Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът

Още не е ясно какви ще са последствията за Русия
Обновена: 3 сеп 2020 22:16 | 3 сеп 2020 22:15, Нели Христова
176
Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега , ако вземат да предоставят и доказателства Да не се окаже както случаите досега - изръсят някоя лъжа , задействат пуделите си - държави , медии и т.н. . И по гьобелски ще я карат Помним антракса и ирак . Да не стане както там - лъжи след лъжи Кой ли нормален човек им се връзва
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези съвсем изтрещяха. Поне да измислят нещо ново. Ама откъде толкова акъл.
42
4
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Айде пак, ама тези да сменят плочата, че станаха за смях.На тази комедия никой не вярва
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяха да го подхлъзнат на някоя обелка от банан, например или на сапунче в банята
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владимир Борджия му викали.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При аферата със Скрипал има една много перфидна подробност: явно скрипалите бяха отровени с нещо, но не умряха, така че това нещо не е толкова смъртоносно. Но след това оставиха на един боклукчийски контейнер едно флаконче от марков парфюм с друга по-силнаа отрова, от която умря една клошарка. Така че нещта са били предварително обмислени и много конци в тая афера просто не се връзват
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До След 130 годиниКакто пишеше Карл Маркс капитализъм идва от латинската дума капитало, която означава глава на добиче. В Древния Рим едрият капиталист е притежавал голямо стадо едър рогат ***, а в наше време добитъкът сме ние - хората на наемния труд, робите на капиталиста.Извинете ме за горчивата истина.
37
9
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
"Така приключва американската ера."И как приключва американската ера бе, неграмотен нэщастник? Феодалните примитивни диктаторски режими ли сравняваш с Космическа Америка, която имаше за 2019 г. военен бюджет от 817 милиарда долара, докато бюджетът на твоите крепостни по същото време беше 48 милиарда долара. Ама не знаеш ли, че всичките оръжия, които имат крепостните са конвенционални , т.е. уязвими за ПРО и ПВО и не стават за предстоящата космическа война. Чети повече и се ограмоти! читател
36
4
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Навални е абсолютна шматка. Путин едва ли се интересув от него. Ако предсавляваше проблем отдавна да е заминал ... и то по мнаго по-тарикатски начин. Службите знаят как!
35
3
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Ще спрат на Тиквата руският хъб.
34
1
 
2
 
! Отговори
Джуджи преди 3 години
Тоя 22 годишния и той много се пънеше .....
33
1
 
4
 
! Отговори
Землячка -Залкинд преди 3 години
До Анонимен Поредната сакрална жертва ,Навални - Залкинд .
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво си го навиха тоя Новичок на пръста западняците не ми е ясно. Може би защото не искат да си признаят че се *** покрай аферата със Скрипал.Скалъпиха го това нещо и сега по някакъв начин трябва да се оправдаят.Сега каквото и да се случи все Новичок ще ни е в устата.Пък ние така и не го видяхме. Ако Навални е отровен с това нещо( ако то изобщо съществува) досега трябваше по някакъв начин да бъде открито .Но не би. От тези спекулации вече ми дойде до гуша. Сега немците се излагат.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната *** пропоганда срещу Русия,която няма кой да чете,дори не е подписана. Няма автор,от къде е преведна и постната ,от *** Христова. Явно дядо Сорос я е автора.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Чак си разплетох жилетката от притеснение ,че няма да открият Новичок . Разгеле ,откриха го ! Много кекава излезе тая отрова или не може да трови е. р.еи ,като Скрипал , Навални ?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тримата българи които бяха отровени с Новичок?За тях нищо.
28
5
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Пълни измишльотини !!! Пак искат да ударят по Русия !!!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ГЕРМАНЦИТЕ ИМАТ ОПИТ С ОТРОВИТЕ ,ДНЕС НАСЛЕДНИЦИТЕ НА Д-Р МЕНГЕЛЕ СА В ЛАБОРАТОРИЯТА НА ВЕРМАХТА ,КОЯТО ОТКРИЛА ,,НОВИЧОК ,, ЗНАЯТ КАК ДА РАБОТЯТ ,ЗНАЯТ И КАК ДА ШИКАЛКАВЯТ .
26
6
 
13
 
! Отговори
Bbb преди 3 години
То бива простотия от запада но вече не се издържа. На новичока, явно силата му е колкото на развалена бира По-големи аматьори от руските тайни служби няма както се вижда :) Жалка история като тази в Лондон дето службите мажат пейките из парка, смях.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомняме си, че заради Скрипал колективният западът реагира остро и европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати. Спомняме си също, че в отговор Русия изгони неуточнен, но огледален брой европейски дипломати и шпиони. Броят на изгонените от Русия европейци беше направо нищожен според броя на изгонените от Русия пиндостански дипломати и шпиони, който приближаваше числото 400.

Спонсорирани публикации