Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери

„Тук е истинска война, мъжът ми е доброволец, дано удържим града“
16 юли 2021 07:06, Елка Василева
165
Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери
Снимка: архив, БГНЕС

„Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние с детето не излизаме от вкъщи, а мъжът ми дава граждански патрули с хората от квартала, които се организират сами, за да защитят домовете си от мародерите“.

Така описва ситуацията в Южна Африка 39-годишната българка Петя Емилова-Минева пред „Телеграф“, която от 2 години живее със 7-годишната си дъщеря, съпруга си Ангел и баща си в град Дърбан, намиращ се в най-засегнатата от размириците област Квазулу Натал.

Безредиците започнаха с блокирането на пътища и палежите на камиони в петък – ден след като бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в затвора за изтърпяване на присъдата си от 15 месеца затвор за неуважение към съда, съобщава Асошиейтед прес. Протестните акции във връзка с вкарването на Зума в затвора бързо прераснаха в недоволство от ширещата се бедност и неравенство в ЮАР 27 години след края на апартейда (расовото разделение в страната).

Още по темата

Икономическите трудности, причинени от коронавирусната пандемия, допълнително изостриха проблемите. Така разбунтувалите се започнаха масово разграбване и опожаряване на магазини и частни домове. До вчера южноафриканската полиция съобщи, че 72-ма души са загинали, а 1234-ма са задържани, предаде още Асошиейтед прес. В изявление, разпространено във вторник, полицейският генерал-майор Матапело Питърс съобщава, че повечето от жертвите са загинали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията разследва и информации за жертви при експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати, както и при стрелба, предаде БТА.

Патрули

„В Дърбан сме около десетина българи, но в Йоханесбург, където е същата трагедия като тук, живеят около 40 хил. сънародници. Настоящият президент Сирил Рамафоса обеща помощ от армията за защита на мирното население и овладяване на ситуацията, но такава до снощи (вторник вечерта – бел. ред.) нямаше. Полицията също не се забелязва никъде и се наложи хората сами да се организират, за да се защитят. Мародерите идват от околните села и крайните квартали с хиляди. Маркират с бели кръстове къщите, които са набелязали за разграбване и опожаряване. Хората като отпор създават групи във Фейсбук и Уотсъп и непрекъснато обменят информация за случващото се. Създадоха барикади със собствените си коли и се защитават със собствени оръжия. Повечето са добре подготвени и въоръжени, даже имат ток по оградите на домовете си, но ние като новодошли нямаме оръжия. Мъжът ми патрулира с газов пистолет, нож и бухалка. Ужасно съм притеснена да не се случи нещо с него. Цяла нощ патрулираше, а ние с детето изобщо не сме спали. Не знам докога ще успеят да удържат града, защото като численост са много по-малко. Всички сме на ръба на силите си. Едва днес (вчера – бел. ред.) докараха бронетранспортьори до местата, където имаше бунтове и палежи, но сега пак започнаха да нападат“, сподели тревогите си Петя.

Храна

„Идва и друг проблем – няма храна, защото няма доставки до магазините. Всички магазини и аптеки са или затворени, или разграбени. Ако някой работи, то опашките са километрични, вече чакам четвърти час пред единствената работеща аптека в квартала. Храна имаме за още няколко дни, защото напазарувахме в събота. Какво ще правим, като свърши, не знам. Надяваме се да започнат да пристигат камиони с доставки, защото се очертава сериозен недостиг“, допълни жената.

Петя и съпругът й, които работят в интернет компания, все още не са взели решение да напуснат ЮАР и да се върнат в България. „Това ще е последният ни вариант, тъй като всичко вече ни е тук – работа, дом, а и баща ми вече е много възрастен и трудно ще издържи 15-часов полет“, споделя младата майка. „Най-много ми е жал, защото тук животът беше хубав – кварталът е много спокоен, чисто беше и много красиво. Най-накрая намерихме някаква ниша за по-хубав живот и сега сякаш всичко се срива. И нищо не можеш да направиш“, заключи Петя, цитирана от „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали белите били обирали и експлоатирали черните векове? Е сега може да види какво могат свободните черни.
86
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЮАР е само началото, да се готвят Щатите, Великобритания(Англия), Канада(Саскачеван), Австралия и накрая Нова Зеландия.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мулти култултурното общество на ЮАР не е ли чувала? Това са обикновени културни особености...
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой, кой ще защитити правата на чрнокожите ?!!Тази държава трябва за бъде демократизирана
83
0
 
5
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До Анонимен 95Интересно как Южна Африка (АФРИКА!) е подменила популацията с "африканци".... Чуваш ли се какви работи пишеш бе, мой???? :D
82
2
 
38
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Какъв го дирите в ЮАР? Единственияте българи, които ходят в тази опасна държава да живеят, са тези, които се крият от правосъдието в България. Защото ЮАР и България нямат споразумения за екстрадиция на престъпници.
81
12
 
28
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До :)Само човек, който никога не е излизал не от България, от родното си село, може да твърди, че България е най-красивата страна. Да, тя е наша родина, красива е, но молим ви се. Това Швейцария, Австрия, Италия, Франция, Словения, Хърватска, Черна Гора въобще не са далеч - вървете се разходете малко и спрете с глупостите
80
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали махнаха апартейда. И какво стана - гризнаха дръвцето. Ч-ерните там са като нашите шведи, че и по-зле.
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето не лош пример за едностранчива информация, и как с нея ви промушват либерастка пропаганда:https://***/world/ubiystvo-na-vseki-10-minuti-chernata-statistika-na-braziliya-za-2020-g.htmlКолко от жертвите били черни, колко гей, как се увеличили.И статистика само колко от убийствата са от силите за сигурност.Ами кажете колко от извършителите са черни, колко гей, колко жени.Защо полицая който се защитава го водят извършител.Четене с разбиране и критично мислене ще се обявят за расизъм
78
5
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 години
страната ни е супер България. Държавата и партийте не струват. Няма по красива страна от България!
77
0
 
23
 
! Отговори
така де преди 2 години
До ЗуАми то това върви от 90-те години още, от онзи носител на нобеловата награда за мир. Белите под ножа и тотално унищожение на всички налични и изградени структури. Като скакалци са - лични наблюдения.
76
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е бъдещето на всички държави подменящи популацията си с африканци. Южна африка е просто нагледен пример за бъдещите събития.
75
2
 
28
 
! Отговори
Хуманитар преди 2 години
Мале, чак ток по оградата... Що не си седяхте тук, да си пиете биричка, и да си нарежеш едно дворно доматче ми в ЮАР. Какъв го дирят там? "По-добър живот" ?
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво реве все едно насила някой ги е пратил там. Няма идеално място искали пари ама сега са разбрали, че не всичко е пари.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'За някои селектирани породи хора, желанието да учиш и работиш винаги ще е по-неатрактивно от това да ограбиш този, който е учил и работи' ---- ДЪЛГОВИТЕ РОБИ - ОБРАЗОВАНИТЕ СЛУГИ - СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВЪРШЕНЕТО НА ЧУЖДИЯ ТРУД СА СЪЗДАДЕНИ ДА БЪДАТ УБИТИ, КРАДЕНИ, СТРИЖЕНИ, ОБЕЗКОСТЕНИ, УНИЖАВАНИ, ЗАЩОТО ЖАЛКИТЕ СЪЗДАНИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ
72
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 2 години
като доста млади българки и пример тая габриела с али соу
71
0
 
7
 
! Отговори
.. преди 2 години
ок. съгласен съм с коментарите надолу, но защо толкова много тогава искате да се чивтосвате с тях и да се съединявате и основно жените европейки? иначе сте прави надолу всички
70
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По трудния начин ще разберат, че е било по-добре да си стоят тук, но уви. Всеки се спасява самостоятелно нали така драги "сънародници".
69
0
 
34
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Учат се от братята си в Америка. И там цари една мултикултурна утопия, особено в центровете на мегаполисите с десетилетно управление на демократите. Явно натуралния ход е падне ли робство / апартейд, хората от благодарност да върнат нещата в каменната епоха.
68
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете ми една страна, управляване от черни, която да просперира.Или поне да не е брутална мизерия?

Спонсорирани публикации