Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганците са истински бойци. От хиляда години я защитават тая пустиня.
109
1
 
9
 
! Отговори
No comment преди 2 години
Доналд Тръмп-0 войни за 4 години!Байдън и Обонго-6 войни за 8 години!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не мерси! "Западните ценности създадоха фаботещите бедни" Със това ли се оправдаваш защо си беден?
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Септември ще бъде Май!Сетих се за един лозунг на партизаните.
106
2
 
6
 
! Отговори
Не мерси! преди 2 години
Западните ценности създадоха фаботещите бедни
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 "Не ми го е казала някоя жена, а пpocто няма как талибаните да завладеят 95% от страната за седмици без подкрепата на населението." Явно логиката не ти е силната черта, но е трудно да се прецени коя ти е най-слабата, защото са много.
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 156/163 "Сигурно си имал в предвид .. " Имам впредвид неадекватния ти смях, породен от примитивните ти разбирания за общество.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли сега ред в тяхното общество или пак корупция?
102
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЛКО МНОГО СЕ ПИСА ЗА ВЕЛИКАТА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И КОЛКО БИЛА ВЕЛИКА А ВЕЧЕ НАПЪЛНО Я НЯМА! ЕЙ ТОЛКОВА СА ВЕЛИКИ И ТАЛИБАНИТЕ С КАЛАШНИЦИТЕ КОИТО ДОРИ НЕ ГИ УБИВАТ ВОЙНИЦИ А ЛЕТЯЩИ ДРОНОВЕ)! щом населението пропищи още ,ще се върнат и спасителите му в лицето на ФАЩ
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 "Аз какво одобрявам или не одобрявам няма никакво значение." За афганистанците няма, за оценката за твоя морал и ценности има, и тя е ЕДНОЗНАЧНА.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвам се за освободителите.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 157 "Те са си мюсюлмани и си харесват този начин на живот и така си живеят от хиляда години." Това някоя жена в Афганистан ли ти го каза?
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 148/155 "Смехът е здраве!" Крейзитата така се смеете, но смеха ви не е смптом на здраве, а точно на обратното: на сериозни психологически проблеми.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нивото на грамотност в Афганистан е 28%, а на жените 10%. Там наистина е дива Индия, на много места там живеят като в племенна общност. Бедността и неграмотността ги правят зависими и идеални за ислямския фундаментализъм. Най-добрия вариант е точно това което правят САЩ, да се махнат възможно най-бързо.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150 "а кое е цивилизацията бе" Със сигурност нищо, което ти да разбираш или представляваш. От ден на ден все повече се убеждаваш, че в България значителна част от населението е БУКВАЛНО с разбирания от Средновековието. Неслучайно такива режими получават одобрението ви.
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 149 "Абе ти разсъждаваш като западняк, а афганистанците са мюсюлмани и си имат своя култура, религия и бит." А ти като какъв разсъждаваш, та одобряваш средновековни порядки и разбирания?
94
3
 
4
 
! Отговори
Поука преди 2 години
Смачкай натовеца за да ти е мирна главата.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там са неннормални
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 139 мухахахахаха/144 Лекувай се.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 132/140 "А, ако това е тяхната воля, какво ?" О, да, убеден съм, че афганистанците си умират да се върнат в средновековието, където жените биват убивани с камъни, ако не са послушни роби на мъжа! Вие сте истински граждани на цивилизована европейска държава - да подкрепяте подобни режими, само защото са ви бръкнали някъде американците.

Спонсорирани публикации