Защо държавите, използвали главно китайски ваксини, отбелязват скок на заразените с COVID?

Някои предлагат трета доза от друг препарат
27 юни 2021 19:47, Нели Христова
69
Защо държавите, използвали главно китайски ваксини, отбелязват скок на заразените с COVID?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се определи каква е ефективността на китайските ваксини, наблюдавайки само Китай - страната все още е наложила строги мерки и живее в изолиран балон от света, в който животът продължава да тече нормално. Но повечето държави, които са ваксинирали населението си главно с китайските ваксини, регистрират нови огнища на COVID-19.

Китай се опита да върне положителния си облик след началото на пандемията, като дари от своите ваксини на няколко страни, дори и преди да е гарантирала, че ще има достатъчно дози за нейното собствено население. Близо 350 млн. дози са били изнесени към повече от 80 държави.

Сред тях са Монголия и Чили, които веднага се активизираха и започнаха имунизация на населението. В Монголия около 52% от населението вече е имунизирано напълно, а в Чили цифрата е съвсем малко по-малка. Двете държави са сред първенците по имунизация в света и са се наредили между Израел и САЩ.

Но докато в Израел и САЩ случаите на новозаразени с COVID-19 започват да спадат, в Монголия и Чили регистрират нови огнища, като първата дори подобри антирекорда си за най-много заразени за един ден. Според някои случаи това се дължи на бързото разхлабване на мерките. "В някои страни, в които има добро разпространение на ваксините, мерките за социална дистанция са отменени, но може да се окаже, че това се е случило прекалено рано", обяснява проф. Бен Коулинг, директор на отдела по епидемиология и биостатистика в университета в Хонконг.

Една от най-големите разлики е типът на ваксините. Израел и САЩ разчитат главно на препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", Монголия и Чили използват главно "Синовак" и "Синоформ". Ефективността на китайските ваксини е между 50% и 70%, докато онези, на които Запада разчита, са над 90% ефективни.

"Това, което виждаме, че броят на антителата у хората, получили ваксината на "Пфайзер" са много, много повече отколкото при тези, имунизирани със "Синовак", казва проф. Бен Коулинг пред CNN. Повечето държави, които са получили китайските ваксини, са ги одобрили за спешна употреба, въпреки че Китай е предоставил изключително малко информация от клиничните изследвания.

Експертите обаче казват, че въпреки че са по-малко ефективни, китайските ваксини не са пълен провал. 

"В Монголия и Чили ваксините са спасили много животи, но не са успели да спрат разпространението на COVID-19, както и причиняването на леки инфекции у имунизирани хора, които могат да заразяват онези, които все още не са ваксинирани. Това е едно от ограниченията на по-малко ефективна ваксина", обяснява проф. Коулинг. В двете държави броят на новозаразените се покацва, но инфекциите не са толкова тежки. Това помага на здравните им системи да издържат.

Някои държави като Бахрейн и ОАЕ, които също са разчитали главно на китайските ваксини в началото, предлагат на гражданите си трета доза от друг препарат, като буустър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
никаква делта няма повечето заразени са от ваксината що не си признават нека който има познат дето се е ваксинсирал и заболял да пише
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скок на заразените с ковид в момента има в Англия, в Израел, в Турция, не само в Чили. В Англия ваксинираха преимуществено с АстраЗенека, а в Израел - с Пфайзер. Скокът се дължи на индийския щам Делта, който е много заразен. Очаква се, обаче, че ваксинираните ще изкарат по-леко болестта без много смъртни случаи.А в Москва има скок, защото ваксинираните бяха много малко.
47
4
 
2
 
! Отговори
спутник 5 преди 2 години
Аз мисля че руските ваксини извършват едно благородно дело. Докато все още е трудно да се прецени вредата от инжектираната течност, видим е обратния ефект вследствие лъжливото чуство назащитеност. По този начин имунизирани сами се заразяват предполагайки че са защитени и безгрижно разнасят заразата. Благодарение на това има нов взрив на заразени в Москва.
46
0
 
3
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Журналистите обичайно не са много грамотни. Аз съм давал интервю и като прочетох какво са написали в Труд се изчервих от срам. Всичко което бях казал се тълкуваше превратно и смисъла беше в противоречие с моя начин на мислене.
45
2
 
6
 
! Отговори
жсжс преди 2 години
Авторката на статията да научи разликата между цифра и число. Това не са синоними. Подсказвам: разликата между цифра и число е същата като разликата между буква и дума. Цифрите са 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Числата се състоят от цифри. Числото 1 се състои от цифрата 1. Числото 52 се състои от цифрите 5 и 2. Затова в Чили няма как цифрата да е по-малка от Монголия, но виж числото може да е по-малко. Тези неща се учат в началните класове по математика. Всеки грамотен трябва да ги знае.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бля-бля "Пълни глупости! Ваксината няма отношение към броя заразени при 10% ваксинирани. Ееевентуално може да предпази ваксинираниятт, което не е още съвсем ясно, но е ясно, че ваксинираният може да е преносител на вируса" Ако беше прочел статията щеше да разбереш, че става дума за страни, които са сред първенците по ваксиниране и са ваксинирани с комунистически ваксини.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До StrikerТова е расистки коментар! Кой ще го изтри? Чакам и ще го докладвам утре, че се допускат такива неща. Черни, жълти, бели и червени... Това е недопустимо!
42
1
 
5
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
Пълни глупости! Ваксината няма отношение към броя заразени при 10% ваксинирани. Ееевентуално може да предпази ваксинираниятт, което не е още съвсем ясно, но е ясно, че ваксинираният може да е преносител на вируса.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия са новите сили .
40
1
 
3
 
! Отговори
Е преди 2 години
Ха сега де... да обяснят другарите !
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха, ха,ха,хааааааааа "КОЛКОТО ПОВЕЧЕ КИТАЙСКА И РУСКА ВАКСИНА----ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ И БОЛНИ ЗА УМИРАНЕ...!---- ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ ---ПОКАЗВАТ , ТОЧНО ТОВА!!!!!!!!!" Комунистите пак излъгаха бедните, че им помагат, докато им разказаха играта. Така става, когато вярваш на комунисти.
38
1
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
CNN??? Направо повярвах...
37
8
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ КИТАЙСКА И РУСКА ВАКСИНА----ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ И БОЛНИ ЗА УМИРАНЕ...!---- ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ ---ПОКАЗВАТ , ТОЧНО ТОВА!!!!!!!!!
36
17
 
15
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Е то отговора е в заглавието - китайска ваксина, хахах! То дори звучи като виц! Все едно китайски учен! Кой нормален човек ще си сложи жълта ваксина?!?
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 Как да има вирус в Китай като крият, то и в Северна Корея няма вирус.
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 кой те излъга че Израел са в локдаун. Информацията от руските сайтове е 100% фейк.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ментета ваксини )то китайски ли ,а бря що нема вирус у Китай от много време ,като гледам европейското ,с токова много зрители се чудя къде в тоя вирус ?
32
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо в Израел отново са в локдауни?
31
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
ваксината е векторна, но хората си мислят, че са 100% защитени и не се пазят.
30
0
 
19
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Споко! Вируси дето атакуват мозъка, нямат никакъв шанс в България!

Спонсорирани публикации