Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране

Експерт: Смъртните случаи след ваксинация се комуникират неправилно
116
Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина за ваксинацията, то сега сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените.

Това каза д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).

Още по темата
Моето голямо опасение е, че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините, посочи още Баев.

Според него неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с "АстраЗенека".

"По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава", каза още той.

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява "най-вече с умората у населението от мерките".

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият - животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий е да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към "старото нормално".

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи, че възходът е започнал три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента, посочи той.

Според него учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той.

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време.

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. "Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване".

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
абе къде се намира Израел, имам тука Атлас с карта още от комунистическо и такава държава няма! Виждам Египет, Сирия, Палестина, ама такова нещо като Израел - не?!
37
0
 
17
 
! Отговори
Васалите преди 3 години
"Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини".Бойко Борисов - премиер на РБ.
36
7
 
5
 
! Отговори
Забавлявате публикат преди 3 години
Как не ви омръзна да си съчинявате лъжи за Израел и Файзер?
35
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да се разболееш след две този Pfizer, случва се, но русофилите са прости и развиват теории за конспирациите срещу западната ваксина.
34
8
 
21
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Абе някой може ли да каже защо броят на заразените в Израел и Британия расте, въпреки че ваксинираха вече половината си население?Отвсякъде чувам за случаи на заболели от ковед ваксинирани и с двете дози на Пфайзер.
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват много страшни времена, навсякъде - и в западна Европа, и в САЩ, а в България ще бъде много страшно. Но споко, нашите англосаксонски приятели няма да ни оставят, ще се погрижат за нас да оцелеем, защото нашите англосаксонски приятели са лоялни партньори към славяните и ще ни помогнат.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре сме със запада. Половин милион умрели от ковид в САЩ, black life matters, QAnon, 50% от американците не признават изборите, протестиращите ги разстрелват а се грижат за правата на хомосексуалистите, в Европа стоят затворени по домовете от една година и ходят с намордници по улиците, жълтите жилетки във Франция, в Испания арестуват певци защото не харесвали политическата система, гей паради, пълен провал на зелената енергетика, повсеместна цензура в медиите и социалните мрежи, провал с ваксините и с ковид, право да пътуваш и работиш само ако си ваксиниран, добре сме със запада.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 25Проблемът е, че това мнение е на учен, работещ върху създаване на ваксини от десетилетия. Естествено, плоскоглав ваксър не знае това. Провери GEERT VANDEN BOSSCHEр или просто си остани глупав, все едно е.
30
11
 
3
 
! Отговори
Ваксинираните преди 3 години
са Мобилното Био-Оръжие на Китайските К0мундета, те са Вирусоносители на най-опасните Мутации на Уханската Чума, това е наусно доказано, Уханската проказа като се срещне с ваксината мутира в още по-опасен щам!
29
6
 
19
 
! Отговори
Боци-БОЦБОЦ! преди 3 години
Точно половината от смъртните случаи в Израел са през двата месеца и половина "ваксиниране". Преди масовата принудителна доброволна ваксина - 3000 починали за 10 месеца, след нея - 3000 починали за два месеца и половина. Няма връзка обаче, да не помислите. Освен това там имат от луксозната, скъпа ЕМАРЕНЕЙ ваксина, значи са много на далавера.
28
3
 
13
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
чудно щи казаха че Тръмп е единствения президент на САЩ който не е започнал война. Нещо да кажешшш
27
5
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
поредния дървен философ супер експерт
26
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо хубаво не произлязло от Русия. Само войни!
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако разереш, че някой е ваксиниран стой по-далеч от него, поне на 4 -5 метра и ако можеш изобщо не говори с него. Вероятността да те зарази клони към 100%!
24
1
 
7
 
! Отговори
Обичам Китай преди 3 години
и ЖиЖинПин - показа на Света, колко зле са ЕС и Брюкселското ПолитБюро от ЕвроКомисари!
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента - ваксинирането посред пандемия създва условия за вирусни мутации. Непълноценен имунен отговор на ваксинирани с една доза, или току що ваксинирани, при среща с вирус създава предпоставки да оцелеят по-устойчиви варианти. А наесен при характерните тежки ефекти от коронавирус ваксини при среща с нови версии на коронавирус, ще почне голямата беля. Тогава обаче ще тръбят, че е "нова мутация". И "спасението" естествено - още и още "ваксини". Късмет на всички. И подържайте запас от храна.
22
0
 
5
 
! Отговори
EA Daily преди 3 години
През последните две седмици Чешката република се превърна в най-засегнатата страна в света по отношение на броя на жертвите от COVID-19. Това се доказва от данните на Министерството на здравеопазването на републиката, предава EA Daily. През този период в република с население от малко над 10 милиона граждани 26 пациенти с коронавирус умират на всеки 100 хиляди жители. Второто място в класацията принадлежи на Словения - 23 смъртни случая, третата е Унгария с 22 смъртни случая.
21
9
 
6
 
! Отговори
до Растежа преди 3 години
поредния кух антиваксър си
20
3
 
8
 
! Отговори
до Нови данни преди 3 години
стига с антируска риторика. Колко ваксинирани имат, колко са с двете дози. Хайде взехте да ставате досадни с това политизиране.
19
5
 
24
 
! Отговори
Растежа преди 3 години
На заразените започна не от ученици и заведения, а от ваксинираните. Увеличи се с повече от 10000 на ден новозаразени, но не отчвтени, защото го броят като ваксинирано. Вече чужди експерти говорят, че ваксинираните са също вирусоносители

Спонсорирани публикации