 22:15, Нели Христова
176
Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
6
 
! Отговори
дедо преди 3 години
до сега германците не са показали нито един документ свързан с техните изследвания които правят на Начални само бла бла новичък,в арсенала на руснаците има монго по опасни отрови които за секунди убиват и за минути изчезват от организма,немците по до ре да разкажат с какво и колко хора умориха в газовите си камери,наглостта граници няма ш.ваб.ите ревът за един алкохолик а си затварят очите за 5милиона убити и отровени еврей
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Ами като искат да мрът, да си мрът!!!! Някой пък на краварите да им предлага ваксина!!! На тия даже и от-ро-ва няма да им подам!!! То беше ясно, че "случаят навални" си го създадоха те, заради ваксината и заради Северен поток-2!!! Това и на слепите и на глухите им стана ясно! Това е, умиращата змия хапе най-лошо! НИЩО НЯМА ДА НАПРАВЯТ НА РУСИЯ! Само окончателно се компрометират в очите на останалия свят!
22
3
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Идил - хиляди бАйци от раша.... ликвидирани то раша.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия на практика намали инвестициите в американски ценни книжа до нула.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързият крах на либералния демократичен глобален ред травмира много от бившите му жители, оставяйки ги политически бездомници, залитащи през сегашния разрушен пейзаж в състояние на объркана скръб и надежда, че по някакъв начин старата реалност може да бъде възстановена. Както удавник се хваща за сламка, така сега се правят опити за запазване на статуквото с всяване на страх от вируси, въвеждане на изънредни мерки принуждаване на населението да носи намордници.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, в контекста на такава пандемия, която се случва веднъж на век - и която избухна след глобалната финансова криза от 2008 г., атаките на 11 септември, войните в Афганистан и Ирак, прекрачването от червените линии в Сирия, възхода на режимите на Владимир Путин и Си Цзинпин, пристигането на Доналд Тръмп и Брекзит, невероятната сила, авторитет и усещане за неизбежен триумф, които Западът имаше само преди няколко десетилетия, изведнъж изчезнаха. Така приключва американската ера.
18
2
 
9
 
! Отговори
След 130 години преди 3 години
Правилността на анализа на Маркс за произхода на капитализма всички сега го наблюдаваме на живо.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ обяви налагането на санкции срещу пет руски изследователски института:- 33-ти Централен научно-изследователски институт- 48-ми Централен изследователски институт в Киров- 48-ми Централен изследователски институт в Сергиев Посад- 48-ти Централен изследователски институт в Екатеринбург- Държавният научноизследователски институт по органична химия и технологииТова означава, че всеки който купува руска ваксина попада под американски санкции.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние много добре знаем какво и как може да отговори колективният запад на собствените си плитки заигравания и първосигнални провокации. Несравнимо по-интересно е какво ще каже Путин на 22.09.2020 г. в речта си пред Асамблеята на ООН. Не се съмнявайте, че той няма да ви направи удоволствието с някакви оправдания, а най-вероятно ще развие и задълбочи въпроса, който формулира точно преди 5 години на подобна асамблея. Точно преди да удари и да ликвидира Идил.
15
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС и САЩ следят внимателно и отблизо ситуацията и подкрепят 100% ГЕРБ и Бойко Борисов. Управляващите засега сами се справиха с протестиращите русофили и протестра организиран от Москва, но ако се наложи ще изпратят помощ за ГЕРБ и Бойко Борисов да потущат протестите и да спасят демокрацията в България.
14
4
 
10
 
! Отговори
Шърлок Хулмс преди 3 години
Създателите на Новичок ,казват че това не може да са симптоми на отрявяне с Новичок и че той действа по съвсем различен начин ... ноооо писателите за Новичок въобще не им пука и си развяват фантазията както си могат.Всъщност "опозиционера" Дневални последните няколко години хич го няма.Само харчи едни пари дето му идват наготово през сороски фондации и никаква активност.Не е зле да се проверят и версиите някой от сътрапезниците му да му е завидял за винаги пълнта банкова сметка и да го е .....
13
2
 
1
 
! Отговори
Путиняга преди 3 години
Абе, те докато се усетят да отговарят за Навални моите момчета пребиха тоя 22 годишния дето и той опозиция го раздаваше .... егати забавата значи.
12
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Удар по Русия и Германия заради СП-2,и децата го знаят...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоСПТУ-то не се опитвай да мислиш, не ти се удава.:)))))
10
3
 
10
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Тези руснаци излязаха големи некадърници, една отрова не могат да направят която да не се разбира че я има и да отровят един човек като белите хора, иначе ваксина измислили за Короната... едно време КГБ какви отрови правеше... няма малко в кома или малко умрял, не се повтаряше!
9
2
 
10
 
! Отговори
Ами сега преди 3 години
Беларус е при хванала разговор между Германия и Полша в който се говори че няма отрова в Навални но момента за удар по Русия не е за изпускане. До дни Руаия ще побликувал записа.
8
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нещо не става ясно:-Умрял ли е вече Навални?..Защото,ако се вярва на официалната информация за "новичока",това е изключително силно БОВ...Така че ако е още жив,значи не е използван "новичок"..А ако са СИГУРНИ че е "новичока" значи,че той не е БОВ,а..."подсладител за самогон"..Та?..как стои въпроса?
7
3
 
9
 
! Отговори
Може ли? преди 3 години
Изкукалата баба Меркелица и още знайни и незнайни, изживяващи се покрай нея като "политици" от западна и не толкова западна Европа вият като вълци и без да влагат мисъл (защото това изсква елементарно интелектуално усилие) искат руснациште ведната га им отговорат на дабилтния въпрос: ние отрихме нещо и искаме вие да кажете какво е то? Това е въпрос за пациентите на клиниката на "4-ти километър" в София.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен факт - Нивочокът е измислен от немския химически концерн Байер преди десетилетия....
5
7
 
6
 
! Отговори
Путиняга преди 3 години
Да ме критикуват .... нали го гътнах да не ми се пречка.

Спонсорирани публикации