Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността

Има отговорност, въпреки всичкия хаос, заяви министърът на финансите
11 сеп 2021 09:00, Петя Славова
213
Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността
Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
14
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Асенчо не разправяше ли в Парламента, че това са едни 840 милиона отгоре, които пари ги ...НЯМА! Сега изведнъж, намерил парите и излязал "спасител"! Ние нека само да ви излъжем до изборите, да прилапаме каквото можем, пък после вие ще се кокорите, не аз!
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ви пратя много поздрави. Не мога да посещавам болни и питам по телефона. Ама той умрел. Тичам към болницата дса разбера-ама напълно жив. Вие инфаркт ли искате да ми докарате? Ама пуснахте тестове, а?
96
2
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
А кой ще ги плаща тези пенсии след време бре??? Пенсионерите се увеличават всяка година, а населението и работещите главоломно намалява! Затрихте България престъпници
95
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Опуления Асан има вид на мошеник.. даже са го осъдили за кражби :)))
94
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До Анонимен 106На мен криво-ляво ми стигат, ноще те помоля да ми светнеш колко трябват според тебе.
93
3
 
17
 
! Отговори
САМО питаме... преди 2 години
АСЕНЧО ЦЪКЛЕВ И КИРЕ- КАНАДЕЦО ДАЛИ СЕ ХРАНЯТ С ПО 10- лв/ дневно...???!
92
2
 
20
 
! Отговори
Трябва преди 2 години
да си много наивен да им се вържеш на тия, Кирчо докара 600 инвеститора + ще правим коли, този спаси 1 милион пенсионери, със суецкия канал 2(плавателна Марица) не знам какво стана?! Диви популисти, северна България ви поздравява горещо всеки ден заради Хемус ...
91
1
 
16
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Данъчните измами които се извършват в над 90% от така наречения бизнес в Бг се наказват навсякъде в белия свят строго..в САЩ се лежи във федерален затвор ,милиони долари глоби и отнемане на бизнеса ти със 20 годишна минимум забрана за опериране на бизнес . В ЕС се лежи в затвор и милиони евро глоби.. в България дори не те разследват за такива престъпления. Но пък пуснеш ли е-Майл на някой политик влизаш в затвора. Ска-пана ко-:чи-:на
90
0
 
19
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Докато тая държава не почне да си събира данъците от олигарсите които съставляват така наречения - БИЗНЕС , никога няма да се оправим . В Пловдив 90% от фирмите които са насочени най вече в сектор - туризъм -игрални зали,услуги и т н не осигуряват работниците си на реалната заплата и така масово извършват данъчни престъпления докато държавата СПИ и се прави на луда . Ако се въведе наредба Н-18 и започне да се събират данъците от кръчмарите ще влезнат поне едни 4-5 милиарда повече в хазната Ама
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асенчо имал само един апартамент и само 74 000 лева в банка за разлика от Кирчо с един милион в банка извън България. Жив да го ожали човек бедничкия. Асен Василев е фалирал собствената си компания Everbread с осоло 9 милиона британски лири. Сега дойде да фалира България.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как с 10 лв на ден за хранене ще се храниш нормално!? Я пак.....
87
2
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ЩЕ ВИДИМ КОЛКО СА ИЗВАДЕНИ ЕДВА СЛЕД ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА ДО МЕСЕЦИ!!! ПОСЛЕ СМЯТАЙТЕ. ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ Е НАМАЛЕНА ВМЕСТО УВЕЛИЧЕНА?!!?
86
2
 
22
 
! Отговори
до 88 преди 2 години
Точно по 20 лв. е разликата както казвате: "Няма такива смешници. От миналата година Баце дава на пенсионерите по 50 лева, а от януари им направи минималната пенсия 300 лева.Тоест от 9 месеца пенсионерите в България получат минимум по 350 лева, а този от началото на другата година ще им дава по 370 лева и вече бил ги извадил от бедността.20 лева увеличение а през последните месеци вдигнаха парното с 40%, ток , вода. Всичкооо". НО КОКОРЧО ГЛЕДА ДА ЗАМАЖИ ОЧИТЕ КАКТО ЛЪЖЕ С ПРОДАЖБАТА НА ИМОТИ.
85
1
 
18
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Извадени от бедност ама само за стъКмистиката! 100лева за лекарства, 150лева за отопление през зимния сезон, поне по10лева за нормално хранене на ден и каква става тя?
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво да ни е срам. Всичко в една икономика трябва да се пипа много внимателно, защото дава пряк ефект върху нея. В един случай понижаването на данъците може да повлияе отрицателно в друг случай полужително. Едно е доказано, че досега колкото пъти комунистите са били на власт толкова национални катастрофи!
83
0
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Работещите бедни кога ?????
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе когато намаляваха ДДС за алкохола и за заведенията никой не се чувстваше така сякаш държавата е обречена. Обаче, когато ще трябва да се дадат за пенсионерите и видиш ли нямало кой да изкара парите. Как не ви е срам!
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ватниками са изключително кухи парчета. За тях няма икономически закони, а ФАНТАЗИРАТ както им харесва. За жалост покрай тях страдаме и ние нормалните хора.
80
0
 
5
 
! Отговори
Кой ще бъде: преди 2 години
Следващият шоково лекуван, че е болен от автономия и суверенитет? Кой ще бъде следващият дето ще бъде изучаван, разработван, мислен как с послание за "демокрация" ще му се приложат всички методи и похвати забранени в "Изкуството на войната" и ще казва, че е "приятел"...
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!

Спонсорирани публикации