Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?

Икономическото й състояние никак не е добро
13 сеп 2021 22:00, Нели Христова
105
Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?
Снимка: БГНЕС

През последните 40 години Северна Корея е изстреляла около 150 ракети. Днес КНДР обяви, че е изстреляла още една нова крилата ракета с голям обсег през уикенда. Тя е способна да достигне до Япония.

Въпреки международното осъждане, източноазиатската страна продължава да тества ракети, някои от които са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А това, разбира се, води до строги санкции.

Защо Пхенян продължава с тези тестове, ако те струват толкова много на икономиката му? Отговорите дава Лаура Бикър от BBC.

На първо място е най-простата причина - защото може.

Учените в Северна Корея са разработили дузина нови оръжия под ръководството на Ким Чен Ун. Те са по-бързи, имат по-голям обсег и са по-мощни. Пхенян твърди, че се нуждае от тях, за да се предпази от вероятна инвазия. За режима ракетите са изключително ценни.

Най-вероятно Северна Корея иска и да е в крак с технологията, която се развива при съседите й.

Южна Корея няма ядрени оръжия, но нейният съюзник, САЩ, има. Това е защита, наречена "ядрен чадър". Също така, Америка има 28 хил. войници, които са разположени на територията на Южна Корея, а Севера винаги наблюдава съвместни учения между двете държави.

Режимът на Ким Чен Ун вижда тези учения като подготовка за война. Затова КНДР често тества своите ракети в отговор на действията на съседката си.

Освен това, Ким Чен Ун използва оръжията, за да печели одобрението на народа си. Да, Пхенян винаги наблюдава каква ще е реакцията на Вашингтон при поредния тест на оръжие, но когато медиите в КНДР съобщават за тях, новините са насочени главно към местното население. Особено, когато ситуацията е сложна.

Икономическото състояние на Северна Корея никак не е добро. След повече от година в изгнание, което властите в Пхенян сами наложиха заради COVID-19, доставките от най-големият съюзник на страната, Китай, почти са спрели. Дори Ким Чен Ун се извини на нацията си, по време на скорошен военен парад. Лидерът пророни и сълзи.

Понякога режимът тества оръжията, за да покаже на хората си, че има с какво да се гордеят, дори и когато са гладни. Тестовете са и призив нацията да е обединена срещу враговете си.

Не на последно място Ким Чен Ун иска да бъде приет насериозно - не само от народа си, но и от САЩ, както и от целия свят. Според някои специалисти, дългосрочната цел на Северна Корея е да се превърне в една нормална ядрена сила, за която светът приема, че има ядрени оръжия.

Пхенян е показал, че може да оцелее след години на санкции и нищо не го спира, за да развие технологиите си. Така Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма, на гърба на собствения й народ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Япония ги окупира и трябваха 2 ядрени удара през 1945, за да ги пусне.
60
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Защото МОЖЕ ха-ха-ха :)))
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямат ракети и ядрено оръжие, ще дойдат да ги демократизират и след двадесет години, като се изтеглят демократизаторите, в Северна Корея ще има корейски аналог на талибаните.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно демонстрират, че не са беззащитни и могат да нанесат сериозна щета на този, който посегне на държавата им. Това е начин за защита. Единственото, което пази Северна Корея от война и разрушаването й, е опасението на агресорите, че ще получат болезнен ответен удар. И сигурно трябва да експериментират новите си разработки, щом разработват нови типове ракети.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много разочароващо е миролюбивото му хвърляне на тежки метали. Аз очаквах да удари поне Япония, не цялата, но само някои от главните градове.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с. корея, афганистан, чакат да ги приемат в бг да я вземат, скоро ще се случи докато хубаво ги напояват и им плащат и им викат "мигранти", щом вземат властта, бойко и радев ще избягат
55
14
 
0
 
! Отговори
Керим Джандар преди 2 години
изстрелват ракети, щото ги управляват хебселутно издрънчали червени откачалки.
54
2
 
14
 
! Отговори
ами защо! преди 2 години
Имаш ракети - изстрелваш. Нямаш ракети - ходиш на запад да миеш улици и да пpocтитуираш и купуваш нови 50 годишни американски самолети за милиарди долари.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51...---..."Където Москва казва какво да се случва е мизерия.Където САЩ казват е живот!"........Бива простотия, ама твоята ще счупи тъпометъра! Отношенията Москва-Пхенян са много хладни. Руснаците интензивно търгуват с Южна Кория, даже покриха един свой дълг със стотина танка Т-90. С руски двигатели бе първата степен на космическата ракета на Ю.Корея, която се провали заради техните двигатели във втората степен. А послушниците на САЩ България и Юкрейн са последните страни в Европа!
52
1
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Защото може, *** *** глупава
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано разкара сащ, пречат на всякъде, сащ е излишна държава
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56Какво се моткаш още тук , заминавай там да видиш какъв рай е, дано си от късметлиите дето намират неопасена трева. Как може нормален човек да харесва такъв мракобесен режим?
49
5
 
10
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма на гърба на собствения й народ... докато хамериканците развиват собствената си ядрена програма на гърба на "съюзниците си", и преди всичко - на най-бедните от тях.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление не можем да добием реална представа за живота там освен разни платени статий,от 20 години ни обясняват .че хората умират от глад там,а какво се оказва те правята ракети,наука и т.н. верно може би немат банани като нас,ама със сигурност нямат и такива европейски *** като нашите...
47
3
 
18
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Абе вие сериозно ли ?! Икономиката на Северна Корея не била добре ама за 20 години си увеличиха населението с 10 милиона Две Българии! Егати глада дето ги мъчи!
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото иначе САЩ ще изстрелват ракети и бомби по тях, както в Югославия, Ирак, Сирия, Либия и къде ли не.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Они показали, кто там работает - Путин о флаге ЛГБТ на посольстве США
44
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ограничените си средства"Страна която разполага със своя космическа програма,страна която има солиден ядрен потенциал,страна която подържа над един милион армия на активна служба,страна която разполага с междуконтинентални ракети с обсег над десет хиляди километра едва ли е с ОГРАНИЧЕНИ-Средства!!!
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямат какво да ядат ракети изстрелват !Защо Южна Корея не изстрелва ракети а?!Където Москва казва какво да се случва е мизерия.Където САЩ казват е живот!
42
12
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Учените в Северна Корея могат да предложат най-много нов начин за варене на ориз.Това са пребоядисани руски или китайски ракети.

Спонсорирани публикации