Грета Тунберг пак на преден план: Ускоряваме в грешната посока

Според активистката нищо не е направено по въпроса с климата
14 дек 2020 22:00, Нели Христова
168
Грета Тунберг пак на преден план: Ускоряваме в грешната посока
Снимка: БГНЕС

Светът ускорява в грешната посока за справяне с извънредните климатични ситуации. Това заяви Грета Тунберг преди събитие на ООН, на което националните лидери бяха помолени да увеличат обещанията си за намаляване на емисиите.

Тунберг, чиято училищна стачка през 2018 г. се превърна в глобално младежко движение, заяви, че хората са в състояние на пълно отричане, когато става въпрос за незабавни действия относно климата, а лидерите дават само далечни обещания и празни думи.

В събота се навършиха пет години от подписването на Парижкото споразумение за климата, а държавите вече трябва да имат нови планове как да ограничим затоплянето на земята под 2С и близо до 1,5С, тъй като текущите обещания биха означавали катастрофално повишаване на температурите с 3° С. Но срещата бе отложена заради пандемията от коронавирус до следващия ноември, а на нейно място се проведе виртуална еднодневна дискусия на ООН.

Тунберг пусна видео, в което призовава лидерите да признаят, че не са успели да спрат нарастването на въглеродните емисии. "Все още ускоряваме в грешна посока", казва тя. "Петте години след Парижкото споразумение са петте най-горещи години, регистрирани някога, а през това време светът е произвел повече от 200 милиарда тона CO2."

"Поставят се далечни хипотетични цели и се изнасят големи речи", възмущава се тя. "И все пак, когато става въпрос за незабавни действия, от които се нуждаем, ние все още сме в състояние на пълно отричане, тъй като губим времето си, създавайки нови вратички с празни думи и креативно счетоводство."

Пред The Guadrian Тунберг заявява: "Лидерите трябва да казват истината: че сме изправени пред извънредна ситуация и не правим почти нищо. Трябва да дадем приоритет на действията, които трябва да бъдат предприети точно тук и точно сега, защото точно сега бюджетът ни за въглеродни емисии се изразходва."

"Трябва да спрем да се фокусираме върху целите за 2030 или 2050 г. Трябва да приложим годишни обвързващи бюджети за въглерод днес", категорична е Грета.

Тунберг заяви, че неотдавнашните обещания от Обединеното кралство - да намалят въглеродните емисии с 68% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. - и от Китай, Япония и Южна Корея да станат въглеродно неутрални създават усещане за напредък и добавя: "Това е много опасно усещане, защото, разбира се, не вървим в правилната посока."

Но Тунберг, която е държала речи на предишни срещи на върха на ООН по климата, завършва видеопосланието си, като казва: "Има надежда ... ние сме надеждата - ние, хората."

"За мен надеждата е в демокрацията - хората са тези, които имат властта. Ако достатъчно хора се изправят заедно и повтарят едно и също послание, тогава няма ограничения за това, което можем да постигнем", убедена е Тунберг.

Младежкото движение "Петъци за бъдеще" ще организира повече от 2500 протеста в петък, макар че много от тях ще бъдат онлайн поради ограниченията заради COVID-19.

Аделейде Чарлиър от "Петъци за бъдеще Белгия" казва пред The Guadrian: "Всички решения, които не са вземат сега, ще паднат отново върху плещите на нашето поколение. Коронавирусът има огромно въздействие, не можем да отречем това. Но това, което е невероятно, е да видиш енергията в движение, което не иска да умре, но иска да продължи да води до промяна."

Ванеса Накате он "Петъци за бъдеще Уганда", също има ясно послание за лидерите: "Вие вече определихте нашето настояще, което очевидно е катастрофално. Сега поправете бъдещето. Имате всичко необходимо, за да спрете тази война срещу планетата и хората. Но просто няма да го направите. В момента искаме дълбоки съкращения от вас."

"Виждам надеждата в младите хора, които говорят от различни части на света", каза Накате. "Но единственият начин да укрепим тази надежда е непрекъснато да повишаваме осведомеността за предизвикателството, пред което сме изправени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камилата на Мистър Деменция какво изрева по въпроса?
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТУМБА БЛУМБЕРГ
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите ще се изчистят от политически внедрени фалшиви пророци.. и фалшиви новини.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига сте я разкарвали като панаирджийска мечка.
108
3
 
1
 
! Отговори
Леле до 101 преди 3 години
В Швеция е легално от момента, в който е на 16 ;) ха, сега да видя как ще се прежалите, Сър :D
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЛЕГИТЕ И ОТ КАРЛУКОВО ОСПОРВАТ НЕЙНОТО МНЕНИЕ
106
3
 
16
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Тая ненормалница още ли не са я вкарали в лудницата? Озлобяла срешу всички от неядене на месо...
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Грета Тунберг пак на преден план: Ускоряваме в грешната посока"Още отсега да я върна на заден палн- изчезни ми от очите.
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-луда от себе си е.
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пред The Guadrian Тунберг заявява: "Лидерите трябва да казват истината: че сме изправени пред извънредна ситуация и не правим почти нищо"А тя откъде знае? Противниковите лидери ли и казаха?
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За справяне с промените в климата съм, но искам да скачам върху главата на тоя малък фрийк
101
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До всички,Прочети Уикипедия. Наистина има психично заболяване и е на хапчета. Няколко пъти е говорила по въпроса.Благодаря, ама по-добре да си пие хапчетата и да не се прави на известна. Защо за момчето, което направи инсталация за почистване на пластмасови отпадъци в океана нищо не се пише, а тая непрекъснато е в медиите?
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам да няма Covid! Искам!!!! Искам!!!! Искам!!!!Е, пандемията ще изчезне ли заради моето тропане с крачета?
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това лицемерно куку пак се появи!Да, казва някои истини, но да ми говориш за климата докато обикаля света със скъпа яхта?! Извинявайте, ама и аз мога да говоря как трябва да се реши проблема с бедността и глада докато живея в лукс. Същата работа, а и тя само крещи, а не предлага решения. Всеки може да крещи. Е, и?
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека говори момичето бе. Права е за някои неща. Ако си говорим реално много отдавна вече можеше да караме еко коли или да се отопляваме чрез слънчева енергия. Само дето петролното лоби спъва всички тези измислени вече решения. В началото докато се изградят мрежите всичко ще е по-скъпо,но като станат готови цените ще са в пъти по-ниски от сегашните които плащаме ,защото реално няма почти никакви разходи за ресурси.
97
0
 
8
 
! Отговори
пута преди 3 години
*** в Китай да го говориш това.
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърже да иде в Италия,че там изригна един вулкан та да вземе да го санкционира!Ей луд народ ей!!!И то от малко е лудо това!
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом на даунчета дават трибуна там,значи са много зле.Само да не стане мода и утре някое *** да изкарат да ми държи поучителни речи,че и аз ще полудея накрая!
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФК Славия е застрашен от изпадане от А група!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 волта