Митко Щерев захапа колеги от миналото, работели в "сивия сектор"

Според него няма защо да се оплакват, че не са получили пари от държавата
20 фев 2021 12:22,
42
Митко Щерев захапа колеги от миналото, работели в "сивия сектор"
Снимка: БГНЕС

Скандал в поп музиката пламна след изказване на композитора Митко Щерев пред БНТ.

Той гостува с колеги, за да представят кавър на песента му "Хризантеми", превърната навремето в хит от Лили Иванова. Разговорът обаче засегна и наградите, които наскоро министерството на културата раздаде на поп звезди от миналото като компенсация за това, че не получават пенсии.

"Как може 30 години да продаваш прахосмукачки и сега да ревеш за награда? Как може 30 години едната половина от дует да не живее в България и сега да претендират за пари? А вие знаете ли, че аз лично съм виждал как всяка вечер Борис Гуджунов прибираше по 100 лева за участие и нито веднъж не се сети да плати осигуровки за тези 3000 лв. месечно?", каза Щерев по адрес на покойния вече певец.

В няколко интервюта през последните седмици Христо Кидиков коментира, че е бил подминат несправедливо при раздаването на паричните награди, а отговаря на условието да е имал награда от "Златният Орфей". Публично известно е, че той от години продава скъпа марка прахосмукачки и за известно време дори завежда офис на фирмата в България.

Дуетната половинка на Стефка Берова – Йордан Марчинков, живее вече над 30 години в Швеция, където има втори брак. Двамата със Стефка Берова се разведоха още през 80-те години и известно време продължаваха участията си заедно, без публиката у нас да знае, че вече не са съпрузи.

Щерев нападна и дуета Благовест и Светослав Аргирови, казвайки по техен адрес, че и те не могат да претендират за парични награди, защото нито веднъж не са участвали в "Златният Орфей".

Освен това тезата на Митко Щерев е, че прословутите документи на едновремешната Концертна дирекция, които били изчезнали при наводнение, всъщност не са се изгубили изцяло.

"Изчезнали са само тези за периода 1960-1975 г., така че всички, които имат кариера след 1975 г. би трябвало да могат да докажат платени осигуровки и да имат пенсии", твърди той. После добави, че според него всички попизпълнители у нас след 1990 г. на практика са работели в сивия сектор.

Митко Щерев разказа и своя версия за популярен в близкото минало спор между него и Лили Иванова, който засяга песента "Хризантеми".
През 1976 г. му гостувал бащата на Филип Киркоров - Бедрос. Той помолил Щерев да му даде албуми с нови български песни. Щерев му дал албума, в който е "Хризантеми". Години по-късно обаче това изпълнение на Лили Иванова се появява в сборен албум, издаден в Русия по иницитива на бащата на Киркоров и Щерев започна да говори, че Лили Иванова била получила пари за това, а той като автор е бил пропуснат. Това беше един от първите спорове между него и Лили Иванова.

Певицата каза тогава в няколко интервюта, че не е получавала никакви пари, а и не знае как записът е издаден в Русия. Сега от разказа на Щерев излезе, че самият той е дал записа на Бедрос. Това обаче не попречи отношенията му с Лили да се скъсат окончателно и той да й забрани да изпълнява песните му публично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
28
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 3 години
До Христо --- Уважавам изкуството на Щерев....,но не е напълно прав ,според мен .Какво като е продавал прахосмукачки или е ходил някой да пее другаде.Въпроса е принципен ,щом са пълнили салоните на концертна дирекция,заслужават пенсия.Това ,ако не е внасял данъци Кидиков ...е съвсем трети въпрос.
13
1
 
18
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Много грозни конфликти има в музикалната и актьорската гилдия много често. Огромното его, което поддържат с огромен инат, още по-огромен им пречи да преценяват нещата обективно.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина заради далаверата е готов да бъде и честен!
11
41
 
5
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Митко Щерев за пореден път показва, че е злобен,честолюбив и завистлив. А е голям композитор, това е ясно. Да не се прави, че не знае защо в първите години на прехода много певци са продавали прахосмукачки. След падането на социализма всички са пострадали заради цялостната трансформация. Кризата е била голяма и не е имало концертни изяви. Всеки трябва да иска уважение, признание и достойна сума пари заради труда си. Всеки артист. Те да пеят и да са обществено ангажирани, а не да се карат.
10
3
 
40
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Истината винаги боли ,не цепи басма на никой .
9
3
 
38
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Да защото е точен ,а непрекъснато го крадат-или с група,или с песни или с авторски права! Просто има правила и закони ,които точно тази гилдия ,невинаги ги спазва
8
2
 
46
 
! Отговори
фото преди 3 години
Никой ,ама никой от ,,естрадните ",поп и рок изпълнителите не се е осигурявал нормално! А в края на мсяка година от последните 30 ,дали са попълвали данъчна декларация,като всички нас,самоусигуряващи се и ако ,,да",срещу каква сума ???
7
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е талантлив, обаче много алчен. Колкото пъти нещо се чуе за него, все за пари става дума.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрешко е пословично изобретателен да измисля нови варианти на "активен борец" само и само да получи облаги повече от заслеженото !
5
5
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
на всички ни е ясно за какво става въпрос така т живков раздаваше апартаментина худ-творческата интелигенция сега т живков номер 2 раздава наши пари предизборно и никои от захлебилите не върна парите чест и достоинство санепонятни по тези земи
4
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безпощадно прав!Свидетели сме на падението на любимците на всяка власт! Репресиран до репресиран, спорт им стана да обясняват какви трагедии са преживили през комунизма.За съжаление това е съдбата на голяма част от интелигенцията - продажна по принуда, за да живее добре, трябва да обслужва. Слугинаж, но с претенции и самочувствие!Малцина са призвание да бъдат съвест на народа...
3
3
 
30
 
! Отговори
майна преди 3 години
Значи сега вече е: Цъкни, майна, прахосмукачката, да чуИм Кидика!
2
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разделяй и владей, политика на гербмишоци
1
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е.Га ядоха кифтетата, ни ривахс, сега се сетиха.През 80-те, средната заплата бе 160лв.

Спонсорирани публикации