Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?

Заради пандемията от месеци никой пришълец не е стъпвал на Капрая
15 фев 2021 07:03, Елка Василева
75
 Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?
Снимка: архив, БГНЕС

Вече седмици наред 200-тe жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек.

Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители.  

А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи, пише „Монитор“.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв ще има.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на миналата седмица, когато от касата на единственото кафене с билярд  и покер автомати са задигнати 60 000 евро. А бедата е, че последният банков филиал на острова е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и парите, и скъпоценностите в къщи.

Като например заместник-кметът и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза.

Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая.

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е намирала една от свръхстрогите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталации. Като треперят от страх да не би крадците да  прогонят елитните летовници начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.

Остров Капрая се намира на 60 км западно от град Ливорно и на 30 км от Корсика. Той е част от Националния парк на Тосканския архипелаг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
14
 
! Отговори
фирма “Чорел” impex преди 3 години
Значи родните ромеи са стигнали и там, няма мистерия.
2
1
 
7
 
! Отговори
Реклама преди 3 години
С вилите трябваше да започнат, защо изписаха останалите глупости...
1
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!

Спонсорирани публикации