Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността

Има отговорност, въпреки всичкия хаос, заяви министърът на финансите
11 сеп 2021 09:00, Петя Славова
213
Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността
Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
15
 
! Отговори
Асане преди 2 години
Харчат се пари които си изработил,а ти 2лева не си изкарал с честен труд,кажи колко ще открадне с новата актуализация
157
2
 
19
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Убихте пенсионната система. Вече е все тая дали плащаш някакви осигуровки или не, освен ако не взимаш наистина много добра заплата. Добре дошли обратно в криенето на доходи.
156
3
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Чиновницте в България са "калинки", назначени от някой в повечето случаи без нужното образование и квалификация , ама с много високи заплати и не знаят за какво ги взимат ! Да не говорим ,че числено са 2 и повече пъти от нужното !
155
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте извадили пенсионерите от бедността. Асен Василев да опита да живее 2 месеца с пари от 370 до 500 лв., като от тях си плати освен храната и лекарствата и всички битови сметки и тогава, чак ще види, че пак си беден и едва си оцелял. На него ще му е полезно да поотслабне малко. Говори глупостти.
154
1
 
12
 
! Отговори
Асенчо,ако бяхте преди 2 години
въвели таван на заплатите в бюджетната сфера и съотношението мин-макс да бъде не повече от 10,да ви повярва човек.Вие си имате интереса и поддържате брутално съотношение от няколко(5-6)десетки пъти между заплатите на обикновените хора и вашите,на висшите чиновници.Задача за 3 клас:ако един човек работи по 8 часа на ден и получава 1000 лв/мес,по колко часа на ден работи този,който получава по 15 000 лв/мес?Отговор-120ч/ден.Ама той трудът му бил специален.Да бе,виждаме резултатите.
153
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Хемус извадихте...
152
4
 
5
 
! Отговори
тя преди 2 години
А бонуси за алчните чиновници ,май няма да има! Ха, ха, ха !
151
22
 
8
 
! Отговори
тя преди 2 години
Първият финансисг ,който не краде и има пари за бедните пенсионери !
150
15
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Най-сетне мина актуализацията на бюджета. Добра новина и за пенсионерите и за бизнеса. И не по-малко важно е, че с актуализацията ще се харчат получени допълнителни пари от приходи, а не от нови заеми.
149
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Щерю КЪДЕ СПА 12 ГОДИНИ И НЕ ПОИСКА ОТ БОРИСОВ ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ АА СЕГА ЗА 3 МЕСЕЦА НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ НЕДОВОЛЕН. МАЙ ЗАБРАВИ КАТО БОРИСОВ НАРИЧАШЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛОШ МАТРИАЛ И СПОРЕД НЕГО ТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗМРАТ И ЗАТОВА НЕ ИМ УВЕЛИЧАВАШЕ ПЕНСИИТЕ. ЗА ДА ИМА КАКВО ТЕ ДА ОТКРАДНАТ.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До минималната Ами, ако минималната е 370 и на другия изплащат по 600-700, то ще трябват 1000лв за двамата. За да хранят лъгалите с осигуровки и да няма бунтове от ръчкане на сегашните лъжци, които се осигуряват на МРЗ, накрая излъгалите се да плащат няма нищо да получават. И това ще си продължи и след 100 години, ако не погнат неплащащите осигуровки яко и даже в затвор да лежат. Защото тези се пенсионират и отиват пак в графа под минимума, пак реват за пари и няма спиране.
147
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенсионер Защото масово се осигуряват и плащат данъци на МРЗ. Даже повечето фирмаджии внасят на минимума и на края на годината лъжат, че имат по 2-3000 печалба за цялата година. Накрая колко да получат? По 1000лв пенсия при вноски на 600лв? Останалите са прецакани заради тези тарикати. Защото няма как държавата да даде примерно 300+600лв или 900лв, и на нелъгалия дават 300-400лв. Я да оставят тарикатите на заслужените им пенсии по 200лв, пък да видим дали няма да има за другите...
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИнженерБраво, колега. Явно си недооценен капацитет като Пацето. Я кажи сега 3 600 000 за какво ще стигнат по-напред. Защото една фирма с 5 работника на по МРЗ за година харчи 761х5х12=45900лв само за заплати. Т.е. тези 3.6 мил могат да помогнат на максимум 500 работника на МРЗ. Тук изобщо не говорим за инвестиция в стоки и т.н., защото фирмата с 5 човека би имала нужда от примерно 500 000 годишно. А в БНБ направо те чакат да отдадеш примерно стълбите за кафене и да печелят от наем 200лв.
145
4
 
11
 
! Отговори
минималната преди 2 години
става 370 лева. А тези ,които са работели 40 години и със сегашна от 370 лева ще вземат 417 лева с преизчислението от 12.5 %. Следва ---НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ БЛЪСКАШ ДА РАБОТИШ фАЙДА НИКАКВА .
144
3
 
8
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Ах недей...как така късно да открием тоя опулен Спасител пенсионерски !
143
7
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...И ПО-ДОБРЕ!!!!..Защото системата е такава-работещите да осигуряват пенсиите,а когато СЕГАШНИТЕ работещи стана пенсионери,СЛЕДВАЩИТЕ РАБОТЕЩИ ще осигуряват ТЕХНИТЕ пенсии!..Такава е системата!..Това,което ТиквоХунтата си позволи :- да взема и взема и взема КРЕДИТИ, само ни обрича на безкрайно задлъжняване !
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да се знае, че това увеличение на пенсиите ще е от данъците и осигуровките на работещите хора.
141
10
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Служебното си е направило изчисленията,тези от Бюджетната комисия-също..Сигурен съм,че пенсионерите,които ще получат увеличението, ще бъдат доволни..А вие-хейтърите,се молете да не стигнете до пенсия,че ще откриете,че не са ви осигурявали за троленето чорбаджиите ви..
140
4
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Ще си позвола безплатен съвет към финансистите на партиите. Без депутати и техните заплати, бюджета ще спести около 3 милиона и 600 хиляди евра. Ще има достатъчна наличност за частните бизнеси. Достатъчно е само да ме пуснат в сградата на БНБ, за да им обясня как се печелят пари и как се управляват активи. Честито на политическите лидери, които свършиха парите от субсидиите за партиите си.
139
3
 
1
 
! Отговори
Значи: преди 2 години
Все едно аз да съм начело на една държава и да представлявам законово 7 милиона души и по закона за държавния служител,аз нямам право да злепоставям държавата,да съдя държава и директно да предявявам претенции от какъвто и да е било характер към 7 милиона души, които са ме сложили аз да изпълнявам и следвам закона най-вече, а законопроектите на партията НДСВ с не знам колко пъти отказана регистрация все още незаконна поради административни нарушения са причинили пълна разруха в държавния сектор

Спонсорирани публикации