Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността

Има отговорност, въпреки всичкия хаос, заяви министърът на финансите
11 сеп 2021 09:00, Петя Славова
213
Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността
Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
5
 
! Отговори
Не не става въпрос: преди 2 години
Това дали са някакви съборетини, бунгала, хижи едното има парк 12000 хектара по данни на медиите. Ако ще да е навес построен от пръчки, сламена колиба да е - лицето Сакскобурготски в качеството си министър председател извършва акт на държавна измяна като съди държавата, която е представлявал. И особено след "реформите", грешка на езика кланиците на неговия кабинет имам чувството че това е като вица с гадната с църковната свещ в *** или любезният лос. Вие си изберете дали ще участвате в вица!
137
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Брей, брей, брей , над 1 милион парашутисти в Б.Г. ще забогатеят неимоверно и ще се чудят в кои курорти, бутици и хотели да си харчат парите !
136
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо пък е бивш граждански съдия и получава пенсия от 1650 лв. *** се от яд!
135
10
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Браво другаре, само за има няма 2 месеца Кирчовците и асенчовците извадиха българските пенсионери от бедноста, с бюджета който ГЕРБ им осигури и за сметка на едни куп блокирани инфраструктурни проеекти, както и на бизнеса, осъществяването на които би донесло свежи пари в хазната, щото нашите пенсионери заслужават достойни старини, но те са съсловие което не генерира обществен продукт, без който икономиката ни може яко да зацикли и това да се отрази на всички нас, както и на самите пенсионери ...
134
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
- Дядо , защо не си внесеш парите в банка ?- ще се увеличат !- Мойто момче да знае, в чужди ръце се увеличава само това дето ни е по средата.
133
2
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- С 4 лв. повече на ден - така ли сме извадени от бедността?!? - Ашколсун и манипулационна демагогия, бре...
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146Еми академик е все пак. При тях е по-различно
131
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В блока ни живее академик от БАН. Над 80 -годишен, но много интелигентен човек. Питали сме го колко пенсия получава. Казва 2350 лв.
130
2
 
4
 
! Отговори
И Контравъпрос преди 2 години
Има ли в историята на Европа след 1945 година Министър председател, който да съди държавата, която е представлявал с длъжността министър председател и то за имоти свързани с колониално нацисткия режим на семейството му?Има ли такъв?Няма. Защо?Защото е държавна измяна! С която той нанася директни и индиректни щети върху държава член на ЕС и НАТО?
129
1
 
3
 
! Отговори
Аз дали разбирам? преди 2 години
Не защото въпросът е риторичен: Ясно ли осъзнавате какво правите? Защото ако въпросът е зададен към Страсбург трябва да ви кажа моя отговор:Със съдебните си решения Вие отричате и отменяте всичко за което обединена Европа се бореше през последните 78 години и създавате безнаказаност и незаконност, легитимирате отново три тежки бедствия и три национални катастрофи на държава членка на ЕС - колониален режим, третия райх, военни престъпления. Тук се води война срещу цивилни население! Това е моят
128
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 20 години живея и работя в Чехия бивша Социалистическа държава. Преди 1989 година бяха съединени Чехия и Словакия след промените се разцепиха. Та тази Бивша Социалистическа държава в момента Минималната пенсия е 1.100 лв. 550 евро. Цените на хранителните продукти се дотират от държавата и са два пъти по ниски от вашите в Бг. Всички които произвеждат хранителни продукти получават Субсидии. А този вашият с тези 185 евро си мисли че е преборил мизерията в БГ. Смех голем майтап.
127
4
 
8
 
! Отговори
Мая преди 2 години
На цвят го е докарал,лъжите му и те в унисон с венците! Шукар Асане, шукар!
126
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със 120лв хвърлени на пенсионерите, ги извадил от бедността ???? Уникално нагло подобие на човек!
125
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този освен, че харесва един от мускулите на данъчния шеф се оказа и голям шегаджия!
124
2
 
13
 
! Отговори
най Иван преди 2 години
Къде го бе Асанчо туй благоденствие,че аз не мога го видя?
123
1
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Всички се карате и нагрубявате по форумите, но никой не вниква в същността на престъплението, което бе извършено под диктовката на "работодателите" и КНСБ. Вие, младите, няма да имате и тия мизерни пенсии. Защото никой от вас не се интересува от методиката, която ви пробутаха с това "преизчисление". А тя е-и при 650 или 1000- минимална пенсия, при 3000 и 40 години стаж- 800 лв. А си направете сега сметката къде сте, и пак се плюйте. Защо ли 1млн. и 600 хил. пенсионери ще са на минимална пенсия?
122
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ли ги извади лъжлив комунист. Събрахте парите от бизнеса! И окрадахте милиарда за строежа на Хемус. Мошеник!
121
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво се хвали! Срамно е това! Поне да ми признават за разход парите дето подпомагам родителите пенсионери както е в Канада! Ако не знае да пита приятеля си канадец- все са заедно!
120
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се вдигна с 20 % и сигурно това няма да е края на растежа на цените. Та ми е интересно как точно пенсионерите с ниски пенсии и тези, които работят на минимална заплата (а те са много) ще преживяват?
119
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е шашмаджия Вдига пенсиите защото знае че няма той да ги плаща

Спонсорирани публикации