Криза с детския сън в Англия, дават приспивателни дори на бебета

Броят на децата, на които се изписват такива медикаменти, се е удвоил
11 май 2024 14:35, Елка Василева
28
Криза с детския сън в Англия, дават приспивателни дори на бебета
кадър: Нова тв

Във все повече държави се наблюдава криза с детския сън. Сред най-засегнатите е Великобритания, където над 700 000 деца всяка година получават различни медикаменти, за да могат да спят.

Броят на децата, на които се изписват медикаменти за сън в Англия, се е удвоил през последните седем години, което кара специалистите да гледат с тревога на случващото се. Причината е, че по принцип приспивателни на малчугани се дават в много краен случай и то за кратък период от време. Обикновено се търсят и отстраняват причините, водещи до безсънието, за да не се превърне то в проблем за цял живот.

Всяка седмица на лекарите в Англия се налага да издават по 14 000 рецепти за медикаменти на деца, които не могат да спят. Най-голяма е групата на 11-годишните, но има и бебета, предаде кореспондентът на Нова тв.

„Специалистите по сън при деца и възрастни посочват, че по-голямата част от проблемите могат да бъдат овладени, без да се взимат каквито и да било хранителни добавки или лекарства. И един от най-добрите начини да избегнем нуждата от химикали, които да ни приспиват, е да започнем да подорбяваме собствената си хигиена на съня”, казва педиатърът Пилър Брадшоу.

Стресът, финансовата несигурност и прекаленото заседяване пред светещи екрани са най-честити причини за безсъние. Ангажирани с всички тези неща, родители пропускат да изградят навици за сън на децата си. В Америка също всяко пето дете разчита на дъвки или бонбони с мелатонин, за да спи, а около 11 000 са стигнали и до спешно отделение заради предозиране.

„Ако детето ви е превъзбудено или пък тревожно, тялото му ще произвежда повече кортизол - хормона, който ни събужда и ни пречи да заспим. Това ще потисне производството на хормона мелатонин, който пък ни кара да сме сънливи. При децата има много дейности, които стимулират отделянето на кортизол, като спортни упражнения, гледане на телевизия и танци. Затова е необходимо да се съсредоточите върху спокойствието и времето за разпускане. Предложете на своето дете спокойни дейности, чрез които може да разтовари напрежението. Например, може да прекарате спокойно време насаме, да го гушкате, тъй като прегръдката има успокояващ ефект”, споделя медицинската сестра Стеф.

Стеф е сред медицинските сестри в Англия, които са се специализирали в помощ на родители, чиито деца страдат от безсъние.

„Важно е детето да се приготвя за сън по един и същи начин всеки ден. Става дума за обличането на пижамата, миенето на зъбите и ходенето до тоалетна. След като детето ви е вече в леглото, изберете книга заедно, почетете малко с него или пък слушайте аудио книга. Затъмняването на светлините, затварянето на завесите и създаването на малко тъмнина ще помогне да бъде насърчено отделянето на мелатонин. След това прегърнете детето и го оставете да се настани удобно за сън. Но не забравяйте да бъдете и реалисти. Ако детето ви не заспива до много късно, ще трябва да планирате как постепенно да изместите цялата процедура по лягане в по-ранен час”, казва още тя.

Много игри на открито, спорт и здравословна вечеря са други препоръки срещу детско безсъние.

 „Екранът, светлината и образите наистина събуждат мозъка ни, дори и да ни се струва, че се отдаваме на релаксираща, успокояваща дейност. Правенето на нещата, които ни помогат да изградим добра хигиена на съня, не винаги се харесват на децата, а и на възрастните. Но те са много важни, тъй като е нужно мозъкът ни да се научи как да разпуска и да заспива по естествен начин”, уточнява Пилър Брадшоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изнервено и превъзбудено дете заспива трудно. Причината е в родителите, не в детето.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е така е, по цял ден стой тук, не ходи там, не пипай там, седни мирно. А здравото дете е млад, пълен с енергия организъм и ако не я изразходва през деня, ще лудува вечер. Но спокойствието на големите не бива да се нарушава. Приспивателни и то е кротко и полузаспало. Това ще е дете без щастливо детство, без игри и спомени. Чудно детство.:))
25
0
 
1
 
! Отговори
Свидетел съм преди 1 седмица
Тук даже котките имат депресия. Дават им антидепресанти. 125 паунда струва удоволствието.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са децата на онези мухльовци, които са фенове на "забързания начин на живот".
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15. Говорим за деца и за голям брой. Искате да кажете че са започнали масово да се раждат деца с този дефицит? Ако е така какво предизвиква раждането на такъв голям процент с такава аномалия.
22
1
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 седмица
Warnings about digital holographic terror plus Electromagnetic smog !!Warnings about terror with TEHNO PATOGENIC ANOMALOUS ZONES !!!ДА се нареди обезопасяване на жилищата от всякакви излъчващи уреди вкл телевизори,смартфони,радио,климатици.. ОПАсни са часовници, включени лаптопи.ТЕжко увреждания могат да се получат от активирани нагло престъпни дигитлано холгормани оръжия в лични карти,свидетелства за правоуправление. Холоgрaмни оръжия лепени вкл на цигарани кутии..ИСклю4вайте от контакт
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наглетата са си сбъркани по природа, не се учудвам :)))
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради начина на живот е. За никого няма спокойствие, особено ако живееш в гето, където тъкмо с триста зора приспиш детето, и мине някой мотор, или съседите блъскат, или чуждо бебе се разреве....Хората не бива да живеят в термитници, още по-малко пък могат да отгледат здрави деца там. Ама като няма от какво да се издържаш в countryside, се тъпчеш в града на шум, мръсен въздух и депресия.
19
0
 
7
 
! Отговори
Антената преди 1 седмица
Сложете на всеки метър антени по 0.8 вата и опитайте да заспите Нула шанс.Никога няма да си признаят операторите . Такова облъчване на хора с микровълни предизвиква стрес не само изпича мозъка незабележимо но тялото усеща също. Няма как такова облъчване да има и спокоен сън.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименОтървли са се само с няколко. По другите села е масово.
17
3
 
9
 
! Отговори
Бай Спас преди 1 седмица
150 грама домашна ракия на детето и спи кат къпано.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
5G.
15
1
 
15
 
! Отговори
Хахах преди 1 седмица
Глупости. Точно пък в Англия , за да ти изпишат нещо такова трябва по корем да се влачиш или да си на умрачка. Те антибиотици изписват с триста зора , тия за приспивателни говоят. Най-вероятно им изписват мелатонин на децата , което не е приспивателно във фармакологичния смисъл на приспивателно, а хормон който в оганизма спомага на чвек да заспи, но при някои хора е в дефицит по рождение и затова им е изключително трудно да заспиват, също започва да стаа дефицитен , когато одъртееш
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
избори с фалшиви плюсове не се печелят, коте !
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а в Русия всички са спокойни и щастливи !
12
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Д-р Костадинов - премиер! Време е България да се издигне от руйните на aмeриканската колонизация!
11
6
 
5
 
! Отговори
Таня до 3 преди 1 седмица
Да я грабнат тая мотика, че да те блъскат 5 часа по главата...
10
8
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 седмица
Това са изконни български традиции и не е нужно да ставаме като еврогейтаците. Ние сме си българи и трябва да си спазваме традициите, попара с вино и народни носии и затова сме толкова силен и непобедим народ.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В едно балканско село са имали традиция да хранят бебетата с винена попара. Някои майки са прекалявали и сега в селото има няколко мaлoyмника...
8
7
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 1 седмица
Какво ни интересува историята на скапаното ти СЕМейство? Защо изобщо реши да я споделиш???

Спонсорирани публикации