Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали

30 часа без следа от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор
Обновена: 6 фев 2021 23:01 | 6 фев 2021 10:00, Петя Славова
120
Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали
Атанас Скатов. Снимка: архив, БГНЕС

Часове след смъртта на Атанас Скатов нова драматична ситуация се развива под К2. 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава алпинистът Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи. Той ръководи експедицията под К2. На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али тръгват към върха от Лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород), предава "24 часа".

Около обед Саджид съобщава от Лагер 3, че са заедно в 10 часа сутринта, в добра кондиция и продължават към върха като само той се връща към Лагер 3 заради проблес регулатора на кислородната бутилка.

Още по темата

Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат.

Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в Лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите.

Пилотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видеото на Еди Бауер е едно от най-добрите правени досега, реално е качено миналата година лятото видеото, експедицията е от ляотот на 2019-а, но това няма никакво значение. Върхът не е замърсен като Еверест, но лятото е спиращо дъха, какво остава при буря и виелици и канска тъмница?!.....Седя и се питам какво правят тези хора зимата там?! Изкачилите го тази година през зимата и върнали се успешно ..... живеят втори живот. Какво са видели очите им само те си знаят......Аз лично не искам да знам.
36
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Благодаря, че сподели!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 часа горе без следа на тези условия --- няма шанс.
34
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ако по някакво чудо ги намерят ще ги погребат ще се пише за това 2 дена и след това освен близките им никой няма да се сети за тях.Трябва да се забранят тези самоубийствени безсмислени катерения.
33
7
 
3
 
! Отговори
trent преди 3 години
До АнонименСъс сигурност на близките му не им би станало по-добре четейки каква пумия се изсипа върху човека....Не те нападам, просто казвам...
32
1
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Каква поредна футболна драма уважаеми зрители...Сега ли да почна да се вълнувам или да оставя за по-късно?
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не е алпинист и все пак иска да види какво има на К2, има видео в тубата на Еди Бауер, който с една жена на име Карла изкачват К2 през лятото миналата година. Видеото завършва с черен фон с надпис: "Еди и Карла не плануват да атакуват К2 никога повече". Смятам, че е достатъчен извод. Меко казано страховито е.
30
0
 
3
 
! Отговори
trent преди 3 години
До АнонименХахаха, това беше добро :)
29
0
 
33
 
! Отговори
G преди 3 години
На -42 съм бил, само да имаш нещо открито, като нос ...става бял без да усетиш. А ако не си хапнал нещо и тялото ти отказва да се движи, подаваш сигнал премести крак но кракът не мърда -скован... Това не е спорт.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До trentПа ние така си коментираме и политиците, бре! Ти си пропуснал явно.
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваш съзнателно да катериш замръзналите чукари на -50 и си играеш със смъртта. Близките им психологически трябва да са ги отписали като евентуални пътници при такова "хоби".
26
5
 
11
 
! Отговори
показно преди 3 години
До БГПропускеш фигуранта по потник как прави коремното на К2
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка си ли търсят будала баирите?Кой ще му плаща спасителните операции?
24
10
 
11
 
! Отговори
trent преди 3 години
Леле, чета коментарите и не ми се вярва...Като не оценявате какво е постигнал човека(мир на праха му) по-добре не коментирайте а си пишете някъде другаде. Все едно човека ви е изпил ракията...Ако така коментирахте и политиците щяхме да бъдем най-прекрасната страна за живеене...
23
7
 
14
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Баш алпиниста на БГ Боко Тиквата трябва да отиде да им покаже как се качва К2 по шорти без кислород, а след него Севда и Нанков да направят един Live от върха !
22
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Баш алпиниста на БГ Боко Тиквата, няма ли да отиде да им покаже на тия аматьори, как се качва К2 без кислород и по шорти, а след него Севда и Нанков да направят един Live от върха !
21
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Малии нова опасност. Ако няма някакви гадости тук - новинарите ни ги носят от другия край на света. Накрая ще ни обяснят че сме много депресирани.
20
4
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Вместо да эалага на топло у казиното, цветни хартии, човеците тръгнали да си эалагат живота по големите баири.
19
5
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Обаче друго си е да ти прочетат на гроба: "Умря в опит да покори зимата връх К2", а съвсем лешперко и аджамиско ще е ако ти пише: "Умря при изкачване на връх Ботев" :))) Така де, някак си не е престижно ако си се имал за истински алпинист
18
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
"По-добре живо куче, нежели мъртъв лъв" - е казано в Светото Писание.

Спонсорирани публикации