Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?

Икономическото й състояние никак не е добро
13 сеп 2021 22:00, Нели Христова
105
Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?
Снимка: БГНЕС

През последните 40 години Северна Корея е изстреляла около 150 ракети. Днес КНДР обяви, че е изстреляла още една нова крилата ракета с голям обсег през уикенда. Тя е способна да достигне до Япония.

Въпреки международното осъждане, източноазиатската страна продължава да тества ракети, някои от които са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А това, разбира се, води до строги санкции.

Защо Пхенян продължава с тези тестове, ако те струват толкова много на икономиката му? Отговорите дава Лаура Бикър от BBC.

На първо място е най-простата причина - защото може.

Учените в Северна Корея са разработили дузина нови оръжия под ръководството на Ким Чен Ун. Те са по-бързи, имат по-голям обсег и са по-мощни. Пхенян твърди, че се нуждае от тях, за да се предпази от вероятна инвазия. За режима ракетите са изключително ценни.

Най-вероятно Северна Корея иска и да е в крак с технологията, която се развива при съседите й.

Южна Корея няма ядрени оръжия, но нейният съюзник, САЩ, има. Това е защита, наречена "ядрен чадър". Също така, Америка има 28 хил. войници, които са разположени на територията на Южна Корея, а Севера винаги наблюдава съвместни учения между двете държави.

Режимът на Ким Чен Ун вижда тези учения като подготовка за война. Затова КНДР често тества своите ракети в отговор на действията на съседката си.

Освен това, Ким Чен Ун използва оръжията, за да печели одобрението на народа си. Да, Пхенян винаги наблюдава каква ще е реакцията на Вашингтон при поредния тест на оръжие, но когато медиите в КНДР съобщават за тях, новините са насочени главно към местното население. Особено, когато ситуацията е сложна.

Икономическото състояние на Северна Корея никак не е добро. След повече от година в изгнание, което властите в Пхенян сами наложиха заради COVID-19, доставките от най-големият съюзник на страната, Китай, почти са спрели. Дори Ким Чен Ун се извини на нацията си, по време на скорошен военен парад. Лидерът пророни и сълзи.

Понякога режимът тества оръжията, за да покаже на хората си, че има с какво да се гордеят, дори и когато са гладни. Тестовете са и призив нацията да е обединена срещу враговете си.

Не на последно място Ким Чен Ун иска да бъде приет насериозно - не само от народа си, но и от САЩ, както и от целия свят. Според някои специалисти, дългосрочната цел на Северна Корея е да се превърне в една нормална ядрена сила, за която светът приема, че има ядрени оръжия.

Пхенян е показал, че може да оцелее след години на санкции и нищо не го спира, за да развие технологиите си. Така Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма, на гърба на собствения й народ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има ракети изстрелва който няма не изстрелва елементарно е.
40
2
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Имаме си комунисти изстрелваме си ги. А! Пардон, исках да кажа избираме си ги. Обаче не е ли идея - да ги изстреляме, на марс например. То пък нямаме с кво. Да земем да се примолим на СК за някоя ракета.
39
4
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Бе ко да ти кажа само с едене можеш да изтраеш много повече отколкото само с ракети! Древна китайка мъдрост е това! Е може и южно корейска да е! *** мисля, че е вярна до някъде таз мъдрост! :)
38
12
 
4
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Бре не ми отговорихте на въпроса щом северна корея е тъкъв рай и технологичен и от пиле мпяко им защо не се преселите там бре!? Всичките дето го пишете това! Явно само на приказки сте силно на дела ич ви няма! Та идете там, не да ми бягате в англия, италия, германия, холандия, сащ, испания, португалия, австралия или канада! Идете в северна корея бре! Май не ви стиска много много, само лаете, *** отдалеч така! Ха със здраве, че така като ви чета и виждам що сме на това дередже!!! :)
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" С едното йедене не съ жувей! " Требе си и ракети!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що че правим?
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото, ако не изстрелват ракети, при тях ще настане мизерия като в България и ще им се появи някоя банкянса тиква да ги управлява и тях .
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хомосексуалните бракове са конституционно право в САЩ.
33
1
 
8
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Северна Корея има обща граница с Китай и Русия. Китай е номер едно в производството на свинско, Русия е номер едно производител на пшеница. Северна Корея има с какво да плаща. Трилиони има като залежи на редки метали.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста са напреднали технологично за такива разработки са нужни десетилетия целенасочено развитие.
31
7
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Епа, как да ти кажа, има една зона на границата с Китай! Официалното име според китайците е транспортна зона! Та там има северно корейци избягали от северна корея и хванати от китай! Та тез хора там и други избягали от северна корея и болестите които притежават като *** тении остици шарки белодробни заболявания та те показват, че не лъжат много много! Башка, че никой доесга не е искал да избяга към северна корея а милиони искат да избягат от северна корея!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден докато гледах US Open, коментаторът виждайки някакъв с духалка, която суши влага на корта се изцепи, че в Китай щели да излязат 30 човека, който да бършат и веят с хавлии. Обаче в Китай имат влакови линии, които са на магнитни възглавници, а в САЩ такова нещо няма.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е високотехнологична военна и икономическа сила с която дори световните терористи САЩ са принудени да се съобразяват. А Бългаиря е умираща държавичка от Третия свят без никаква икономика, пазар за западни стоки и депо за евтини черноработници.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат си истински суверенитет, ане само привиден.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром спря да продава на спотовите пазари газ за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
26
0
 
13
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Северна Корея - средна продължителност на живота с около 8 години по висока от България. Данни от СЗО бе.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смейте се на СК, но те произвеждат високотехнологични неща като ракети, ние вече и земеделие нямаме тотален упадък, а те са с тежки санкции, а ние не.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта в Европа стигна 760$, очаква се скоро да прескочи психологическата граница от 1000$. Зимата отопление за гарсониера 1000 лева. Скок на цените на храните с 300%.
23
3
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Абре, ти кога си живял баш в северна корея? За един приятел питам? :)
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладуват в България, а не в Северна Корея, не може да гладувап и да произвеждаш спътници, ядрени енергетика, междуконтинентални балистични ракети - все високи технологии.

Спонсорирани публикации