Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?

Заради пандемията от месеци никой пришълец не е стъпвал на Капрая
15 фев 2021 07:03, Елка Василева
75
 Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?
Снимка: архив, БГНЕС

Вече седмици наред 200-тe жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек.

Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители.  

А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи, пише „Монитор“.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв ще има.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на миналата седмица, когато от касата на единственото кафене с билярд  и покер автомати са задигнати 60 000 евро. А бедата е, че последният банков филиал на острова е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и парите, и скъпоценностите в къщи.

Като например заместник-кметът и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза.

Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая.

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е намирала една от свръхстрогите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталации. Като треперят от страх да не би крадците да  прогонят елитните летовници начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.

Остров Капрая се намира на 60 км западно от град Ливорно и на 30 км от Корсика. Той е част от Националния парк на Тосканския архипелаг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас има още по големи мистерии. В къща охраняван от НСО, спящия *** пита кой ми сложи пачките и кюлчетата в шкафа
22
1
 
8
 
! Отговори
Hubawi O4ila преди 3 години
"от единственото кафене са задигнати 60000евро"Кво е тва кафене ве? Кви обороти праи? :D
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тролчетата се упражняват в мислене.Писмено...
20
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен21Най-голямата ти грешка е, че не става въпрос за убийства изобщо...Втората ти "голяма грешка" е, че няма никаква либерастия - борбата е за кокала и е безмилостно жестока...Клонът се тресе и маймуните по него стават все по-малко, но това не значи, че са се отказали - прескачат на съседни клончета, чакайки момента да се присъединят към пира на победата...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастията си позволи да цензурира дори великата Агата Кристи, като прекрасния й роман "10 малки негърчета", стана "Те бяха 10"!Само не знам как либерастията се е справила с пръскането на по една *** фигурка на парчета, след всяко убийство, в същия роман!?! То за това "своеволие", ако Агата Кристи живееше в днешните сбъркани времена, сигурно щяха да я вкарат в затвора?Но Агата Кристи е велика авторка, а либерастите са твърде малки и неззначителни за да си позволявате да я цензурирате!!!
18
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До НикойНеГиТърсиКъде оставяш БСП? Защо мислиш, че не само нищо не са направили против това, а и се юрнаха "след" тях?-та това е заложено в тяхния преход.Като "големи политици" знаят кога и как да се крият зад гърба на другите и кога да проведат протести за окупация на властта-всички лъжи и мошеничества са им известни в детайли!Това, че всички ги гледат няма никакво значение, значи..Те дори обсъждаха дълго на кръглата маса как ще се създаде средна класа, доколкото висшата класа е известна,значи
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой, тебе ли обраха бе, кофпомпиер крадлив?
16
1
 
4
 
! Отговори
путин преди 3 години
Путин е крадеца!
15
8
 
13
 
! Отговори
НикойНеГиТърси преди 3 години
СДС-Шайката изкорми държавицата ни,а ГРОБ-Хунтата я оглозга.
14
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
А крадецът може и да е някой от този бивш затвор, или от континента или пък курортист, човек,който е гостувал там на някого и който познава острова и жителите му...Седи си на континента и дебне кой кога отива там и действа или знае добре разписанията на живота там, на жители, институции...може да са и емигранти, които са хванали някой за информатор...Може би някой просто има проблем с някого от там и си отмъщава на всички...Общо взето, нищо странно - хората са в карантина и сега е моментът явно
13
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 3 години
няма крадец, просто липсват пари.Логиката ти е стоманена.
12
1
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 3 години
niama kradez! prosto vseki krade sebe si..
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицейският старшина и двамата му помощници разследват всички жители на приказния остров Капрая, а тази нощ, край Дамаск, сирийски ПВО отразиха въздушна атака от предполагаема страна Израел.
10
5
 
10
 
! Отговори
Мистерия преди 3 години
Кой краде повече, комунистите от ДС или комунистите от ГЕРБ?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e от сега е ясно, че е някой от тримата полицаи ..
8
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Кои българи?българите като тебе?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остров с 200 жители.А, да и още няколко виладжии, но иначи никой друг външен не е влизал освен останалите туристи.Мдааааа, на съда е ясно, да влезе убитият...
6
16
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Сигурен ли сте , че нищо ВИ няма!?!?!?
5
2
 
2
 
! Отговори
ранобудник преди 3 години
До АнонименПълни глупости с много злоба и неграмотност!Дано се намери някой ***,който да ти повярва.
4
2
 
10
 
! Отговори
Българин-оптимист преди 3 години
Да ви имам проблемите.Бати оборота на едно кафе с билярд

Спонсорирани публикации