Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?

Заради пандемията от месеци никой пришълец не е стъпвал на Капрая
15 фев 2021 07:03, Елка Василева
75
 Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?
Снимка: архив, БГНЕС

Вече седмици наред 200-тe жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек.

Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители.  

А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи, пише „Монитор“.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв ще има.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на миналата седмица, когато от касата на единственото кафене с билярд  и покер автомати са задигнати 60 000 евро. А бедата е, че последният банков филиал на острова е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и парите, и скъпоценностите в къщи.

Като например заместник-кметът и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза.

Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая.

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е намирала една от свръхстрогите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталации. Като треперят от страх да не би крадците да  прогонят елитните летовници начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.

Остров Капрая се намира на 60 км западно от град Ливорно и на 30 км от Корсика. Той е част от Националния парк на Тосканския архипелаг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадеца е Бойко Методиев Борисов!
42
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБКолкото до ГЕРБ, не можеш го измете, дори да искаш - иначе ще си умреш от глад...Щот висшата ни класа не е станала висша да хрантути некои по клоновете, техните метли са много по-широки от твоята и ще си излетиш като с парашутче където нема какво да се краде...абе кюти си и не си бъркай човката където не ги разбираш тези работи, защото това си е много тънка политика, значи, и може да стане опасна за такива като теб наивни заблудени...
41
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
А парите от покер автоматите и парите в касата на кмета-предприемач как са дошли при тях???В първия случай са дошли от порок и зависимост на хората, а във втория случай от смесването на частен бизнес и кметски пост!Крадецът не е отишъл да краде от някой почтен човек, а просто се е намесил да балансира обществения живот на острова!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Член на БСП е крадецът, те са най-големите обирджии в историята, и винаги викат "дръжте крадеца"
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък сме 6 млн. и много добре знаем кой е крадеца, ама какво от това.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помислило си, че въпреки всички несгоди, поне е намерило покой. Искало просто тишина и спокойствие. УВИ! Побаднало на още по-брутални селски диваци. Разиграли му същият сценарий, ама вече без никакви задръжки. Селският селянин от село там е в стихията си. Бичи на диалект с пълно гърло. В един момент обаче, селю огладняяяяя... започна да цвърчи на умрялоооо... Гражданчето пък в това време се превърна в ИЗРУУУУД... започна да наказва селяни... Та така...
37
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До БиволъБраво момчета! Действайте! Ето това си е вече информация, не като на некои други нескопосници тук...Сега навлизаме в годината на бивола и всичко трябва да ви върви по вода...Всички следи трябва да бъдат проследени издълбоко и докладвани незабавно за ответен удар по тези негодници...Я вижте тук хората веднага си слагат железни врати и прозорци, а ББ с тези дървени шкафчета от 60-те години само излага страната по света - та всеки може да си сложи там каквото си поиска, дори чистачката!
36
4
 
7
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Италианците да проверят, дали там не живее някой "българин"от онези по-***...
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха, празноглавци, статията не е за Нинова, сбъркали сте номера, айде чиба, всички!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало едно време едно гражданче. Цял живот живяло сред панелни *** налазили от село. Търпяло селянията до безкрай. Един ден му паднало пердето и накомбило канчето на един селянин в главата МОЩНО. АМА МОЩНО В ГЛАВАТА С ЯКИ ТУЦОВЕ, С КЕФ! Тогава всичкият *** се обединил и дружно извикал миризлив на пор УШЕВ (също се-ля-нин) да попилеят гражданчето. Смазали го! Гражданчето решило да избяга някъде и хванало гората. Просто не издържало. Зарязало всичко и отишло при смоците и чакалите.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кмета е крадеца. От ясно по ясно е. Страхотна реклама на острова... Добре измислена от местните хора Реклама
32
3
 
3
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
От разследването на Биволъ стана ясно,че пачките от сделката на Пламен Узунов от служебното на Радев са поставени при отсъствието на Боко в чекмедже на нощно шкафче и с помощта на НСО ,подчинена на президента, са снимани и превърнати в компромат. Питайте Гришата Ганчев, той се нагуши като продаде залежалите си джипки.
31
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Дилян Пеневски 43кг.Бай Тошо беше водачът на тъпанарите БСП - първо поколение /тогава се казваха БКП/. Сега Нинова се опитва да му подражава, но е далеч от оригинала поради ниския си ръст и избухливия си нрав, въпреки внедрените нови методи на фалшификации и лъжливи компромати...Та второто поколение за да се различава от първото се пишат либерални много...Но...това си е само камуфлаж! "Крушата не пада по-далеч от дървото" е техен лозунг на развитието...
30
4
 
3
 
! Отговори
Дилян Пеневски 43кг. преди 3 години
До ДианаКой беше тоя бай Тошо? АБЕ! ТВА НЕ БЕШЕ ЛИ ОХРАНАТА НА БОЙКО БОРИСОВ?
29
8
 
20
 
! Отговори
Гост преди 3 години
В първия момент, като видях пачките си викам - айдее , пак на Бочо чекмеджетата !
28
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДианаРазбира се, ако става въпрос за още по-точно, не става въпрос за "пълни приказки", а за"пълни глупости", което си е празни приказки, думички без съдържание и смисъл - конкретно значи!
27
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен30Без общи приказки, значи! Кажи кое според теб е "пълни приказки", БКП на бай Тошо...
26
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До СерсемЯ си признай веднага къде си сложил, серсемино! Цялата полиция разследва случая, ама ще си кажеш накрая, няма как...
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой краде повече от боко чекмеджето ? Нали заради него сме последни по всичко във всички класации ?
24
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Hubawi O4ilaЕ, явно не е кафене на БСПари...Хората работят, не крадат...

Спонсорирани публикации