Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?

Икономическото й състояние никак не е добро
13 сеп 2021 22:00, Нели Христова
105
Защо Северна Корея продължава да изстрелва ракети?
Снимка: БГНЕС

През последните 40 години Северна Корея е изстреляла около 150 ракети. Днес КНДР обяви, че е изстреляла още една нова крилата ракета с голям обсег през уикенда. Тя е способна да достигне до Япония.

Въпреки международното осъждане, източноазиатската страна продължава да тества ракети, някои от които са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А това, разбира се, води до строги санкции.

Защо Пхенян продължава с тези тестове, ако те струват толкова много на икономиката му? Отговорите дава Лаура Бикър от BBC.

На първо място е най-простата причина - защото може.

Учените в Северна Корея са разработили дузина нови оръжия под ръководството на Ким Чен Ун. Те са по-бързи, имат по-голям обсег и са по-мощни. Пхенян твърди, че се нуждае от тях, за да се предпази от вероятна инвазия. За режима ракетите са изключително ценни.

Най-вероятно Северна Корея иска и да е в крак с технологията, която се развива при съседите й.

Южна Корея няма ядрени оръжия, но нейният съюзник, САЩ, има. Това е защита, наречена "ядрен чадър". Също така, Америка има 28 хил. войници, които са разположени на територията на Южна Корея, а Севера винаги наблюдава съвместни учения между двете държави.

Режимът на Ким Чен Ун вижда тези учения като подготовка за война. Затова КНДР често тества своите ракети в отговор на действията на съседката си.

Освен това, Ким Чен Ун използва оръжията, за да печели одобрението на народа си. Да, Пхенян винаги наблюдава каква ще е реакцията на Вашингтон при поредния тест на оръжие, но когато медиите в КНДР съобщават за тях, новините са насочени главно към местното население. Особено, когато ситуацията е сложна.

Икономическото състояние на Северна Корея никак не е добро. След повече от година в изгнание, което властите в Пхенян сами наложиха заради COVID-19, доставките от най-големият съюзник на страната, Китай, почти са спрели. Дори Ким Чен Ун се извини на нацията си, по време на скорошен военен парад. Лидерът пророни и сълзи.

Понякога режимът тества оръжията, за да покаже на хората си, че има с какво да се гордеят, дори и когато са гладни. Тестовете са и призив нацията да е обединена срещу враговете си.

Не на последно място Ким Чен Ун иска да бъде приет насериозно - не само от народа си, но и от САЩ, както и от целия свят. Според някои специалисти, дългосрочната цел на Северна Корея е да се превърне в една нормална ядрена сила, за която светът приема, че има ядрени оръжия.

Пхенян е показал, че може да оцелее след години на санкции и нищо не го спира, за да развие технологиите си. Така Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма, на гърба на собствения й народ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
Много важна тема за революционера-чегъртач!!/втори пас/
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пък се чудя, защо България без никакви санкции и всички пазари в ЕС отворени, България и българите живеят по-зле от Северна Корея.
19
12
 
3
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Абе народа му умира от глад и болести дето в другите държави са изчезнали от десетилетия тоз уна ракети ми изтрелва! Ко да ти кажа! така е при диктатроските режими! Историята го доказва! Обикновения човек няма значение даже милиони обикновени хора нямат значение след като диктатора каже! Та така!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не бяха под жестоки санкции и изолация вече десетилетия наред, Южна Корея щеше да им диша праха.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аналена е категорично против Северния поток 2 и, подобно на много експерти, смята, че тръбопроводът е ненужен за снабдяването на Германия и Европа.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рейтинга на Аналена и любителите на вятърни мелници се срина, след като в Германия бяха много изненадани да научат, че страната освен от отопление са и нужни още енергия и ресурси, и без тях - сюрприз, сюрприз - няма нито технологии, нито икономика.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анериканец преди 2 години
Ние сме в трудно положение и това може да продължи известно време, каза Байдън. Въпрос към Байдън - колко по-точно е известното време?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Несистемният Тръмп извеждаше войски от Ирак и Афганистан, и казваше, че страните трябва сами да се грижат за свободата вместо американските войници. Тръмп беше заменен от суперсистемния Байдън, който продължи да извежда войските на САЩ и заговори, че страните трябва сами да се грижат за свободата си вместо американските войници и САЩ трябва да решава вътрешните си проблеми а не да се занимава по целия свят със строителство на демокрация.
13
15
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами защо ? по същата причина по която го прави и рассия, когато нямаш нищо друго с което да впечатлиш света, започваш да правиш фойерверки и паради на хвърчилата, за да бъдеш забелязан ... !!!
12
1
 
13
 
! Отговори
га си въпроса преди 2 години
Който има ракети,ги изстрелва.Нашите като ги нарязаха,ся ще ни дадат прашки ластик от комбойцка дъФка.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва да продължат икономически, а следователно и политически, да доминират на световната арена, което може да се постигне чрез използване на природните ресурси на планетата, но без възникване на политически проблеми. За целта трябва да се разрушат държавните структури в съответните страни и да се създаде политико-икономически хаос.
10
4
 
17
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Е колко пък да са гладни? В ТОП 10 са на световните износителите на плодове. За 20 години населението им е с 10 милиона нагоре. Две Българии. Е колко да са гладни, а?!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единството на Русия и Беларус стана още по-здраво. След постигнатите в Москва споразумения от Путин и Лукашенко, вчера в Минск премиерите подписаха указ за изпълнението на двадесет и осемте съюзни програми, насочени към унифициране на законодателството на двете държави в различни области на икономиката.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат клошари, ама нямат и 40 вида салами в супермаркета, за фуа гра да не говорим.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросителен знак. Мен ли питате? Аз си мислех че съм тук за да чета никой неинтетесуващи го заглавия на днес.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията расте, САЩ и ЕС печатат пари, производството намалява. Цените на храните и енергията растат.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно защо в С.Корея няма бездомници и Клошари. Всички са облечени прилично и по нищо не личи да са гладни. Спомням си през 60-те и 70-те години по Радио Свободна европа ВВС Лондон и гласа на Америка как говареха че в БГ народа е гладен бос и живял много лошо. Комунистическият режим не се грижел за народа си а го оставили на произвола на съдбата. Слушах с интерес въпреки че нашите ги смущаваха тези станции. И се чудех абе за коя бГ говарят тия дали няма някоя друга двойничка на БГ
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусия сключи договор за закупуване на военна техника от Русия на стойност близо 1 милиард долара който вкючва над изтребители, бойни въртолети и ракетни комплекси Тор-М2 които могат да унищожават всякакъв вид летящи обекти от дронове, до ракети и изстребители.
3
2
 
4
 
! Отговори
Kрай преди 2 години
Защото ако нямаш ядрена бомба/ ракета нямаш съверенитет. САЩ Русия или Китай или Франция те сготвят.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно ми е дали там има задължителна ваксинация срещу ковгрип19?

Спонсорирани публикации