Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са подкрепяни с пари,религия и политика от богата държава.Коя точно е,не се знае сега.Но милиарди за оръжие им са дадени. Затова и САЩ изоставят всякаква военна техника и бойно снаряжение в Афганистан.Дано не ги въоръжат и с атомно оръжие.Тогава ще видите кон боб яде ли.а САЩ,Русия и Китай нямат никакъв проблем с талибаните.Да му мисли Европа и най вече,тези държави,които са най краткия път до нея.А той е през Ирак и Турция.
129
0
 
4
 
! Отговори
Вилхелм Лост преди 2 години
Нобеловите наградки не са нищо друго освне глупост раздавана на удобни хора сиреч на "наши момчета"
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала на талибаните! Освободиха се от агрсора.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 201 "ано нашите краварски духачи си направят изводите ,какво се случва когато дойде време разделно и разберат ,че не става само с долари , мерцедеси и айфони." Така е, става с каруци с волски впрягове, шериат и лъкове. Опа, забравих, че даже и таибаните позлват джипове Тойота и автомати, а сигурно и сателитни телефони и смартфони. Излиза, че бай *** е по-назадничав и от талибаните. :)))
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198 "Никога не съм бил на мегдaн, сельo. Пробвай пак." Това е метафора, но си прекалено неинтелигентен, за да го разбереш. Няма нужда да "пробвам пак". И един път стига, за да се види за какво става дума.
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смех Я провери как са с Нобеловите лауреати и после говори за "кражби". Смеем се, но не е на германците, а на такива като теб, които си оправдават собствените комплекси с такива басни.
124
2
 
3
 
! Отговори
Смех преди 2 години
интелектуялният труд на немеца винаги се е свеждал до кражби от французина и англичанина като се почне от топлинните машини през влакове кораби чак до самолети и ракети те тва са немците а за постижения в медицината да не говорим ако някой немец ви каже че е лекар направо му се извмейте
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 194 Самочувствие до небесата, на мегдана - нула. Това са хората като теб.
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт "Че германците ги мързи го знае всеки живял там достатъчно" Интересно, аз живея в Германия от 11 години, и повечето чужденци не могат да работят толкова много и толкова продължително както германците. Германците буквално живеят за да работят, за разлика от всички изброени , които освен че работят нискоквалифицирана работа с нищо друго не могат да се похвалят. си мисли, че интелектуалния труд не е труд, но то и така не се връзва, защото както германеца бачка НЕ МОГАТ!
121
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
Че германците ги мързи го знае всеки живял там достатъчноно.Цялата работа по заводи я яършат турци поляци виетнамци араби руснаци и тн.Германците са само в управленските структури не правят нищо а обират печалбитеКойто твърди обратното значи никога не е бил и си няма и представа какво е германия
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 "Запознай се .. " Запознал съм се. Неадекватен си.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 189 "Тия смешници германците през по голямата част от историята си са умирали от глад," Добре ли сте?
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смех Приятел, намери си друго хоби, защото в мисленето си слаб, ама МНОГО. То твоето дори не е и мислене - някакви първосигнални троления са.
117
1
 
4
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Много бачкали германците дрън дрън дори танковете им Тигър през ВСВ са правени от лагеристи ама иначе много бачкали прегърбили са се от бачкане.Като урсула 7 деца направила ама работела и кво е работелА
116
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Швабия Ако бачкаше от 20 години в Германия и беше прихванал нещо оттам, вместо "мерцедес на 20 години" щеше да караш нормален автомобил на нормална възраст. А това, че хората с поршета работят и то яко, е известно на всеки германец. Явно си поредния ***, който или никога не е стъпвал в Германия, или като Алековия герой ходи ПО Европа.
115
0
 
7
 
! Отговори
Швабия преди 2 години
Бачкам в Германия от 20г. До моя наемен гараж в който паркирам мерцедес на 21г има две поршета кабрио на немци, които нищо не работят. Наследство майна.
114
0
 
3
 
! Отговори
селянин преди 2 години
очаква се мирно предаване на властта още днес
113
1
 
6
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
Целта на Глобалистите и Байдън е да се залее Светът с бежанци.В момента 250 000 преминават южната граница на САЩ всеки месец безпрепятствено.Анархията в Близкия Изток тепърва започва и очаквайте милиони да поемат към Европа!
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 174 "и си прocто един заядлив неграмотен американофилски тpoл." За разлика от теб: един образован, културен поддръжник на шериата! П.С. Пародия на цивилизовани хора сте!
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Emigrant Еееее, ама как ще лицемерничат ако направят всичко това? А им е в кръвта!