Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери

„Тук е истинска война, мъжът ми е доброволец, дано удържим града“
16 юли 2021 07:06, Елка Василева
165
Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери
Снимка: архив, БГНЕС

„Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние с детето не излизаме от вкъщи, а мъжът ми дава граждански патрули с хората от квартала, които се организират сами, за да защитят домовете си от мародерите“.

Така описва ситуацията в Южна Африка 39-годишната българка Петя Емилова-Минева пред „Телеграф“, която от 2 години живее със 7-годишната си дъщеря, съпруга си Ангел и баща си в град Дърбан, намиращ се в най-засегнатата от размириците област Квазулу Натал.

Безредиците започнаха с блокирането на пътища и палежите на камиони в петък – ден след като бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в затвора за изтърпяване на присъдата си от 15 месеца затвор за неуважение към съда, съобщава Асошиейтед прес. Протестните акции във връзка с вкарването на Зума в затвора бързо прераснаха в недоволство от ширещата се бедност и неравенство в ЮАР 27 години след края на апартейда (расовото разделение в страната).

Още по темата

Икономическите трудности, причинени от коронавирусната пандемия, допълнително изостриха проблемите. Така разбунтувалите се започнаха масово разграбване и опожаряване на магазини и частни домове. До вчера южноафриканската полиция съобщи, че 72-ма души са загинали, а 1234-ма са задържани, предаде още Асошиейтед прес. В изявление, разпространено във вторник, полицейският генерал-майор Матапело Питърс съобщава, че повечето от жертвите са загинали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията разследва и информации за жертви при експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати, както и при стрелба, предаде БТА.

Патрули

„В Дърбан сме около десетина българи, но в Йоханесбург, където е същата трагедия като тук, живеят около 40 хил. сънародници. Настоящият президент Сирил Рамафоса обеща помощ от армията за защита на мирното население и овладяване на ситуацията, но такава до снощи (вторник вечерта – бел. ред.) нямаше. Полицията също не се забелязва никъде и се наложи хората сами да се организират, за да се защитят. Мародерите идват от околните села и крайните квартали с хиляди. Маркират с бели кръстове къщите, които са набелязали за разграбване и опожаряване. Хората като отпор създават групи във Фейсбук и Уотсъп и непрекъснато обменят информация за случващото се. Създадоха барикади със собствените си коли и се защитават със собствени оръжия. Повечето са добре подготвени и въоръжени, даже имат ток по оградите на домовете си, но ние като новодошли нямаме оръжия. Мъжът ми патрулира с газов пистолет, нож и бухалка. Ужасно съм притеснена да не се случи нещо с него. Цяла нощ патрулираше, а ние с детето изобщо не сме спали. Не знам докога ще успеят да удържат града, защото като численост са много по-малко. Всички сме на ръба на силите си. Едва днес (вчера – бел. ред.) докараха бронетранспортьори до местата, където имаше бунтове и палежи, но сега пак започнаха да нападат“, сподели тревогите си Петя.

Храна

„Идва и друг проблем – няма храна, защото няма доставки до магазините. Всички магазини и аптеки са или затворени, или разграбени. Ако някой работи, то опашките са километрични, вече чакам четвърти час пред единствената работеща аптека в квартала. Храна имаме за още няколко дни, защото напазарувахме в събота. Какво ще правим, като свърши, не знам. Надяваме се да започнат да пристигат камиони с доставки, защото се очертава сериозен недостиг“, допълни жената.

Петя и съпругът й, които работят в интернет компания, все още не са взели решение да напуснат ЮАР и да се върнат в България. „Това ще е последният ни вариант, тъй като всичко вече ни е тук – работа, дом, а и баща ми вече е много възрастен и трудно ще издържи 15-часов полет“, споделя младата майка. „Най-много ми е жал, защото тук животът беше хубав – кварталът е много спокоен, чисто беше и много красиво. Най-накрая намерихме някаква ниша за по-хубав живот и сега сякаш всичко се срива. И нищо не можеш да направиш“, заключи Петя, цитирана от „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
17
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Винаги съм смятал, че всяка жаба трябва да си знае гьола. Какво правят евреи в Израел, Бели в южна Африка, американци в Ирак и прочее? Да се изнасят. Сблъсъка на култури води винаги до това. Всеки с малко акъл ще го разбере. Ако африканските племена дораснат до такава степен и помолят за помощ - но под формата на технологии и образование - добре, всичко останало - окупация и дискриминация свършва рано или късно така! Де-що бяло има да се омитат и да оставят хората да се оправят както знаят!
106
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се всичките наши престъпници дето се укриха там да бъдат набити на кол от местни канибалски племена
105
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
"Wakanda forever" :D
104
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мародерства и геноцид над белите хора - това се случва в ЮАР. За либерастите обаче живота на белите няма никакво значение, така че няма проблем.
103
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЮАР е една клоака, белите хора масово бягат от там, а нашите *** отишли там!?
102
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай им на черните власт и гледай разруха.Белите всичко бяха направили готово и хубаво преди тях.
101
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя и Ангел постигнаха африканската мечта, нека сега й се наслаждават.
100
1
 
20
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Българските крадливи комунисти ,като Веска Меджидиева , крадоха от България и заминаха за Южна Африка .
99
0
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
И племенните ръководители ще ревът апартейда да се върне!
98
6
 
24
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
същото ще е у нас след години
97
3
 
2
 
! Отговори
само попитам преди 2 години
ако живеят във дурбан какво е във България?
96
0
 
52
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
И обърнете внимание - ООН навремето пищяха на умряло как белите в ЮАР дискриминирали чepните, а сега мълчат като пукъли, когато чepните направо подлагат на геноцид белите !!! Същото беше и в Зимбабве !!! Явно обратният расизъм вече е политика на най-високо ниво !!!
95
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите ако имат поне малко акъл да се изнасят оттам, Англия и Нова Зеландия е пълно с юарци бягащи от черната анархия в страната си.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шака Зулуние ядат българи само с фасул и чесън и шопска салата
93
2
 
29
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
А някаква реакция от МВнР, дето работата му е да защити сънародниците ни по света? Нещо да направят за евакуацията им? Иначе случващото се там, е типично за всяка една държава, в която властта е взета от нигъри. Това са най-страшните расисти на света, дето иначе все реват от расизъм. Същевременно, бидейки ***, те са неспособни да организират държава без бели хора. Смятам, че най-добре всички чepни хора да бъдат върнати в естествения си хабитат и Африка да бъде затворена за още 1000 години
92
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми така е. От всички държави в Европа където можеш да емигрираш, тия чий го търсят в Африка
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полезна статия. Тъкмо мислех да емигрирам в Южна Африка след края на лятото и вие ме разубедих те
90
11
 
10
 
! Отговори
Шака Зулу преди 2 години
Ние не пипа българи, българи наш брат и приятел, българи като нас - ниггеррите, черни в душата и сърцето
89
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая не разбира ли, че там ще става още по-зле, та се чуди още дали да се върне? Утре ще иска да се върне и няма да може.
88
2
 
11
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До цон кай хойА ти явно не знаеш какви невероятни езера има в Алпите. Водата е по-синя от тази на Малдивите. А "нашето море" вече е нещо като Люлин, построен около отходна тръба. Или ве си виждал Бургаския и Варненския залив отвисоко - кафявото личи много ясно.

Спонсорирани публикации